Koninklijk besluit tot vaststelling van de procedure en van de uitvoeringsbepalingen met betrekking tot de compensaties ten gunste van bedrijven van de primaire sector getroffen door de fipronilcrisis, de 17 décembre 2017

HOOFDSTUK I. - Toepassingsveld en definities

Artikel 1. Het huidig besluit is van toepassing op de pluimveebedrijven van de sector van de primaire productie.

Art. 2. In de betekenis van dit besluit, verstaan we onder:

  1. : Fipronilwet: wet van 21 november 2017 betreffende compensaties ten gunste van bedrijven getroffen door de fipronilcrisis.

  2. : SANITEL: het gecomputeriseerde gegevensbestand van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen voor de identificatie en registratie van de dieren, van de bedrijven, inrichtingen en installaties waar dieren worden gehouden, alsook van de houders en de verantwoordelijken; wordt ook SANITRACE genoemd.

  3. : primaire productie: de productie, het fokken, het houden en het telen van primaire producten, tot en met het oogsten, het melken en de productie van landbouwhuisdieren voorafgaand aan het slachten.

  4. : materiële schade:

    De financiële verliezen die voortvloeien uit de fipronilcrisis met betrekking tot:

    1. de vernietiging van de eieren (met inbegrip van de waarde van de vernietigde eieren),

    2. de vernietiging van het pluimvee (met inbegrip van de waarde van de vernietigde kippen),

    3. de waardeverminderingen van de eieren door de blokkering van het bedrijf,

    4. de waardeverminderingen van de eieren in de pluimveevermeerderingsbedrijven,

    5. de reiniging en ontsmetting van de opslagruimtes en installaties,

    6. de analysekosten,

    7. het niet-gebruik van de infrastructuur,

    met uitzondering van de bijkomende kosten die verband houden met de verwerking van afvalwater en mest van pluimveebedrijven die besmet zijn met fipronil en van de kosten die verband houden met milieubescherming.

  5. : Administratie: UNIEK LOKET FIPRONIL, FOD Beleid en Ondersteuning, Simon Bolivarlaan 30, WTC III te 1000 Brussel, e-mailadres Loketfipronil@bosa.fgov.be

  6. : Commissie: adviesorgaan samengesteld uit ambtenaren van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, van de FOD Economie en van de Administratie.

    HOOFDSTUK II. - Toekenningsvoorwaarden en aanvraagprocedure

    Art. 3. § 1 Het bedrijf dient, ten laatste op 30 april 2018, zijn aanvraag in bij de Administratie, bij ter post aangetekende brief of via e-mail, aan de hand van het formulier in bijlage 1.

    Het bedrijf kan, ten laatste op 30 april 2018, zijn aparte en specifieke aanvraag betreffende de verliezen bedoeld in artikel 7, § 1, 1/, indienen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, bij ter post aangetekende brief of via e-mail, aan de hand van facturen en documenten die uitgaan van de overheid. De beslissing met betrekking tot de toekenning van de compensatie betreffende deze aanvraag wordt genomen door de Minister van Landbouw of zijn gedelegeerde. De betalingen worden geboekt op de operationele kosten van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. De overige bepalingen van dit hoofdstuk zijn niet van toepassing op deze aanvraag.

    § 2 De aanvraag wordt vergezeld van alle documenten die vereist zijn voor de toekenning van een compensatie, zoals facturen of documenten die uitgaan van de overheid, zodat het oorzakelijk verband en het bedrag van de geleden materiële schade kan worden aangetoond.

    § 3 De Administratie verzendt het bedrijf een ontvangstmelding en kent een uniek dossiernummer toe per vestigingseenheid.

    § 4 Het bedrijf moet ontbrekende documenten bezorgen binnen een maand volgend op het verzoek van de Administratie.

    Art. 4. § 1 Het bedrijf moet het bewijs leveren van de geleden schade en een direct oorzakelijk verband vaststellen tussen die schade en de fipronilcrisis in het formulier en de bijgevoegde documenten.

    § 2 Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen houdt een dossier met betrekking tot de getroffen pluimveebedrijven ter beschikking van de Administratie. Dat dossier bevat een kopie van de briefwisseling, van de analyses en van de meldingen die werden gestuurd in het kader van de crisis. Die stukken moeten niet meer door het bedrijf worden verstrekt.

    Art. 5. § 1 Het bedrijf vult het formulier in bijlage 1 behoorlijk in opdat het kan worden aangetoond dat de gevraagde compensatie de geleden materiële schade niet overschrijdt.

    In dat formulier moet het bedrijf:

    1: de toelating geven aan de Administratie om bij de verzekeringsmaatschappijen of bij elke andere tussenkomende partij (zoals dienstverlener, destructiebedrijven en andere) alle informatie op te vragen die het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT