Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 20 juli 2022 inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot aanwijzing van een nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit, en tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België, de 16 octobre 2022

HOOFDSTUK 1. - Onderwerp

Artikel 1. Dit besluit strekt tot uitvoering van Verordening (EU) 2019/881 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 inzake ENISA (het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging), en inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 526/2013 (de cyberbeveiligingsverordening), alsook van de wet van 20 juli 2022 inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot aanwijzing van een nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit.

HOOFDSTUK 2. - Definities

Art. 2. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. "CCB": het Centrum voor Cybersecurity België opgericht bij het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België;

  2. "wet": de wet van 20 juli 2022 inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot aanwijzing van een nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit;

  3. "EGC": Europese Groep voor cyberbeveiligingscertificering bedoeld in artikel 62 van de Cyberbeveiligingsverordening.

HOOFDSTUK 3. - Bevoegde autoriteiten

Art. 3. Het CCB wordt aangewezen als nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit als bedoeld in de wet.

Art. 4. In het kader van zijn opdracht om België in de EGC te vertegenwoordigen, overlegt het CCB met minstens de in bijlage 1 vermelde overheden.

HOOFDSTUK 4. - Legitimatiekaart

Art. 5. De beëdigde leden van de inspectiedienst bedoeld in artikel 3ter van het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België beschikken over een legitimatiekaart waarvan het model is opgenomen in bijlage 2.

Art. 6. De legitimatiekaart is rechthoekig van vorm, 85,6 mm lang, 53,98 mm breed en geplastificeerd.

HOOFDSTUK 5. - Wijziging van het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België

Art. 7. In het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België wordt een artikel 3ter ingevoegd, luidende:

"Art. 3ter. § 1. Het CCB beschikt over een inspectiedienst die belast is met de opdrachten en de bevoegdheden uitoefent zoals vermeld in hoofdstuk 5, 6 en 7 van de wet van 20 juli 2022 inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot aanwijzing van een nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit.

§ 2. De inspectiedienst vervult zijn opdrachten volledig onafhankelijk van de overige diensten van het CCB en van andere publieke of private entiteiten.

§ 3. Deze dienst wordt geleid door een directeur.

§ 4. De directeur bedoeld in paragraaf 3 is belast met het opleggen van de eventuele sancties bepaald in de wet van 20 juli 2022 inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot aanwijzing van een nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit.".

Art. 8. In hetzelfde besluit wordt, behalve in artikel 3ter, het woord "directeur" telkens vervangen door het woord "directeur-generaal".

Art. 9. In hetzelfde besluit wordt het woord "adjunct-directeur" telkens vervangen door het woord "adjunct-directeur-generaal".

HOOFDSTUK 6. - Slotbepaling

Art. 10. De Eerste Minister is belast met de uitvoering van dit besluit.

BIJLAGEN.

Art. N1.. Bijlage 1. Lijst van de overheden waarmee overleg wordt georganiseerd

- FOD Mobiliteit en Vervoer

- Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT)

- Nationale Bank van België (NBB)

- Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA)

- FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

- FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg

- Nationaal Comité voor de beveiliging van de levering en distributie van drinkwater

- Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC)

- FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

- Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG)

- Nationaal Crisiscentrum (NCCN)

- Veiligheid van de Staat (VSSE)

- Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV)

- Nationale Veiligheidsoverheid (NVO)

- College van Procureurs-generaal

- Geïntegreerde Politie

- FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Art. N2.

( Beeld niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 24-10-2022, p. 77581 )

Handtekening

Gegeven te Brussel, 16 oktober 2022.

FILIP

Van Koningswege :

De Eerste Minister,

  1. DE CROO

    Aanhef

    FILIP, Koning der Belgen,

    Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

    Gelet op Verordening (EU) 2019/881 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 inzake ENISA (het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging), en inzake de certificering van de cyberbeveiliging van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT