Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 13, § 2, 5° en 6° van de wet van 23 maart 2019 betreffende de organisatie van de penitentiaire diensten en van het statuut van het penitentiair personeel, de 20 juillet 2022

HOOFDSTUK 1. - De functies en de graden van de personeelsleden

Afdeling 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit besluit is van toepassing op de personeelsleden zoals gedefinieerd in artikel 2, 8°, van de wet van 23 maart 2019 betreffende de organisatie van de penitentiaire diensten en van het statuut van het penitentiair personeel die hun functie uitoefenen:

  1. binnen een detentiehuis;

  2. binnen een gevangenis of een afdeling van een gevangenis, waarvan de lijst bij ministerieel besluit door de Minister van Justitie wordt bepaald.

    De nieuwe functies waarin dit besluit voorziet, zullen namelijk geleidelijk in de gevangenissen worden ingevoerd.

    De Minister van Justitie moet alle gevangenissen geleidelijk onder het toepassingsgebied van huidig besluit brengen.

    Art. 2. Voor de toepassing van dit besluit, wordt er onder "functie" verstaan het geheel van taken en verantwoordelijkheden dat een personeelslid moet uitvoeren.

    Afdeling 2. - Op het domein van Bewaking en Beveiliging van gebouwen en personen

    Art. 3. Het domein Bewaking en Beveiliging van gebouwen en personen omvat functies op twee niveaus: niveau B en C.

    Art. 4. Binnen niveau B wordt de functie van coördinator veiligheid uitgeoefend door personeelsleden met de graad van technisch deskundige bewaking (gemene graad).

    Art. 5. § 1. Binnen niveau C wordt de functie van veiligheidsassistent uitgeoefend door personeelsleden met de graad van penitentiair bewakingsassistent (specifieke graad).

    § 2. De functie van veiligheidsassistent-teamchef wordt uitgeoefend door personeelsleden met de graad van penitentiair bewakingsassistent-ploegchef.

    Afdeling 3. - Op het domein van Toezicht en Begeleiding van de gedetineerden

    Art. 6. Het domein van Toezicht en Begeleiding van de gedetineerden omvat functies op twee niveaus: niveau B en C.

    Art. 7. Binnen niveau B wordt de functie van coördinator begeleiding uitgeoefend door personeelsleden met de graad van technisch deskundige bewaking (gemene graad).

    Art. 8. § 1. Binnen niveau C wordt de functie van detentiebegeleider uitgeoefend door personeelsleden met de graad van penitentiair bewakingsassistent (specifieke graad).

    § 2. De functie van detentiebegeleider-teamchef wordt uitgeoefend door personeelsleden met de graad van penitentiair bewakingsassistent-ploegchef.

    Afdeling 4. - Toelage toegekend aan de personeelsleden van niveau C op het domein van "Toezicht en Begeleiding van gedetineerden"

    Art. 9. Voor de toepassing van deze afdeling wordt onder "gepresteerde dag" verstaan: de dag waarop de diensten daadwerkelijk door een personeelslid worden verricht, volgens zijn werktijd of daarmee gelijkgestelde prestaties.

    Art. 10. § 1. Personeelsleden van niveau C die behoren tot het domein Toezicht en Begeleiding van gedetineerden, ontvangen een dagelijkse forfaitaire functietoelage, genaamd "begeleidingstoelage".

    § 2. Het bedrag van de begeleidingstoelage is vastgesteld op 3 euro per gepresteerde dag in de functie van detentiebegeleider.

    Dit bedrag van 3 euro is gekoppeld aan de spilindex 138,01.

    § 3. De begeleidingstoelage wordt betaald in de maand die volgt op de maand waarin de diensten zijn verleend.

    § 4. De begeleidingstoelage kan nooit gecumuleerd worden met de toelagen vermeld in artikels 1 en 3 van het ministerieel besluit van 20 juli 2005 tot toekenning van een toelage aan sommige personeelsleden van de buitendiensten van het Directoraat-generaal EPI - Penitentiaire Inrichtingen die bijzondere functies uitoefenen.

    Bijgevolg kan deze toelage nooit gecumuleerd worden met de toelage toegekend aan de plaatsvervanger die de in de vorige alinea vermelde functies uitoefenen.

    Afdeling 5. - De toegang tot een functie binnen het domein "Toezicht en Begeleiding van gedetineerden"

    Art. 11. De personeelsleden met de graad van technisch deskundige bewaking kunnen zich kandidaat stellen om de functie van coördinator begeleiding uit te oefenen. De toegang tot deze functie vereist dat het personeelslid slaagt voor een interne selectie.

    Art. 12. § 1. De personeelsleden met de specifieke graad van penitentiair bewakingsassistent, kunnen hun kandidatuur indienen om de functie van detentiebegeleider uit te oefenen. De toegang tot deze functie vereist dat het personeelslid slaagt voor een interne selectie, georganiseerd overeenkomstig artikel 49 van het koninklijk besluit van 2 oktober 1937 houdende het statuut van het Rijkspersoneel.

    § 2. De personeelsleden met de specifieke graad van penitentiair bewakingsassistent- ploegchef kunnen hun kandidatuur indienen om de functie van detentiebegeleider-teamchef uit te oefenen. De toegang tot deze functie vereist dat het personeelslid slaagt voor een interne selectie, georganiseerd overeenkomstigartikel 49 van het koninklijk besluit van 2 oktober 1937 houdende het statuut van het Rijkspersoneel.

    Art. 13. De personeelsleden met de specifieke graad van penitentiair assistent, adjunct-penitentiair assistent en hoofd penitentiair assistent kunnen hun kandidatuur indienen om de functie van coördinator Begeleiding uit te oefenen. De toegang tot deze functie vereist dat het personeelslid slaagt voor een interne selectie, georganiseerd overeenkomstig artikel 49 van het koninklijk besluit van 2 oktober 1937 houdende het statuut van het Rijkspersoneel.

    HOOFDSTUK 2. - Overgangsmaatregelen

    Afdeling 1. - De integratie op de datum van inwerkingtreding van het besluit

    Art. 14. Worden automatisch opgenomen in het domein "Bewaking en Beveiliging van gebouwen en personen", waarin zij de functie van coördinator veiligheid vervullen, personeelsleden van niveau B met de graad van technisch deskundige bewaking.

    Art. 15. § 1. Worden automatisch opgenomen in het domein "Bewaking en Beveiliging van gebouwen en personen", waarin zij de functie van veiligheidsassistent vervullen, de personeelsleden van niveau C die de graad van penitentiair bewakingsassistent hebben.

    § 2. Worden automatisch opgenomen in het domein "Bewaking en Beveiliging van gebouwen en personen", waarin zij de functie van veiligheidsassistent-teamchef vervullen, de personeelsleden van niveau C die de graad hebben van penitentiair bewakingsassistent-ploegchef.

    Art. 16. Worden automatisch opgenomen in het domein "Bewaking en Beveiliging van gebouwen en personen", waarin zij de functie van coördinator Veiligheid vervullen, de personeelsleden van niveau C die de volgende graad hebben:

    - penitentiair assistent (afgeschafte graad);

    - adjunct-penitentiair assistent (afgeschafte graad);

    - hoofd penitentiair assistent (afgeschafte graad).

    Art. 17. Worden automatisch opgenomen in het domein "Bewaking en Beveiliging van gebouwen en personen", waarin zij de functie van veiligheidsmedewerker vervullen, de contractuelen van niveau D die de functie van penitentiair beambte (in uitdoving) uitvoeren.

    Afdeling 2. - De integratie van de laureaten van sommige selecties 1/ De specifieke situatie van de laureaat bij een functie binnen een detentiehuis:

    Art. 18. De laureaten van een selectie van technisch deskundige bewaking, georganiseerd vóór of op het ogenblik van de inwerkingtreding van huidig besluit, om een functie binnen een detentiehuis, uit te oefenen, worden geacht laureaat te zijn van een selectie van coördinator begeleiding. Zij oefenen de functie van coördinator begeleiding uit, te rekenen vanaf hun indiensttreding.

    Art. 19. De laureaten van een selectie van penitentiair bewakingsassistent en de laureaten van de selectie van penitentiair bewakingsassistent ploegchef, georganiseerd vóór of op het ogenblik van de inwerkingtreding van huidig besluit, om een functie binnen een detentiehuis, uit te oefenen, worden geacht laureaat te zijn van een selectie van detentiebegeleider. Zij oefenen de functie van detentiebegeleider uit te rekenen vanaf hun indiensttreding.

    2/ De specifieke situatie van sommige laureaten voor een functie binnen de nieuwe gevangenissen van Haren, Dendermonde en Ieper

    Art. 20. De minister van Justitie bepaalt bij besluit de lijst van de selecties voor de functies van technisch deskundige bewaking, penitentiair bewakingsassistent ploegchef en van penitentiair bewakingsassistent, georganiseerd vóór of op het ogenblik van de inwerkingtreding van huidig besluit, en waarvan de laureaten worden geacht laureaat te zijn van een functie binnen het domein "begeleiding van gedetineerden".

    HOOFDSTUK 3. - Slotbepalingen

    Art. 21. Op de dag dat dit besluit wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, treden in werking:

  3. artikelen 13, § 2, 5° en 6° et 27 van de wet van 23 maart 2019 betreffende de organisatie van de penitentiaire diensten en van het statuut van het penitentiair personeel;

  4. dit besluit.

    Art. 22. De minister bevoegd voor Justitie is belast met de uitvoering van dit besluit.

    Handtekening

    Gegeven te Brussel, 20 juli 2022.

    FILIP

    Van Koningswege :

    De Minister van Justitie,

    V. VAN QUICKENBORNE

    Aanhef

    FILIP, Koning der Belgen,

    Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

    Gelet op de Grondwet, artikel 108;

    Gelet op de wet van 23 maart 2019 betreffende de organisatie van de penitentiaire diensten en van het statuut van het penitentiair personeel, artikelen 13, § 2, 5° en 6° en 27;

    Gelet op de adviezen van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 27 september 2021, 20 oktober 2021, en 21 april 2022;

    Gelet op de akkoordbevinding van de Staatssecretaris voor Begroting, dd. 24 november 2021,

    Gelet op de akkoordbevinding van de Minister van Ambtenarenzaken, d.d. 8 december 2021;

    Gelet op het protocol nr. 516 van 8 maart 2022 van het Sectorcomité III - Justitie;

    Gelet op het advies van 7 juli 2022 van het directiecomité van de Federale Overheidsdienst Justitie ;

    Overwegende het koninklijk besluit van 12 november 2009 tot vaststelling van de administratieve en geldelijke bepalingen van de loopbaan van verschillende personeelsleden van de FOD Justitie die deel uitmaken van de bewaking, techniek en logistiek;

    Gelet op advies 71.428/1 van de Raad van State, gegeven op 1 juni 2022, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT