Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 12 mei 2014 betreffende de erkenning van de mantelzorger en de toekenning van sociale rechten aan de mantelzorger, de 16 juin 2020

HOOFDSTUK 1. - Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. sociale rechten: de uitkering of de bijstandsregeling toegekend aan de mantelzorger die voldoet aan de voorwaarden van dit besluit, voor zover de wet, het decreet, de in artikel 134 van de Grondwet bedoelde regel of het gemeentelijk reglement dit sociaal recht instelt in de vorm van een tegemoetkoming, bijstand of premie;

  2. mantelzorger: de persoon die de geholpen persoon voortdurend of regelmatig helpt of ondersteunt;

  3. de wet : de wet van 12 mei 2014 betreffende de erkenning van de mantelzorger;

  4. ziekenfondsen : de ziekenfondsen bedoeld in artikel 2, g), van de gecoördineerde wet van 14 juli 1994 betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, alsook de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering en de Kas der geneeskundige verzorging van HR Rail zoals bedoeld in artikel 2, i), van dezelfde gecoördineerde wet.

    HOOFDSTUK 2. - Algemene erkenning

    Afdeling 1. - Specifieke categorieën van geholpen personen en verblijfsvoorwaarde

    Art. 2. Naast de in artikel 4/2 van de wet vermelde verblijfsvoorwaarde moet de geholpen persoon een persoon zijn die wegens zijn hoge leeftijd, zijn gezondheidstoestand of zijn handicap kwetsbaar is en zich in een afhankelijkheidssituatie bevindt.

    Afdeling 2. - Types en nadere regels van bijstand en hulp

    Art. 3. § 1. Moeten als bijstand en hulp beschouwd worden, de activiteiten die bijdragen tot de vrijwaring of het herstel van de zelfredzaamheid bij de uitoefening van de activiteiten van het dagelijks leven en het behoud en de ontwikkeling van de sociale activiteiten en de banden met de omgeving.

    § 2. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende soorten hulp :

    - het verrichten van handelingen bij de geholpen persoon, bedoeld in artikel 160 van de wet van 10 april 2014 houdende diverse bepalingen inzake gezondheid

    - de geholpen persoon voeden

    - de geholpen persoon wassen en aankleden

    - boodschappen doen voor de geholpen persoon

    - gaan slapen bij de geholpen persoon

    - de geholpen persoon geneesmiddelen toedienen

    - bijstaan bij verplaatsing bij de geholpen persoon thuis of vanuit zijn woonplaats

    - toezicht, begeleiding en psychologische ondersteuning

    Afdeling 3. - Procedure voor de erkenning van de hoedanigheid van mantelzorger

    Art. 4. De mantelzorger dient de aanvraag tot erkenning bedoeld in artikel 4/3 van de wet bij zijn ziekenfonds in door middel van de verklaring op erewoord waarvan het model als bijlage bij dit besluit is gevoegd. De verklaring op erewoord die door het ziekenfonds gebruikt wordt, moet minstens de elementen uit het model bevatten. Het model kan door de bevoegde minister aangepast worden.

    HOOFDSTUK 3. - Erkenning voor de toekenning van sociale rechten

    Afdeling 1. - Specifieke categorieën van geholpen personen en verblijfsvoorwaarden

    Art. 5. Behalve de gevallen reeds bepaald bij de wet, wordt iedere persoon automatisch beschouwd als geholpen persoon zonder nieuwe evaluatie, die geniet van een voordeel dat op gemeenschaps- of gewestelijk niveau wordt toegekend en die:

    - of ten minste 35 punten op de BEL-profielschaal in de zin van artikel 1, 5° van het besluit van 30 november 2018 van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming heeft behaald;

    - of ten minste 13 punten op de BelRAI screener of ten minste 6 punten op de som van de modules IADL en ADL van de BelRAI screener zoals voorzien in het voornoemde besluit van 30 november 2018;

    - of ten minste 15 op de AVQ/CPS-schaal in Wallonië en in Brussel, bedoeld bij het ministerieel besluit van 30 juli 1987 tot vaststelling van de categorieën en van de handleiding voor de evaluatie van de graad van zelfredzaamheid met het oog op het onderzoek naar het recht op de integratietegemoetkoming;

    - of een attest kan voorleggen dat hem recht geeft op een forfait B of C na de evaluatie volgens de KATZ-schaal;

    - of die voldoet aan minstens 1 van de medische voorwaarden om recht te hebben op de (forfaitaire) tegemoetkoming voor chronische ziekten.

    Art. 6. De geholpen persoon moet zijn hoofdverblijfplaats in België hebben en er bestendig en daadwerkelijk verblijven.

    Wordt met bestendig en daadwerkelijk verblijf in België gelijkgesteld:

  5. het verblijf in het buitenland gedurende ten hoogste negenentwintig al dan niet opeenvolgende dagen per kalenderjaar;

  6. het verblijf in het buitenland gedurende ten hoogste dertig al dan niet opeenvolgende dagen per kalenderjaar of langer, ten gevolge van een tijdelijke opname in een ziekenhuis of een andere instelling voor zorgverstrekking.

    Afdeling 2. - Types en nadere regels van bijstand en hulp en nadere berekeningsregels van de nodige tijdsinvestering voor het toekennen van sociale rechten

    Art. 7. De mantelzorger vermeldt in de verklaring op erewoord bedoeld in artikel 4 dat hij minstens 50 uur per maand bijstand en hulp verleent, ofwel minstens 600 uur per jaar.

    Voor de uitvoering van het vorige lid wordt rekening gehouden met de tijd die besteed wordt aan de opleiding en ondersteuning van de mantelzorger.

    Art. 8. § 1. Moeten als bijstand en hulp beschouwd worden, de activiteiten die bijdragen tot de vrijwaring of het herstel van de zelfredzaamheid bij de uitoefening van de activiteiten van het dagelijks leven en het behoud en de ontwikkeling van de sociale activiteiten en de banden met de omgeving.

    § 2. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende soorten hulp :

    - het verrichten van handelingen bij de geholpen persoon, bedoeld in artikel 160 van de wet van 10 april 2014 houdende diverse bepalingen inzake gezondheid

    - de geholpen persoon voeden

    - de geholpen persoon wassen en aankleden

    - boodschappen doen voor de geholpen persoon

    - gaan slapen bij de geholpen persoon

    - de geholpen persoon geneesmiddelen toedienen

    - bijstaan bij de verplaatsing bij de geholpen persoon thuis of vanuit zijn woonplaats

    - toezicht, begeleiding en psychologische ondersteuning

    Afdeling 3. - Maximumaantal personen van wie de hoedanigheid van mantelzorger erkend kan worden per geholpen persoon voor het toekennen van sociale rechten

    Art. 9. Voor een geholpen persoon kunnen hoogstens 3 mantelzorgers tegelijkertijd erkend zijn voor het toekennen van het sociaal recht.

    Indien meerdere kandidaten een aanvraag indienen als derde mantelzorger van dezelfde persoon, dan zal het ziekenfonds, voor de erkenning, rekening houden met het moment van de indiening van de aanvragen.

    Afdeling 4. - Procedure voor de erkenning van de hoedanigheid van mantelzorger die in aanmerking kan komen voor sociale rechten

    Art. 10. § 1. De mantelzorger dient de bij artikel 3, § 4 van de wet bedoelde erkenningsaanvraag in bij zijn ziekenfonds door middel van een verklaring op erewoord waarvan het model bij dit besluit is bijgevoegd. De verklaring op erewoord die door het ziekenfonds gebruikt wordt, moet minstens de elementen uit het model bevatten. Het model kan door de bevoegde minister aangepast worden.

    Dit ziekenfonds stelt het ziekenfonds van de geholpen persoon op de hoogte van de erkenningsaanvraag en, in voorkomend geval, van de erkenning.

    Indien het ziekenfonds van de mantelzorger de erkenningsaanvraag goedkeurt, stuurt dat ziekenfonds de mantelzorger een attest waarvan het model als bijlage bij dit besluit is gevoegd, om hem de beslissing mee te delen.

    Als een medisch onderzoek moet gebeuren, neemt de adviserend geneesheer van het ziekenfonds van de geholpen persoon, of de diensten die hem bijstaan, contact op met de betrokkene teneinde de medisch-sociale toestand bij de geholpen persoon vast te stellen, en dit volgens de manier bepaald bij de wet en artikel 5.

    § 2. Een erkenning als mantelzorger die in aanmerking kan komen voor sociale rechten blijft 1 jaar geldig vanaf de ondertekening van de verklaring op erewoord. Een aanvraag tot verlenging kan ingediend worden. Daarvoor volstaat het dat de mantelzorger en de geholpen persoon op erewoord verklaren dat de situatie dermate is dat de vereisten nog vervuld zijn.

    § 3. Wanneer voor een bepaalde geholpen persoon een mantelzorger erkend is, moet geen enkele nieuwe vaststelling worden uitgevoerd in geval van andere erkenningsaanvragen voor die geholpen persoon.

    § 4. Bij ontstentenis van een beslissing binnen de twaalf weken na neerlegging van de volledige verklaring op erewoord wordt de betrokkene ambtshalve erkend in de hoedanigheid van mantelzorger.

    HOOFDSTUK 4. - Instelling van een centraal register van mantelzorgers en geholpen personen

    Art. 11. Voor de uitvoering van dit besluit wordt een gegevensbank gecreëerd, die beheert wordt door de ziekenfondsen en die minstens volgende gegevens bevat:

  7. Identificatie van de zorgbehoevende

  8. Identificatie van de mantelzorger(s)

  9. Verklaring op erewoord

  10. Evaluatie van de zorgbehoevendheid en de score

  11. Aantal erkende mantelzorgers voor eenzelfde zorgbehoevende

  12. Geldigheidsduur

    Deze persoonsgegevens verzameld mogen slechts bewaard worden gedurende de tijd nodig voor de toepassing van de wet en dit besluit.

    HOOFDSTUK 5. - Slotbepalingen

    Art. 12. Dit besluit treedt in werking op 1 september 2020.

    Art. 13. De minister bevoegd voor Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

    BIJLAGEN.

    Art. N1. Bijlage 1. - Verklaring op erewoord voor erkenning als mantelzorger - wet van 12 mei 2014

    Identificatie van het ziekenfonds dat het formulier heeft ontvangen (nr.)

    1. Identificatie mantelzorger
    Naam van de mantelzorger
    INSZ-nummer :

    Ziekenfonds :
    Inschrijvingsnummer :

    Adres :
    E-mailadres :
    2. Identificatie geholpen persoon
    Naam van de geholpen persoon

    Leeftijd van de geholpen persoon

    INSZ-nummer :
    Inschrijvingsnummer :
    Adres :
    E-mailadres :
    3. Type erkenning
    a. Aanvraag voor een algemene erkenning als mantelzorger[7]
    b. Aanvraag voor een erkenning voor de toekenning van sociale rechten[8]

    Ja/neen

    Ja/neen
    4. a. Heeft u een permanente verblijfplaats in België? b. Verblijft de geholpen persoon
    ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT