Koninklijk besluit tot tijdelijke afwijking van de vastgestelde regels bij de organisatie van de spelen van de Nationale Loterij in uitzonderlijke omstandigheden, de 9 avril 2020

Artikel 1. § 1. Om de continuïteit van haar dienstverlening te garanderen in uiterst uitzonderlijke omstandigheden, kan de Nationale Loterij naar aanleiding van afgekondigde regeringsmaatregelen inzake civiele veiligheid, afwijken van de vastgestelde regels bij de organisatie van haar trekkingsspelen, zijnde EuroMillions, Lotto, Joker+, Keno en Pick 3, in het bijzonder wat betreft:

- het aantal trekkingen per week;

- het tijdstip van de trekkingen;

- de hoogte van de Jackpot van de eerste trekking in een cyclus en de hoogte van de Jackpot bij de volgende trekking ingeval de Jackpot niet gewonnen wordt;

- de bedragen van de forfaitaire loten;

- de mogelijkheid om aan meerdere toekomstige trekkingen deel te nemen, het aantal opeenvolgende trekkingen waaraan de speler kan deelnemen, en de voortdurende deelneming aan opeenvolgende trekkingen;

- de percentages van de inzetten voor de fondsen.

Voor de loterij EuroMillions kan de Nationale Loterij ook rekening houden met de duur van gelijkaardige regeringsmaatregelen genomen in een land waarvan een organiserende loterij deelneemt aan EuroMillions.

§ 2. De Nationale Loterij informeert het publiek met alle middelen die ze nodig acht vanaf wanneer deze afwijkingen ingaan en informeert op dezelfde manier wanneer deze eindigen.

§ 3. De Nationale Loterij kan daarnaast in diezelfde uiterst uitzonderlijke omstandigheden beslissen om een of meerdere trekkingen uit te stellen naar een andere datum, die door de Nationale Loterij wordt meegedeeld met alle middelen die ze nodig acht, of te annuleren. Ingeval van annulatie worden de inzetten van de spelers terugbetaald volgens de modaliteiten en vormen gekozen door de Nationale Loterij.

Art. 2. Om de continuïteit van haar dienstverlening te garanderen in uitzonderlijke omstandigheden, kan naar aanleiding van afgekondigde regeringsmaatregelen inzake civiele veiligheid, en/of wanneer gelijkaardige regeringsmaatregelen van toepassing zijn in een land waarvan een organiserende loterij deelneemt aan EuroMillions, de trekking van EuroMillions worden verricht door middel van een elektronische of informatica-hulpmiddel of door middel van een fysiek hulpmiddel. Ongeacht het hulpmiddel dat gebruikt wordt, zal dit hulpmiddel steeds gebaseerd zijn op een proces waarbij gegarandeerd wordt dat enkel het toeval instaat voor de bepaling van de winnende spelcombinatie.

Art. 3. Vanaf 25 maart 2020 tot en met 2 mei 2020 wordt de uitbetalingstermijn van nog niet uitbetaalde winsten en van de toekomstige winsten voor de trekkingsspelen vermeld in artikel 1, § 1, verlengd van 20 weken naar 30 weken.

Art. 4. De afwijkingen en maatregelen bedoeld in artikel 1 en 2 worden bekrachtigd bij koninklijk besluit binnen een termijn van één maand vanaf hun inwerkingtreding, bij gebreke waarvan de genomen afwijkingen en maatregelen worden beëindigd.

De Nationale Loterij neemt de noodzakelijke maatregelen om de overgang naar en uit de periode van afwijkingen te regelen.

Art. 5. Dit besluit treedt in werking waarop het wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en houdt op van kracht te zijn op 3 mei 2020.

Art. 6. De minister bevoegd voor de Nationale Loterij is belast met de uitvoering van dit besluit.

Handtekening

Gegeven te Brussel, 9 april 2020.

FILIP

Van Koningswege :

De Vice-eersteminister, belast met de Nationale Loterij,

D. CLARINVAL

Aanhef

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 19 april 2002 tot rationalisering van de werking en het beheer van de Nationale Loterij, artikel 3, § 1, eerste lid, gewijzigd bij de Programmawet I van 24 december 2002 en de wet van 10 januari 2010, en artikel 6, § 1, 1°, gewijzigd bij de Programmawet I van 24 december 2002;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid, die enkel toelaat om het advies van de afdeling wetgeving van de Raad van State binnen een verkorte termijn van vijf werkdagen te vragen; gelet op het feit dat de regering dringende maatregelen heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken; dat deze aard van maatregelen een impact hebben op de continuïteit van de dienstverlening van de Nationale Loterij; dat het bijgevolg noodzakelijk kan zijn om spoedig de nodige, tijdelijke maatregelen te treffen ten aanzien van de aangeboden spelen van de Nationale Loterij;

Gelet op het advies 67.156/4 van de Raad van State, gegeven op 30 maart 2020, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 3°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op de voordracht van de Vice-eersteminister, belast met de Nationale Loterij,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Verslag aan de Koning

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het besluit dat U ter ondertekening wordt voorgelegd, strekt ertoe om spoedig de nodige, tijdelijke maatregelen te kunnen reffen ten aanzien van de aangeboden spelen van de Nationale Loterij ingevolge de dringende maatregelen die de regering heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Deze maatregelen hebben immers een impact op de continuïteit van de dienstverlening van de Nationale Loterij.

Dit voorgelegde besluit betreft de loterijen van de Nationale Loterij. De Nationale Loterij is een verantwoorde aanbieder van openbare loterijspelen.

De organisatie van loterijspelen en de verdeling en de bestemming van subsidies zijn wettelijk voorziene taken van openbare dienst.

Het voorliggende besluit bevat diverse bepalingen die toelaten om van de bestaande regels genomen bij de koninklijke besluiten betreffende de organisatie van loterijen af te wijken en om maatregelen te nemen om de gevolgen van de regeringsmaatregelen op te vangen.

Deze afwijkingen en maatregelen kunnen enkel in dringende en uiterst uitzonderlijke omstandigheden worden genomen, ingeval de urgentie zodanig is dat het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT