Koninklijk besluit tot regeling van sommige kiesverrichtingen voor de gelijktijdige verkiezingen van het Europees Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Gewest- en Gemeenschapsparlementen op 26 mei 2019, de 18 mars 2019

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling

Artikel 1. De verkiezingen voor het Europees Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Gewest- en Gemeenschapsparlementen zijn vastgelegd op 26 mei 2019.

HOOFDSTUK II. - Kandidaatstellingen en stembiljetten

Afdeling 1. - Verkiezing van het Europese Parlement

Art. 2. De kandidaten voor de verkiezing van het Europees Parlement moeten op vrijdag 29 maart 2019, van 14 tot 16 uur, of op zaterdag 30 maart 2019, van 9 tot 12 uur, voorgedragen worden.

De voordracht van de kandidaten moet worden ondertekend:

- hetzij door ten minste vijf Belgische parlementsleden die in het Parlement tot de taalgroep behoren die overeenstemt met de taal vermeld in de taalverklaring van de kandidaten;

- hetzij voor het Nederlandse kiescollege door ten minste vijfduizend kiezers die ingeschreven zijn in de kiezerslijst van een gemeente van de Vlaamse kieskring of van de kieskring Brussel-Hoofdstad, hetzij voor het Franse kiescollege door ten minste vijfduizend kiezers die ingeschreven zijn in de kiezerslijst van een gemeente van de Waalse kieskring of van de kieskring Brussel-Hoofdstad, hetzij voor het Duitstalige kiescollege door ten minste tweehonderd kiezers die ingeschreven zijn in de kiezerslijst van een gemeente van het Duitstalige kiesgebied.

Art. 3. De voorzitter van elk van de drie collegehoofdbureaus voor de verkiezing van het Europees Parlement maakt, door middel van een uiterlijk op dinsdag 26 maart 2019 afgekondigd bericht, de plaats bekend waar hij op vrijdag 29 maart 2019, van 14 tot 16 uur, en op zaterdag 30 maart 2019, van 9 tot 12 uur, de kandidaatstellingen zal ontvangen.

In het bericht dient herinnerd te worden aan de bepalingen van artikel 21, §§ 4, 5 en 6, artikel 21bis en artikel 22 van de wet van 23 maart 1989 betreffende de verkiezing van het Europees Parlement en de bepalingen van artikel 7 van de wet van 19 mei 1994 betreffende de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezing van het Europees Parlement.

Er moet op gewezen worden:

dat zowel de kandidaat-titularissen als de kandidaat-opvolgers zich er in hun akte van bewilliging van hun kandidaatstellingen moeten toe verbinden de wettelijke bepalingen inzake de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven na te leven, hun verkiezingsuitgaven binnen vijfenveertig dagen na de datum van de verkiezingen aan te geven, binnen dezelfde termijn de herkomst van de geldmiddelen die zij gebruiken om die uitgaven te dekken, aan te geven bij de voorzitter van het kieskringhoofdbureau of bij de voorzitter van het collegehoofdbureau van, naar gelang van het geval, het Nederlandse kiescollege of het Franse kiescollege, en daarnaast de identiteit te registreren van de natuurlijke personen die hen giften van 125 euro en meer gedaan hebben, alsook de identiteit van de ondernemingen, de feitelijke verenigingen en de rechtspersonen die sponsoringen van 125 euro en meer hebben gedaan, die door hen gebruikt worden voor verkiezingspropaganda.

Art. 4. De voorzitter van het kantonhoofdbureau C voor de verkiezing van het Europees Parlement maakt, door middel van een uiterlijk op zaterdag 11 mei 2019 afgekondigd bericht, de plaats bekend waar hij op dinsdag 21 mei 2019, van 14 tot 16 uur, de aanwijzingen van de getuigen voor de stembureaus en voor de stemopnemingsbureaus C die belast zijn met het opnemen van de stembiljetten van de verkiezing van het Europees Parlement, in ontvangst zal nemen.

Art. 5. Het collegehoofdbureau sluit de kandidatenlijst voorlopig af op maandag 1 april 2019 om 16 uur.

De voorzitter van dat bureau ontvangt op dinsdag 2 april 2019, tussen 13 en 15 uur, de met redenen omklede bezwaarschriften tegen de aanvaarding van bepaalde kandidaturen en de bezwaarschriften tegen de verklaringen inzake taalaanhorigheid die kandidaten die door de kiezers voorgedragen zijn, gedaan hebben, en op donderdag 4 april 2019, tussen 14 en 16 uur, de memories en verbeterings- of aanvullingsakten.

Het collegehoofdbureau komt op donderdag 4 april 2019 om 16 uur bijeen, om de kandidatenlijsten definitief vast te stellen en het stembiljet op te maken.

Indien er echter beroep aangetekend wordt tegen een beslissing van het bureau die ofwel betrekking heeft op de verkiesbaarheid van een kandidaat, ofwel een kandidatuur verwerpt omwille van de niet-naleving van de bepalingen van artikel 7 van de wet van 19 mei 1994 betreffende de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezing van het Europese Parlement, of op basis van artikel 121, vierde lid, van het Kieswetboek, daarin ingevoegd voor die verkiezing bij artikel 22, tweede lid, 5°, littera b), van die wet, wordt de definitieve beslissing van het bureau betreffende het opmaken van het stembiljet verdaagd tot maandag 15 april 2019 om 18 uur, het tijdstip waarop het collegehoofdbureau opnieuw bijeenkomt om kennis te nemen van de beslissingen van het Hof van Beroep of de Raad van State.

Afdeling 2. - Verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers

Art. 6. De kandidaten voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers moeten op vrijdag 29 maart 2019, van 14 tot 16 uur, of op zaterdag 30 maart 2019, van 9 tot 12 uur, voorgedragen worden.

Voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers moet de voordracht ondertekend worden hetzij door ten minste vijfhonderd kiezers in de kieskringen Brussel-Hoofdstad, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Luik, ten minste vierhonderd kiezers in de kieskring Limburg, ten minste tweehonderd kiezers in de kieskringen Namen, Luxemburg en Waals-Brabant, hetzij door ten minste drie aftredende leden. De in de vorige zin bedoelde ondertekende kiezers moeten kiezers zijn van de kieskring waarvoor zij de kandidaatstelling ondertekenen.

Voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers wordt de akte van voordracht overhandigd aan de voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring.

Art. 7. De voorzitter van het hoofdbureau van de kieskring voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers laat via een bericht dat uiterlijk op dinsdag 26 maart 2019 wordt bekendgemaakt, weten waar zij op vrijdag 29 maart 2019, van 14 tot 16 uur, en op zaterdag 30 maart 2019, van 9 tot 12 uur, de voordrachten van kandidaten in ontvangst zullen nemen, overeenkomstig artikel 115 van het Kieswetboek.

In het bericht moet worden herinnerd aan de bepalingen van artikel 117, artikel 117bis, artikel 118, eerste tot zesde lid en negende lid, artikel 119, eerste tot derde lid, en van de artikelen 121 en 124 van dat Wetboek.

Er moet op gewezen worden:

  1. dat zowel de kandidaat-titularissen als de kandidaat-opvolgers zich er in hun akte van bewilliging van hun kandidaatstellingen moeten toe verbinden de wettelijke bepalingen inzake de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven na te leven, hun verkiezingsuitgaven binnen vijfenveertig dagen na de datum van de verkiezingen aan te geven, binnen dezelfde termijn de herkomst van de geldmiddelen die zij gebruiken om die uitgaven te dekken, aan te geven bij de voorzitter van het kieskringhoofdbureau voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, en bovendien de identiteit te registreren van de natuurlijke personen die hen giften van 125 euro en meer gedaan hebben, alsook de identiteit van de ondernemingen, de feitelijke verenigingen en de rechtspersonen die sponsoringen van 125 euro en meer hebben gedaan, die door hen gebruikt worden voor verkiezingspropaganda;

  2. dat als de kandidaten voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers vragen dat aan hun lijst hetzelfde beschermde letterwoord of logo en hetzelfde volgnummer worden toegekend als die welke door de Minister van Binnenlandse Zaken op 22 maart 2019 via loting verleend zijn, zij dit moeten verklaren in de akte van bewilliging van hun kandidaatstelling;

  3. dat als de kandidaten voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers vragen dat aan hun lijst hetzelfde volgnummer wordt toegekend als dat welk voor de verkiezing van het Europees Parlement via loting verleend werd door de voorzitter van het Nederlandse, Franse of Duitstalige collegehoofdbureau, zij dit moeten verklaren in de akte van bewilliging van hun kandidaatstelling en dat zij het in deze bepaling bedoelde attest moeten bijvoegen bij die akte van bewilliging.

    Art. 8. De voorzitter van het kantonhoofdbureau maakt uiterlijk op zaterdag 11 mei 2019, overeenkomstig artikel 115 van het Kieswetboek, een bericht bekend waarin de plaats wordt bepaald waar hij op dinsdag 21 mei 2019, van 14 tot 16 uur, de aanwijzingen van getuigen in ontvangst zal nemen voor de stemopnemingsbureaus A die ermee belast zijn de stembiljetten voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers op te nemen.

    Art. 9. Het kieskringhoofdbureau A voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers stelt de kandidatenlijst voorlopig vast op maandag 1 april 2019 om 16 uur.

    De voorzitters van de in het vorige lid bedoelde bureaus nemen op dinsdag 2 april 2019, tussen 13 en 15 uur, de met redenen omklede bezwaarschriften tegen de aanvaarding van bepaalde kandidaturen in ontvangst en op donderdag 4 april 2019, van 14 tot 16 uur, de memories en verbeterings- of aanvullingsakten bedoeld in artikel 123 van het Kieswetboek.

    Het kieskringhoofdbureau voor de verkiezing van de Kamer van Volksvertegenwoordigers komt bijeen op donderdag 4 april 2019 om 16 uur, om de kandidatenlijsten definitief vast te stellen.

    Indien er echter beroep aangetekend wordt tegen een beslissing van het bureau die ofwel betrekking heeft op de verkiesbaarheid van een kandidaat, ofwel een kandidatuur verwerpt op basis van artikel 119ter van hetzelfde Wetboek, wordt de definitieve beslissing betreffende het opmaken van het stembiljet voor de betrokken Kamer verdaagd tot maandag 15 april 2019 om...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT