Koninklijk besluit tot invoering van een optiestelsel voor verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid, de 6 juin 2019

Artikel 1. In hoofdstuk I van het KB/WIB 92 wordt een afdeling XXVIII/1 ingevoegd die de artikelen 79/1 tot 79/2 bevat, luidende:

"Afdeling XXVIII/1.- Optiestelsel voor verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid

Art. 79/1.-. Verenigingen die niet worden bedoeld in artikel 220, 1° tot 3°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, die niet zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting, die geen winsten of baten verkrijgen en die beschikken over een in de statuten vastgelegde zetel, waarvan het adres zich in België bevindt, kunnen in de loop van het belastbare tijdperk aan de hand van een brief, opteren voor de rechtspersonenbelasting indien samen met deze brief de volgende gegevens worden overgemaakt:

- het adres van de zetel van de vereniging evenals de naam en het adres van het lid of van de leden van de vereniging die door de vereniging worden belast om de aangifte in de rechtspersonenbelasting in te dienen;

- de lijst van de leden van de vereniging, waarin de volgende gegevens zijn opgenomen: de naam, voornamen en woonplaats van de leden of, ingeval het een rechtspersoon betreft, de naam, de rechtsvorm en het adres van de zetel van deze rechtspersoon;

- een afschrift van de statuten van de vereniging;

- een overzicht van alle onroerende goederen, roerende goederen en kapitalen en rekeningen van de vereniging, waarbij voor wat de onroerende goederen betreft, elk onroerend goed afzonderlijk wordt omschreven en het adres ervan wordt vermeld, waarbij voor wat de roerende goederen en kapitalen betreft, elk element afzonderlijk wordt omschreven en de lokalisering ervan wordt vermeld, en voor wat de rekeningen betreft, het adres van de financiële instelling wordt vermeld waarop de rekening gehouden wordt, evenals de roerende goederen of kapitalen van de vereniging die op deze rekening worden aangehouden;

De in het eerste lid bedoelde brief wordt enkel rechtsgeldig aan de administratie overgelegd indien deze door de gemachtigden van de vereniging is gedagtekend en indien deze brief aangetekend of via email wordt verstuurd aan de bevoegde directeur van de directe belastingen, voor de 60ste dag die de laatste dag van het belastbare tijdperk voorafgaat.

De administratie bevestigt de ontvangst van deze brief door de uitreiking van een ontvangsbevestiging, waarin desgevallend wordt bevestigd dat aan de in dit artikel bepaalde vormvereisten wordt voldaan.

De vereniging brengt haar leden op de hoogte van haar keuze om aan de rechtspersonenbelasting te worden onderworpen.

Art. 79/2.-. De in artikel 79/1 bedoelde verenigingen die overeenkomstig dat artikel hebben geopteerd voor de rechtspersonenbelasting blijven voor wat de vijf daaropvolgende belastbare tijdperken betreft onderworpen aan de rechtspersonenbelasting.".

Art. 2. Verenigingen die niet worden bedoeld in artikel 220, 1° tot 3°, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, die niet zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting, die geen winsten of baten verkrijgen, en die beschikken over een in de statuten vastgelegde zetel, waarvan het adres zich in België bevindt, kunnen aan de hand van een brief, opteren voor de rechtspersonenbelasting voor de inkomsten die werden verkregen in een belastbaar tijdperk dat verbonden is met het aanslagjaar 2019 indien samen met deze brief de in artikel 79/1, eerste lid, van het KB/WIB 92 bedoelde gegevens worden overgemaakt.

Deze verenigingen blijven voor wat de vijf daaropvolgende belastbare tijdperken betreft onderworpen aan de rechtspersonenbelasting.

De in het eerste lid bedoelde brief wordt enkel rechtsgeldig aan de administratie overgelegd indien deze door de gemachtigden van de vereniging is gedagtekend en indien deze brief voor 12 juli 2019 aangetekend of via e-mail wordt verstuurd aan de bevoegde directeur van de directe belastingen.

De administratie bevestigt de ontvangst van deze brief door de uitreiking van een ontvangsbevestiging, waarin desgevallend wordt bevestigd dat aan de in dit artikel bepaalde vormvereisten wordt voldaan.

De vereniging brengt haar leden op de hoogte van haar keuze om aan de rechtspersonenbelasting te worden onderworpen.

Art. 3. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekend gemaakt.

Art. 4. De minister bevoegd voor Financiën...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT