Koninklijk besluit tot het versoepelen van de toelaatbaarheidsvoorwaarden en van de voorwaarden waaronder een loon in rekening wordt gebracht voor het bepalen van het dagbedrag van de werkloosheidsuitkeringen en tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 maart 2021 betreffende het toekennen van een éénmalige premie voor tijdelijk werklozen met een laag loon, tewerkgesteld in een sector waar de activiteiten op bevel van de overheid moesten gestaakt worden, de 9 juin 2021

Artikel 1. De periodes waarin de arbeidsdagen of gelijkgestelde dagen moeten gelegen zijn die een werkloze moet bewijzen om zijn recht op werkloosheidsuitkeringen te openen of te heropenen, bedoeld in de artikelen 30, eerste lid, 52bis, § 2, vierde lid, 58/11, eerste lid, 59octies, eerste lid en 85, eerste lid, van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, worden verlengd met 12 maanden.

Art. 2. In afwijking van artikel 65, § 1, van het ministerieel besluit van 26 november 1991 houdende de toepassingsregelen van de werkloosheidsreglementering, wordt de werkloosheidsuitkering berekend op basis van het voor de werknemer meest voordelige gemiddeld dagloon waarop hij normaal recht had op het einde van een afgelopen ononderbroken periode van tenminste vier weken tijdens dewelke hij in dienst was bij dezelfde werkgever, indien cumulatief is voldaan aan de volgende voorwaarden:

  1. ofwel opent de werknemer het recht op werkloosheidsuitkeringen op basis van artikel 30 of 33 van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, ofwel wordt de berekeningsbasis voor zijn werkloosheidsuitkering in toepassing van artikel 118, § 1, tweede lid, van hetzelfde koninklijk besluit van 25 november 1991 herzien;

  2. de werknemer is in de periode van 13 maart 2020 tot 31 december 2021 van dienstbetrekking veranderd;

  3. de ononderbroken periode van tenminste vier weken tijdens dewelke hij in dienst was bij dezelfde werkgever is minstens ten dele gelegen in de periode van 13 maart 2020 tot 31 december 2021.

Voor de toepassing van deze bepaling op de uitzendkracht wordt een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid met hetzelfde uitzendbureau, maar betreffende een tewerkstelling bij een andere gebruiker, beschouwd als een verandering van dienstbetrekking indien de tewerkstelling bij elke gebruiker een ononderbroken duur van minstens vier weken had.

Art. 3. In artikel 2, § 1, van het koninklijk besluit van 28 maart 2021 betreffende het toekennen van een éénmalige premie voor tijdelijk werklozen met een laag loon, tewerkgesteld in een sector waar de activiteiten op bevel van de overheid moesten gestaakt worden, wordt een derde lid ingevoegd, luidende:

"Een werknemer die op 1 maart 2021 tewerkgesteld is bij een werkgever met een NACE-code 96021, 96022, 96040 of 96092 wordt gelijkgesteld met een werknemer bedoeld in het eerste lid, 2°.".

Art. 4. Artikel 3, § 1, van hetzelfde besluit wordt aangevuld...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT