Koninklijk besluit tot goedkeuring van het Reglement betreffende de toekenning van eervolle onderscheidingen in de nationale orden aan de voorzitters, rechters, referendarissen, griffiers en aan de personeelsleden van het grondwettelijk hof, de 27 septembre 2018

Artikel 1. Het reglement betreffende de toekenning van eervolle onderscheidingen in de Nationale Orden aan de voorzitters, rechters, referendarissen en griffiers van het Grondwettelijk Hof dat bijlage A van dit besluit vormt, wordt goedgekeurd.

Art. 2. Het reglement betreffende de toekenning van eervolle onderscheidingen in de Nationale Orden aan de personeelsleden van het Grondwettelijk Hof dat bijlage B van dit besluit vormt, wordt goedgekeurd.

Art. 3. Dit besluit heeft uitwerking vanaf de beweging van 8 april 2015.

Art. 4. De minister bevoegd voor Buitenlandse Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

BIJLAGEN.

Art. N1. Bijlage A. - Reglement betreffende de toekenning van eervolle onderscheidingen in de Nationale Orden aan de voorzitters, rechters, referendarissen en griffiers van het Grondwettelijk Hof.

  1. Het onderhavig reglement is van toepassing op de voorzitters, rechters, referendarissen en griffiers van het Grondwettelijk Hof.

    De toegekende onderscheidingen en de voornaamste termijnvoorwaarden worden aangegeven in de bij dit reglement gevoegde tabellen.

  2. Elke toekenning die onderworpen is aan een termijn, vindt plaats bij de beweging die het ogenblik voorafgaat waarop de betrokken persoon werkelijk aan de voorwaarden zou voldoen om gedecoreerd te worden.

  3. Aan de voorzitters, rechters, referendarissen en griffiers van het Grondwettelijk Hof mogen in geen andere hoedanigheid eretekens in de Nationale Orden toegekend worden.

    Er wordt enkel een uitzondering gemaakt wat betreft:

    1. de eretekens wegens oorlogsfeiten;

    2. de reserveofficieren, die mogen kiezen tussen het administratief reglement en het militair reglement; deze keuze is bindend voor heel de duur van de inschrijving van de betrokkenen in het reservekader van het Leger;

  4. Niemand mag worden gedecoreerd wanneer aan zijn functie een einde wordt gesteld in toepassing van artikelen 49 en 50, § 1, van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Grondwettelijk Hof.

  5. De in bijgevoegde tabellen vermelde jaren betreffen termijnen tijdens welke de functie ononderbroken werd uitgeoefend.

    De benodigde termijn van 6 of 8 jaar om de eretekens als rechter, referendaris of griffier te bekomen, kan worden teruggebracht tot 3 jaar voor de rechters, referendarissen en griffiers bij hen opruststelling, op voorwaarde dat zij gedurende ten minste 25 jaar de functie van rechter, referendaris of griffier bij het Grondwettelijk Hof hebben uitgeoefend.

    Voor de berekening van deze 25 jaar worden eveneens in aanmerking genomen:

    1. Voor de rechters: de periodes van uitoefening van de in artikel 34, § 1, van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Grondwettelijk Hof bedoelde functies en mandaten;

    2. Voor de griffiers: de periodes van uitoefening van de in artikel 41 van dezelfde bijzondere wet bedoelde functies.

    De rechters, referendarissen en griffiers die bij hun opruststelling niet voldoende dienstjaren hebben bereikt om aanspraak te maken op het in hun tabel vermelde ereteken, kunnen het onmiddellijk lagere ereteken in de gecombineerde hiërarchie van de drie Orden ontvangen voor zover er tenminste twee jaar verstreken is sinds het vorige ereteken.

  6. De voorzitters, rechters, referendarissen en griffiers die voor oorlogsfeiten een ereteken hebben ontvangen dat hun kan worden toegekend krachtens onderhavig reglement, kunnen het onmiddellijk hogere ereteken in de gecombineerde hiërarchie van de drie Orden ontvangen.

    Tabel betreffende de toekenning van eervolle onderscheidingen in de Nationale Orden aan de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT