Koninklijk besluit tot beperking van de kansspelen in de kansspelinrichtingen klasse III. - Addendum, de 25 octobre 2018

Artikel M.

In het Belgisch Staatsblad van 31 oktober 2018, pagina 82742, akte 2018/14588, wordt het bijgevoegde verslag aan de Koning ingevoegd :

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het huidige ontwerp van koninklijk besluit dat wij de eer hebben aan U voor te leggen, strekt ertoe de kansspelen in de kansspelinrichtingen klasse III te beperken.

De spelen zoals deze bedoeld zijn in artikel 3.3 van de Kansspelwet, worden niet als kansspelen beschouwd in de zin van de Kansspelwet, desalniettemin dient het toepassingsgebied te worden beperkt.

Deze machines "3.3" hebben zich immers tot volwaardige gokmachines ontwikkeld in de cafés. Ze kunnen het gemiddeld uurverlies van bingo's overstijgen, er is geen e-id controle zoals bij de bingo's om minderjarigheid te controleren, er is geen controle op de eerlijkheid van het spel door de kansspelcommissie, er bestaat geen beperking van aantal machines, en de geringe controle door de FOD Financiën op de betaling van het fiscaal vignet laat niet toe te controleren of de machines wel onder artikel 3.3 van de Kansspelwet kunnen blijven vallen.

Het is daarom essentieel dat deze machines worden gereguleerd, deze te beperken in de kansspelinrichtingen klasse III en deze te verbieden als zij niet worden gecontroleerd door de Kansspelcommissie. Wat de kansspelinrichtingen klasse III betreft, worden de huidige spelen 3.3 onder het toepassingsgebied geplaatst van de kansspelen met verminderde inzet.

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer heeft op 2 mei 2018 een advies 38/2018 uitgebracht met betrekking tot dit besluit.

In dit advies, vestigt de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer "de aandacht op het feit dat uit de artikelen 6, § 4, van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters (...) en 16, punt 11 van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, blijkt dat iedere geautomatiseerde controle van (de kaart) door optische of andere leesprocédés het voorwerp moet uitmaken van een koninklijk besluit, goedgekéurd na advies van het Sectoraal comité van het Rijksregister.".

Deze opmerking kan niet gevolgd worden. De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer verwijst naar een commissie die sinds 25 mei 2018, datum van inwerkingtreding van de wet van 3 december 2017 tot oprichting van de Gegevensbeschermingsautoriteit, is verdwenen

Wat het aspect gegevensbescherming betreft, heeft de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer zich uitgesproken in haar advies 38/2018.

Aanvullende commentaren naar aanleiding van de andere opmerkingen van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de Raad van State worden in de hieronder artikelsgewijze bespreking weergegeven.

Na de mededeling aan de Europese Commissie 2017/0488/B, op 18 oktober 2017, met...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT