Koninklijk besluit tot bepaling van de principes die van toepassing zijn op de exploitatieveiligheid van de spoorweginfrastructuur, de 30 septembre 2020

HOOFDSTUK 1. - Operationele interface

Artikel 1. De operationele interface beoogt de exploitatie van de trein of van de rangeerbeweging die het samenstellen en het rijden op het netwerk van de infrastructuurbeheerder omvat.

Zij bestaat uit :

  1. de technische specificaties voor gebruik van het netwerk voorgeschreven door de infrastructuurbeheerder;

  2. de operationele procedures betreffende de exploitatieveiligheid vastgesteld door de infrastructuurbeheerder.

    Art. 2. § 1. De technische specificaties voor gebruik van het netwerk bedoeld in artikel 1, tweede lid, 1°, dragen bij tot de uitvoering van exploitatiefuncties die veilig verkeer op het uitgebate netwerk mogelijk maken.

    Zij hernemen minimaal de elementen bedoeld in de bijlage 1.

    § 2. De infrastructuurgebruikers leven die specificaties na en voeren deze in in hun interne veiligheidsvoorschriften.

    Art. 3. § 1. De operationele procedures bedoeld in artikel 1, tweede lid, 2° komen voort uit het ontwerpproces van structurele subsystemen die de infrastructuurbeheerder in dienst stelt.

    Zij behandelen minimaal de elementen bedoeld in bijlage 2.

    De operationele procedures komen voort uit de volgende noden en beperkingen:

  3. verzekeren van de continuïteit van de dienst als het technisch systeem, dat de exploitatiefuncties verzekert, niet beschikbaar is en als dat systeem niet voldoende veiligheidsgaranties biedt ingeval van gedeeltelijk of volledig defect van dat systeem;

  4. verzekeren van de dienst ingeval van het ontbreken van een technisch systeem voor het uitvoeren van exploitatiefuncties.

    § 2. De infrastructuurgebruikers leven die operationele procedures na en voeren deze in in hun interne veiligheidsvoorschriften.

    De operationele procedures mogen tijdens de exploitatie enkel in werking gesteld worden door het gemachtigd veiligheidspersoneel.

    Sommige procedures worden gezamenlijk toegepast door de infrastructuurbeheerder en de infrastructuurgebruikers en andere worden enkel toegepast door de infrastructuurgebruikers.

    Art. 4. Rekening houdend met de technische, operationele of organisatorische keuzes die voorrang krijgen tijdens het ontwerp van het netwerk, is het mogelijk dat sommige operationele procedures of technische specificaties voor gebruik van het netwerk die voorgeschreven zijn in toepassing van de artikelen 1 tot 3 niet nodig zijn.

    De infrastructuurbeheerder bewijst dit aan de hand van het spoorwegsysteem dat hij heeft geïnstalleerd.

    Deze bewijsvoering is onder andere gebaseerd op:

  5. het feit dat het gaat om een gevolg van het ontwerpproces van structurele subsystemen die hij in dienst heeft gesteld;

  6. het feit dat dit de uitvoering niet verhindert van functies die het veilig verkeer op het uitgebate netwerk mogelijk maken, noch de continuïteit van de dienst verhindert ingeval van afwezigheid, onbeschikbaarheid of defect van een technisch systeem dat de exploitatiefuncties verzekert.

    HOOFDSTUK 2. - Organisatorische interface

    Art. 5. § 1. De organisatorische interface beoogt de voorbereiding van de exploitatie van de trein of van de rangeerbeweging op het netwerk van de infrastructuurbeheerder.

    Zij bestaat uit de organisatorische bepalingen die gezamenlijk toegepast worden door de infrastructuurgebruikers en de infrastructuurbeheerder.

    De organisatorische interface is niet gebonden aan de structurele subsystemen.

    § 2. De organisatorische bepalingen stellen de nadere regels vast die de betrokken partijen minimaal moeten naleven voor wat de specifieke materies bedoeld in bijlage 3 betreft.

    Zij zijn opgesteld op basis van een overleg tussen de infrastructuurbeheerder en de infrastructuurgebruiker die, ieder in functie van hun eigen bevoegdheden, tussenkomen.

    § 3. De infrastructuurgebruikers leven de organisatorische bepalingen na wanneer zij zich in die gevallen bevinden, en voeren deze in in hun interne veiligheidsvoorschriften.

    HOOFDSTUK 3. - Overgangsbepalingen

    Art. 6. Punt 8.2 van de Veiligheidsvoorschriften betreffende de exploitatie van de spoorweginfrastructuur (VVESI) - Boek 4: Exploitatie en verkeersleiding - Boekdeel "Treinen" - Bundel 4.1 - Voorschriften voor treinen, versie 9, blijft van toepassing voor wat eindseinen van goederentreinen betreft tot en met de data voorzien door punt 4.2.2.1.3.2, lid 9, 1) en 2) van de bijlage bij de uitvoeringsverordening (EU) 2019/773 van de Commissie van 16 mei 2019 betreffende de technische specificaties inzake interoperabiliteit van het subsysteem "exploitatie en verkeersleiding" van het spoorwegsysteem in de Europese Unie en tot intrekking van besluit 2012/757/EU.

    HOOFDSTUK 4. - Slotbepalingen

    Art. 7. Dit besluit wordt van toepassing op de dag waarop artikel 68 van de Spoorcodex zoals vervangen bij de wet van 23 juni 2020 tot wijziging van de wet van 30 augustus 2013 houdende de Spoorcodex van toepassing wordt.

    Art. 8. De minister bevoegd voor het spoorwegvervoer is belast met de uitvoering van dit besluit.

    Bijlage 1 - Technische specificaties

    voor het gebruik van het netwerk

  7. De technische specificaties van gebruik van het netwerk hebben onder andere betrekking op de aspecten in verband met de seininrichting:

    1. de seinen en borden van de vaste laterale seininrichting en van de mobiele seininrichting die tot doel hebben om de noodzakelijke inlichtingen te verstrekken voor de uitvoering van de exploitatiefuncties door de operatoren van de infrastructuurgebruiker;

    2. de door deze seinen gegeven seinbeelden evenals de betekenis van elk ervan;

    3. de betekenis van de borden en van andere gegeven inlichtingen aan de operatoren van de infrastructuurgebruiker;

    4. de opstelling van de vaste seinen.

      Al deze seinen, borden en diverse inlichtingen zijn elementen komende van het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT