Koninklijk besluit ter invoering van een indexeringsmechanisme in uitvoering van artikel 12, § 2, van de wet van 30 maart 2018 betreffende de invoering van een mobiliteitsvergoeding, de 7 avril 2019

HOOFDSTUK I. - De mobiliteitsindex

Artikel 1. § 1. De mobiliteitsindex is het prijsindexcijfer dat de gewogen geaggregeerde prijsevolutie weergeeft van de productgroepen die de kosten voor het personenvervoer weerspiegelen in de gezondheidsindex met hun bijhorende gewichten. Het betreft alle productgroepen die opgenomen zijn onder de COICOP-groep '07. Vervoer' van de consumptieprijsindex, zoals bepaald in bijlage I bij de verordening (EU) 2016/792 van het Europees Parlement en de Raad van 11 mei 2016 betreffende geharmoniseerde indexcijfers van de consumptieprijzen en van de huizenprijzen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 2494/95 van de Raad, namelijk :

  1. de aankoop van voertuigen;

  2. de uitgaven voor gebruik van privé-voertuigen, met uitzondering van alle motorbrandstoffen;

  3. de vervoersdiensten, met uitzondering van :

(1) vervoer door de lucht;

(2) vervoer over zee;

(3) andere vervoersdiensten, zijnde het goederenvervoer.

§ 2. De afgevlakte mobiliteitsindex is gelijk aan het rekenkundig gemiddelde van de mobiliteitsindexen van de laatste vier maanden, welke berekend worden zoals bepaald in paragraaf 1.

Art. 2. De Federale Overheidsdienst Economie berekent maandelijks de mobiliteitsindex en de afgevlakte mobiliteitsindex, en publiceert de cijfers in het Belgisch Staatsblad.

De Federale Overheidsdienst Economie berekent en publiceert eveneens de mobiliteitsindex vanaf de maand september 2017, evenals de afgevlakte mobiliteitsindex vanaf de maand december 2017.

De mobiliteitsindex van december 2017 wordt gelijkgesteld aan 100.

HOOFDSTUK II. - Het indexeringsmechanisme

Art. 3. Het indexeringsmechanisme maakt gebruik van de evolutie van de afgevlakte mobiliteitsindex.

Art. 4. § 1. Op 1 januari vindt jaarlijks een indexering plaats door het bedrag dat het voorwerp is van de indexering, desgevallend het geïndexeerde bedrag indien het bedrag dat het voorwerp is van de indexering op 1 januari van het voorgaande jaar (N-1) reeds werd geïndexeerd, te vermenigvuldigen met een coëfficiënt die het resultaat is van de bewerkingen vermeld in de paragrafen 2 en 3.

§ 2. De in paragraaf 1 vermelde coëfficiënt van het jaar van de indexering (N) is het resultaat van de deling van de afgevlakte mobiliteitsindex van de maand december van het jaar dat voorafgaat (N-1) door de afgevlakte mobiliteitsindex van de maand december van het voorlaatste jaar (N-2) dat voorafgaat aan het jaar van de indexering.

§ 3. De in paragraaf 1 vermelde coëfficiënt wordt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT