Koninklijk besluit nr. 23 tot uitvoering van artikel 5, § 1, 5°, van de wet van 27 maart 2020 die machtiging verleent aan de Koning om maatregelen te nemen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 (II) houdende het corona ouderschapsverlof, de 13 mai 2020

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. de wet: afdeling 5, hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen;

  2. de koninklijke besluiten inzake ouderschapsverlof: de koninklijke besluiten die voorzien in een vermindering van de arbeidsprestaties in het kader van het ouderschapsverlof met een uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening op grond van de wet;

  3. de koninklijke besluiten inzake loopbaanonderbreking: de regelingen die voorzien in een vermindering van de arbeidsprestaties in het kader van het tijdskrediet, loopbaanonderbreking en thematische verloven op grond van de wet en zijn uitvoeringsbesluiten.

    Art. 2. De werknemers die op grond van één van de koninklijke besluiten inzake ouderschapsverlof, de arbeidsprestaties kunnen verminderen in het kader van het ouderschapsverlof, komen in aanmerking voor een corona-ouderschapsverlof, overeenkomstig de bepalingen van dit besluit.

    Art. 3. Het corona-ouderschapsverlof wordt uitgeoefend onder de voorwaarden en nadere regelen zoals van toepassing volgens de wet en de koninklijke besluiten inzake het ouderschapsverlof, in zover dit besluit niet afwijkt van deze bepalingen.

    Het corona-ouderschapsverlof kan enkel worden opgenomen mits akkoord van de werkgever.

    Art. 4. Het corona-ouderschapsverlof neemt de vorm aan van een vermindering van de arbeidsprestaties met hetzij 1/2de, hetzij 1/5de van het normaal aantal arbeidsuren van een voltijdse betrekking.

    Art. 5. § 1. Het corona-ouderschapsverlof kan worden genomen door een voltijdse werknemer. Het corona-ouderschapsverlof kan onder de vorm van een vermindering van de arbeidsprestaties tot 1/2de eveneens genomen worden door een werknemer die tewerkgesteld is in een deeltijdse arbeidsregeling die ten minste drie vierden bedraagt van een voltijdse betrekking op het moment waarop het corona-ouderschapsverlof ingaat.

    § 2. Het corona-ouderschapsverlof kan worden genomen:

    - naar aanleiding van de geboorte van zijn kind tot het kind twaalf jaar wordt;

    - naar aanleiding van de adoptie van zijn kind, gedurende een periode die loopt vanaf de inschrijving van het kind als deel uitmakend van zijn gezin in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister van de gemeente waar de werknemer zijn verblijfplaats heeft, en dit uiterlijk tot het kind twaalf jaar wordt.

    Het corona-ouderschapsverlof kan eveneens worden genomen door een pleegouder aangesteld als pleegouder door de rechtbank of door een door de gemeenschap erkende dienst, en dit uiterlijk tot het kind twaalf jaar wordt.

    De leeftijdsgrens wordt vastgesteld op 21 jaar indien het kind bedoeld in het eerste en tweede lid een gehandicapt kind is.

    In afwijking van het vorige lid, is er geen leeftijdsgrens indien een kind of volwassene met een handicap opgevangen wordt door zijn ouders indien hij geniet van een intramurale of extramurale dienstverlening of behandeling georganiseerd of erkend door de Gemeenschappen.

    § 3. Het corona-ouderschapsverlof kan enkel worden uitgeoefend door een werknemer die minstens één maand in dienst is bij de werkgever die hem tewerkstelt.

    Het eerste lid is niet van toepassing indien het ouderschapsverlof niet voorziet in een minimale duur van tewerkstelling.

    Art. 6. Het corona-ouderschapsverlof kan worden uitgeoefend vanaf 1 mei 2020 tot en met de dag van buitenwerkingtreding van dit besluit, als volgt:

  4. hetzij in één aaneengesloten periode;

  5. hetzij in één of meerdere, al dan niet aaneensluitende, perioden van één maand;

  6. hetzij in één of meerdere, al dan niet aansluitende, perioden van een week;

  7. hetzij een combinatie van 2° en 3°.

    Art. 7. Een uitkering wordt toegekend aan de werknemer die zijn arbeidsprestaties vermindert volgens de bepalingen van dit besluit.

    De uitkering is gelijk aan de uitkering in geval van ouderschapsverlof, verhoogd met 25 %. Dezelfde voorwaarden en regelen tot toekenning worden daarbij toegepast zoals voor de uitkeringen in geval van ouderschapsverlof in toepassing van de koninklijk besluiten inzake ouderschapsverlof.

    In geval een deeltijdse werknemer een halftijds corona-ouderschapsverlof opneemt, wordt het bedrag van de uitkering verminderd volgens de verhouding tussen de halftijdse arbeidsregeling en de arbeidsregeling voorafgaand aan het corona-ouderschapsverlof.

    Art. 8. § 1. Een werknemer die zijn arbeidsprestaties heeft verminderd tot 1/2de of met 1/5de in het kader van de koninklijke besluiten inzake ouderschapsverlof, kan, met akkoord van zijn werkgever, het ouderschapsverlof omzetten in het corona-ouderschapsverlof.

    Indien het ouderschapsverlof een voorziene duurtijd heeft tot na de dag van buitenwerkingtreding van dit besluit, dan wordt het ouderschapsverlof vanaf de dag na de buitenwerkingtreding van dit besluit hernomen tot de oorspronkelijk aangevraagde einddatum.

    § 2. Een werknemer die zijn loopbaan heeft onderbroken of zijn arbeidsprestaties heeft verminderd in het kader van de koninklijke besluiten inzake loopbaanonderbreking, kan, met akkoord van zijn werkgever, deze loopbaanonderbreking schorsen met het oog op het opnemen van het corona-ouderschapsverlof.

    Indien de loopbaanonderbreking een voorziene duurtijd heeft tot na de dag van buitenwerkingtreding van dit besluit, dan wordt deze loopbaanonderbreking vanaf de dag na de buitenwerkingtreding van dit besluit hernomen tot de oorspronkelijk aangevraagde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT