Koninklijk besluit houdende de werking en de organisatie van het War Heritage Institute, de 15 novembre 2020

Artikel 1. Voor dit besluit wordt begrepen onder :

  1. de wet: de wet van 28 april 2017 houdende oprichting van het "War Heritage Institute" en houdende integratie van de opdrachten, de middelen en het personeel van het Instituut voor veteranen, Nationaal instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers, Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis, het Nationaal gedenkteken van het Fort van Breendonk en van de Historische Pool van Defensie;

  2. het Instituut: het War Heritage Institute;

  3. de Minister: de Minister bevoegd voor Defensie;

  4. de directeur-generaal: de directeur-generaal van het Instituut;

  5. de collecties: het geheel van voorwerpen, archieven en documentatie die betrekking hebben op het doel van de instelling en het roerend, onroerend en immaterieel patrimonium uitmaken van de Instelling.

    TITEL I. - Werking

    Art. 2. Het Instituut is de opvolger van het Instituut voor veteranen - Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers, van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk en van het Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis en neemt hun plaats in voor het beheer van de bruikleningen aan derden. Alle bruikleenovereenkomsten voor collectiestukken tussen het Instituut voor veteranen - Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers, het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk of het Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis en derden worden van rechtswege ontbonden en aan dezelfde voorwaarden vervangen door overeenkomsten tussen het Instituut en diezelfde derden.

    Art. 3. Alle voorwerpen die verband houden met het doel van het Instituut, die op de dag van de inwerkingtreding van dit besluit aanwezig zijn op de sites van het Instituut, worden geacht eigendom te zijn van de federale Staat behalve deze waarvan door derden een aanvaardbaar eigendomsbewijs voorgelegd wordt.

    Vanaf de inwerkingtreding van dit besluit wordt ook het beheer van alle voorwerpen en collecties op de sites van het Instituut, die eigendom zijn van de federale Staat, door het Instituut zelf verzekerd. Ten dien einde sluit het Instituut samenwerkingsovereenkomsten met de instellingen die deze collectiestukken hebben opgenomen in hun patrimonium.

    Art. 4. Het Instituut is de bevoorrechte partner van Defensie voor alles wat betrekking heeft op het beheer en de geschiedkundige exploitatie van het historische militaire erfgoed dat bewaard wordt in de militaire installaties alsook voor het uitwerken van herinneringsgerichte initiatieven. Een samenwerkingsakkoord tussen het Instituut en Defensie regelt de modaliteiten van deze samenwerking.

    Art. 5. De collecties van het Instituut kunnen onder meer verrijkt worden door de overdracht van materiaal dat door de Belgische strijdkrachten werd ingezet en uit dienst werd genomen. Een overeenkomst tussen het Instituut en Defensie regelt de modaliteiten van deze overdracht.

    Art. 6. Voor het uitvoeren van zijn opdrachten wordt aan het Instituut toegestaan om het even welk voorwerp dat hiermee verband houdt, te bezitten. Dit houdt in het verwerven, het bezitten, het bewaren en het gebruik voor wetenschappelijke, didactische en pedagogische doeleinden van vuurwapens die niet voor het schieten onbruikbaar zijn gemaakt. Dit houdt eveneens in de voertuigen, de luchtvaartuigen en de transport-, verkennings- en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT