Koninklijk besluit houdende vaststelling van het wapen van het Koninklijk Huis en van zijn leden, de 12 juillet 2019

Artikel 1. Ons wapen is in sabel een leeuw van goud, geklauwd en getongd van keel, de schouder beladen met een schild gedwarsbalkt van goud en sabel van tien stukken, een ruitkrans van sinopel schuin over alles heen.

Het schild is omringd met de ordeketen van de Leopoldsorde, geplaatst op een scepter met de leeuw van het schild en een waardigheidsteken van goud, schuinkruislings en getopt met een aanziende helm van goud, geopend en zonder traliën, gevoerd van sabel, met dekkleden van goud, gevoerd van sabel. Helmteken: de koninklijke kroon.

De schildhouders zijn twee klimmende en aanziende leeuwen van natuurlijke kleur, elk vergezeld van een banier van goud, met franjes van hetzelfde, gedeeld in drieën van sabel, van goud en van keel.

Wapenspreuk: eendracht maakt macht - l'union fait la force - einigkeit macht stark, in letters van goud, op een lint van keel, geboord van sabel.

Het geheel is geplaatst op een mantel van purper, gevoerd van hermelijn, omboord met franjes, opgebonden met koorden eindigend in kwasten, alles van goud, overdekt met de koninklijke kroon.

Art. 2. De Koning of Koningin die is afgetreden, voert het wapenschild zoals beschreven in artikel 1, beladen met een barensteel met drie hangers van keel, overbeladen met de koninklijke kroon; het schild getopt met een half-aanziende helm van goud, geopend en zonder traliën, gevoerd en gehecht van sabel, met dekkleden van goud, gevoerd van sabel. Helmteken: de koninklijke kroon.

Het schild van de Koningin die is afgetreden, is ruitvormig en getopt met de koninklijke kroon.

De schildhouders met hun banieren, de wapenspreuk, de mantel en zijn kroon zijn zoals beschreven in artikel 1.

Art. 3. De Hertog of Hertogin van Brabant voert het wapenschild zoals beschreven in artikel 1, beladen met een barensteel met drie hangers van goud; het schild getopt zoals beschreven in artikel 2. Helmteken: de prinselijke kroon van Ons Koninklijk Huis.

Het schild van de Hertogin van Brabant is ruitvormig en getopt met de prinselijke kroon van Ons Koninklijk Huis.

De schildhouders zijn zoals beschreven in artikel 1, elk vergezeld van een banier van goud, met franjes van hetzelfde, voerend in sabel een leeuw van goud, geklauwd en getongd van keel.

De wapenspreuk en de mantel en zijn kroon zijn zoals beschreven in artikel 1.

Art. 4. De andere Prinsen of Prinsessen van België uit de mannelijke en vrouwelijke nakomelingschap in rechte lijn van Zijne Majesteit Leopold I voeren het wapenschild, ruitvormig...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT