Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 26 juni 1963 tot instelling van een Orde van architecten, de 19 janvier 2023

HOOFDSTUK 1. - De raden van de Orde

Afdeling 1. - Samenstelling

Artikel 1. Elke raad van de Orde van architecten is samengesteld uit zeven gewone leden en zeven plaatsvervangende leden.

Afdeling 2. - Inrichting van de verkiezingen

Art. 2. § 1. De verkiezingen worden ingericht op elektronische wijze. Alle leden van de Orde die natuurlijke personen zijn en ingeschreven zijn op de tabel, mogen als getuige aanwezig zijn bij de kiesverrichtingen die plaatsvinden op de laatste dag van de verkiezingen op de zetel van de raden van de Orde, met name de elektronische verwerking van de stemmen, het afdrukken van de processen-verbaal van de stemverrichtingen en de bekendmaking van de resultaten.

§ 2. De nationale raad van de Orde van architecten stelt de software voor de elektronische stemming ter beschikking van de raden van de Orde.

Om zijn stem uit te brengen, identificeert de kiezer zich met zijn elektronische identiteitskaart of via itsme of CSam of elk ander soortgelijk systeem, op het computersysteem dat wordt gebruikt voor de verkiezingen met elektronische stemming.

Indien hij dit wenst, kan de kiezer ook naar de zetel van zijn raad van de Orde gaan om zijn elektronische stem op vertrouwelijke wijze uit te brengen.

Art. 3. Het computersysteem dat wordt gebruikt voor de verkiezingen met elektronische stemming beantwoordt aan de volgende voorwaarden:

  1. de broncode van de tijdens de verkiezingen gebruikte software wordt meegedeeld aan de raden van beroep van de Orde van architecten;

  2. het systeem gaat vergezeld van een attest van de fabrikant waarin die verklaart dat het systeem beantwoordt aan de in dit besluit vastgelegde voorwaarden;

  3. de leverancier waarborgt een oplossing in geval van technische problemen;

  4. het systeem waarborgt in elke stap van de procedure de digitale verzegeling van alle gegevens met betrekking tot de verkiezing;

  5. het systeem levert bewijzen over de integriteit, traceerbaarheid, bron en datum- en uuraanduiding van alle digitaal verzegelde gegevens, alsook van alle handelingen uitgevoerd op het systeem door de configurator van de verkiezing, de voorzitters van de raden van de Orde en de voorzitter van de nationale raad van de Orde;

  6. het systeem maakt het mogelijk het resultaat van de verkiezingen te controleren en, in voorkomend geval, een eventuele hertelling uit te voeren;

  7. de verzegelde gegevens worden vernietigd zodra alle voorziene termijnen om beroep aan te tekenen tegen het resultaat van de verkiezingen verlopen zijn;

  8. na elke verkiezing en tijdens een periode van drie jaar vanaf de eerste dag na de verkiezing, kunnen de gegevens die vereist en voldoende zijn om het correcte verloop van de kiesverrichtingen te controleren, worden opgevraagd door elke kiezer. Deze gegevens moeten in voorkomend geval worden bezorgd door de leverancier.

    Art. 4. De voorzitter van de nationale raad van de Orde legt de datum en het uur van de afsluiting van de elektronische verkiezingen vast en brengt de kiezers daarvan op de hoogte via mail of met de gewone post voor kiezers die geen e-mailadres hebben opgegeven aan de Orde of die hierom verzoeken, alsook met een publicatie op de website van de Orde van architecten.

    Art. 5. Met een mail of met de gewone post voor kiezers die geen e-mailadres hebben opgegeven aan de Orde of die hierom verzoeken brengt de voorzitter van elke raad van de Orde alle leden van de Orde die zijn ingeschreven op de tabel minstens twee maanden voor de afsluitingsdatum van de verkiezingen op de hoogte van de datum en het uur van de afsluiting van de elektronische verkiezingen en van de uiterste datum voor het in ontvangst nemen van de kandidaturen. De regels voor indiening van de kandidaturen worden bij de mail of de gewone brief gevoegd en ook gepubliceerd op de website van de Orde.

    Art. 6. § 1. Om ontvankelijk te zijn, moeten de kandidaturen uiterlijk dertig dagen voor de afsluitingsdatum van de verkiezingen elektronisch worden ingediend via het computersysteem bepaald in artikel 3.

    De kandidaten moeten op die datum voldoen aan de voorwaarden inzake verkiesbaarheid bepaald in artikel 11, lid 1, van de wet van 26 juni 1963 tot instelling van een Orde van architecten. Het systeem stuurt automatisch een elektronische ontvangstbevestiging naar de kandidaten.

    § 2. Indien het lid dat zich kandidaat wil stellen, niet beschikt over een internetverbinding of er niet in slaagt zich te identificeren, gaat hij naar de zetel van zijn raad van de Orde waar hij zijn kandidatuur kan indienen tegen ontvangstbevestiging. Hij kan zijn kandidatuur ook per aangetekend schrijven met ontvangstbevestiging naar zijn raad van de Orde sturen.

    Art. 7. De rechtskundig bijzitter van elke raad van de Orde controleert de voorwaarden inzake verkiesbaarheid van de kandidaten.

    Art. 8. De kandidatuurstellingen vermelden de naam, voornamen en woonplaats van de kandidaat.

    Art. 9. Indien het aantal regelmatig voorgedragen kandidaten kleiner is dan het aantal te verkiezen leden, vult het Bureau de lijst van de kandidaten aan door een paritaire lijst van mannelijke en vrouwelijke verkiesbare leden op te stellen, op wie het afwisselend een beroep kan doen in de volgende volgorde:

  9. het jongste vrouwelijke lid gekozen onder de verkiesbare...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT