Koninklijk besluit houdende oprichting van een sociale dienst bij de federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, de 18 septembre 2022

Artikel 1. - § 1 Bij de federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg wordt een sociale dienst opgericht om aan de in artikel 2 bedoelde personen morele en materiële bijstand te verlenen zowel in het privéleven als in hun beroepsleven.

§ 2 Het gebruik van de mannelijke vorm in dit koninklijk besluit is gemeenslachtig.

Art. 2. De werking van de Sociale dienst heeft betrekking op alle personeelsleden van de federale overheidsdienst zonder onderscheid, op de leden van hun gezin, alsook hun weduwen, weduwnaars en wezen, op de gedetacheerde personeelsleden voor zover zij tijdens de detachering niet genieten van voordelen van een andere sociale dienst, en op de gepensioneerde personeelsleden.

Onder " leden van hun gezin " verstaat men de echtgenoot, zijn kind(eren), de persoon met wie het personeelslid feitelijk of wettelijk samenleeft, kinderen fiscaal ten laste van de persoon met wie hij samenleeft, een bloed- of aanverwant die fiscaal ten laste is, een persoon opgenomen met het oog op adoptie of met het oog op de uitoefening van een pleegvoogdij. De kinderen waarvoor het personeelslid kinderbijslag ontvangt worden tevens in beschouwing genomen, zelfs al zijn ze niet fiscaal ten laste.

De personeelsleden richten zich vrij en rechtstreeks tot de Sociale dienst.

Deze opdrachten worden eveneens uitgevoerd ten bate van de leden van de beleidscel van de minister(s) bevoegd voor de FOD.

Art. 3. De opdrachten van de Sociale dienst bestaan hoofdzakelijk uit:

  1. Het voorzien van collectieve voordelen voor alle personeelsleden;

  2. Het verlenen van morele, administratieve en financiële bijstand.

Art. 4. De sociale dienst maakt deel uit van de Afdeling van het personeel en de organisatie van de Algemene Directie Ondersteunende diensten.

Art. 5. Aanvragen voor financiële tussenkomst worden rechtstreeks door de betrokkene aan de maatschappelijk assistent gericht. De maatschappelijk assistent voert een sociaal onderzoek uit dat hij voorlegt aan het diensthoofd van de sociale dienst. Deze legt de resultaten van het onderzoek voor aan de Voorzitter van het Directiecomité, die al dan niet zijn goedkeuring hecht aan de financiële tussenkomst in laatste instantie.

Art. 6. De verantwoordelijke van de sociale dienst legt jaarlijks aan het Tussenoverlegcomité een verslag voor over de werking van de sociale dienst tijdens het afgelopen jaar.

De inhoud van dit document wordt aan de leden van het Tussenoverlegcomité medegedeeld. De vakbonden worden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT