Koninklijk besluit houdende oprichting en organisatie van het Nationaal Comité voor de beveiliging van de levering en distributie van drinkwater, de 31 juillet 2020

HOOFDSTUK 1. - Definities

Artikel. 1. Voor de toepassing van dit koninklijk besluit wordt verstaan onder:

  1. "wet van 7 april 2019": de wet van 7 april 2019 tot vaststelling van een kader voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen van algemeen belang voor de openbare veiligheid;

  2. "wet van 1 juli 2011": de wet van 1 juli 2011 betreffende de beveiliging en de bescherming van de kritieke infrastructuren;

  3. "Comité": Nationaal Comité voor de beveiliging van de levering en distributie van drinkwater;

  4. "meldingsplatform": het platform voor de melding van incidenten bedoeld in artikel 31 van de wet van 7 april 2019.

    Art. 2. Een Nationaal Comité voor de beveiliging van de levering en distributie van drinkwater wordt opgericht, hierna "het Comité" genoemd.

    Het Comité wordt aangewezen als sectorale overheid in de zin van artikel 7, § 3, van de wet van 7 april 2019 voor de aanbieders van essentiële diensten van de sector drinkwater opgenomen in bijlage 1 van de wet van 7 april 2019.

    Art. 3. Het Comité wordt aangewezen als sectorale overheid in de zin van artikel 3, 3°, g, van de wet van 1 juli 2011 voor de exploitanten van infrastructuren van de sector drinkwater.

    HOOFDSTUK 2. - Samenstelling

    Art. 4. Het Comité bestaat uit de volgende leden:

  5. twee vertegenwoordigers en twee plaatsvervangers voorgedragen door de federale Minister bevoegd voor voedselveiligheid;

  6. twee vertegenwoordigers en twee plaatsvervangers voorgedragen door het Vlaamse Gewest;

  7. twee vertegenwoordigers en twee plaatsvervangers voorgedragen door het Waalse Gewest;

  8. twee vertegenwoordigers en twee plaatsvervangers voorgedragen door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

    Het voorzitterschap wordt beurtelings uitgeoefend door een lid van het Comité dat de federale staat, het Waalse Gewest, het Vlaamse Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vertegenwoordigt voor een periode van één jaar, in de bovengenoemde volgorde.

    Art. 5. De vaste en plaatsvervangende leden worden aangewezen door de Minister bevoegd voor voedselveiligheid.

    Een lid dat ontslag neemt, overlijdt of niet in staat is zijn mandaat uit te oefenen, wordt vervangen overeenkomstig het eerste lid. Het nieuwe lid voltooit het mandaat van zijn voorganger.

    De mandaten duren 5 jaar en zijn hernieuwbaar.

    Art. 6. De vaste en plaatsvervangende leden van het Comité mogen geen functie uitoefenen binnen een rechtspersoon of een feitelijke vereniging die instaat voor de levering, het vervoer of de distributie van drinkwater in België. Er mag ook geen belangenconflict zijn tussen de activiteiten van het lid en de bevoegdheden van het Comité.

    Het belangenconflict met de bevoegdheden van het Comité heeft met name betrekking op elke situatie waarbij een vast of plaatsvervangend lid van het Comité op enige manier zou hebben gewerkt voor rekening van een rechtspersoon of een feitelijke vereniging die instaat voor de levering, het vervoer of de distributie van drinkwater in België en waarbij er een verband zou bestaan tussen de voorgaande activiteiten van het betrokken lid en de rol van het Comité als sectorale overheid.

    HOOFDSTUK 3. - Werking

    Art. 7. Elke entiteit beschikt slechts over één stem.

    Art. 8. Het Comité vergadert ten minste driemaal per jaar. De voorzitter roept, met vermelding van de agenda, minstens acht werkdagen vooraf de leden schriftelijk bijeen en dit ambtshalve of op verzoek. De bijeenroeping op verzoek gebeurt op initiatief van de voorzitter of van ten minste drie leden van het Comité en vermeldt de punten die de betrokken leden op de agenda plaatsen.

    Naargelang de punten op de agenda kan het Comité experten uitnodigen om deel te nemen aan de vergaderingen.

    Art. 9. De voorkeur gaat uit naar elektronische communicatiemiddelen voor alle communicatie betreffende de procedure voor het Comité. Als dat niet mogelijk is, wordt gebruik gemaakt van andere schriftelijke communicatievormen (gewone brief, aangetekend schrijven, persoonlijke afgifte).

    Als de datum van de communicatie het beginpunt van een termijn is, moet worden voorzien in een ontvangstbewijs.

    Art. 10. Het Comité kan slechts geldig beraadslagen indien ten minste vertegenwoordiger van de federale staat aanwezig is en er van elk gewest ten minste één lid aanwezig is.

    Het Comité neemt zijn beslissingen bij gewone meerderheid van de aanwezige leden en bij staking van stemmen beslist de voorzitter.

    Art. 11. Het Comité stelt zijn huishoudelijk reglement vast.

    HOOFDSTUK 4. - Terugbetaling van reiskosten

    Art. 12. Het koninklijk besluit van 18 januari 1965 houdende algemene regeling inzake reiskosten en het koninklijk besluit van 13 juli 2017 tot vaststelling van de toelagen en vergoedingen van de personeelsleden van het federaal openbaar ambt zijn van toepassing op de leden van het Comité en op de experten die door het Comité worden uitgenodigd.

    HOOFDSTUK 5. - Bevoegdheden

    Art. 13. Het Comité vervult de opdrachten van een sectorale overheid zoals gedefinieerd in artikel 6, 2°, van de wet van 7 april 2019 voor de sector drinkwater bedoeld in bijlage I van voormelde wet en in artikel 3, 3°, van de wet van 1 juli 2011.

    Art. 14. Het Comité werkt nauw samen met de diensten die belast zullen worden met de inspectieopdrachten bedoeld in artikel 7, § 5, van de wet van 7 april 2019 en in artikel 24 van de wet van 1 juli 2011.

    HOOFDSTUK 6. - Slotbepalingen

    Art. 15. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

    Art. 16. De Minister bevoegd voor voedselveiligheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

    Handtekening

    Gegeven te Brussels, 31 juli 2020.

    FILIP

    Van Koningswege :

    De Eerste Minister,

    S. WILMES

    De Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken,

    P. DE CREM

    De Minister van Landbouw,

    D. DUCARME

    Aanhe...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT