Koninklijk besluit betreffende de werking van de Kunstwerkcommissie, de criteria en de procedure voor de erkenning van de kunstenfederaties en tot verbetering van de sociale bescherming van kunstwerkers, de 13 mars 2023

TITEL I. - Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van deze titel dient te worden verstaan onder:

  1. de wet: de wet van 16 december 2022 tot oprichting van de Kunstwerkcommissie en tot verbetering van de sociale bescherming van kunstwerkers;

  2. digitaal platform: het digitaal platform Working in the Arts zoals bedoeld in artikel 4 van de wet;

  3. controle-instanties: de instanties bedoeld in artikel 2, 2°, van de wet;

  4. kunstwerkcommissie: de Commissie bedoeld in artikel 3 § 1 van de wet;

  5. secretariaat: het secretariaat bedoeld in artikel 3, § 2, van de wet;

  6. kunstenfederaties: de federaties bedoeld in artikel 2, 3°, van de wet;

  7. kunstwerkers: werker bedoeld in artikel 2, 1° van de wet;

  8. identificatienummer van de sociale zekerheid: het identificatienummer bedoeld in artikel 8, § 1, 1° of 2°, van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid.

    TITEL II. - De Kunstwerkcommissie

    HOOFDSTUK 1. - Samenstelling en werking van de Kunstwerkcommissie

    Art. 2. § 1. De Kunstwerkcommissie wordt ingesteld met een afdeling van de Nederlandse taalrol en een afdeling van de Franse taalrol.

    Naast de voorzitter telt iedere afdeling de volgende leden:

  9. negen kunstwerkdeskundigen aangeduid door de kunstenfederaties;

  10. a) een vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor sociale zekerheid;

    1. een vertegenwoordiger van het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen;

    2. een vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor arbeidsvoorziening;

    3. drie vertegenwoordigers aangeduid door de interprofessionele vakverenigingen;

    4. drie vertegenwoordigers van de werkgevers- of zelfstandigenorganisaties.

  11. Elke Gemeenschap kan, indien zij dat wenst, een vertegenwoordiger aanduiden in de afdeling van de haar betreffende taalrol, met dien verstande dat wanneer de Kunstwerkcommissie een aanvraag moet behandelen van een kunstwerker die in het Duits taalgebied woont, die vertegenwoordiger wordt aangeduid door de regering van de Duitstalige Gemeenschap.

    Voor elk effectief lid bedoeld in het tweede lid, 1° en 2°, wordt één vaste plaatsvervanger aangeduid, die het effectief lid in geval van afwezigheid of belet vervangt. Het mandaat wordt door het effectief lid en diens vaste plaatsvervanger in overleg ingevuld.

    Elke Gemeenschap kan, indien zij dat wenst, een plaatsvervanger aanduiden die haar vertegenwoordiger bedoeld in het tweede lid, 3°, in geval van afwezigheid of belet vervangt.

    § 2. De minister bevoegd voor Werk, de minister bevoegd voor Sociale Zaken en de minister bevoegd voor het sociaal statuut der zelfstandigen bepalen bij ministerieel besluit de modaliteiten voor het zoeken en benoemen, met inbegrip van de voorwaarden voor benoeming, van de leden bedoeld in paragraaf 1.

    § 3. Bij het aanduiden van de leden bedoeld in § 1, tweede lid, 1°, formuleren de kunstenfederaties na een analyse van de kandidaturen door de administratie een advies inzake de evenwichtige samenstelling van de vertegenwoordiging.

    De aangeduide leden dienen over aantoonbare ervaring en relevante kennis te beschikken inzake de artistieke professionele praktijk en de sociale bescherming van kunstwerkers.

    § 4. Bij de samenstelling van de Kunstwerkcommissie zal de Koning bij de benoeming van de effectieve en plaatsvervangende leden bedoeld in § 1, tweede lid, 1°, waken over een evenwichtige verdeling tussen de vertegenwoordigers van de diverse kunstdomeinen en de artistiek-technische beroepen, alsook wat betreft leeftijd, anciënniteit en geslacht.

    § 5. De Koning ziet eveneens erop toe dat de Commissie onder de leden bedoeld in § 1, tweede lid, 1°, leden telt die als kunstwerker ervaring hebben met de specifieke regels voor kunstwerkers en met het kunstwerkattest, zoals bedoeld in artikel 7 van de wet.

    § 6. De Koning neemt akte van het ontslag van ontslagnemende leden en voorziet in hun vervanging. Indien wordt vastgesteld dat een lid binnen een periode van een jaar de helft van de vergaderingen van de Kunstwerkcommissie zonder verantwoording niet heeft bijgewoond of indien het lid langer dan zes maanden afwezig is, voorziet de Koning in zijn ambtshalve vervanging.

    § 7. De minister bevoegd voor Werk, de minister bevoegd voor Sociale Zaken en de minister bevoegd voor het sociaal statuut der zelfstandigen bepalen bij ministerieel besluit de nadere regels met betrekking tot de werking, organisatie en bevoegdheden van de verschillende afdelingen en kamers van de Kunstwerkcommissie.

    Art. 3. De Kunstwerkcommissie zetelt in voltallige, uitgebreide of beperkte samenstelling.

    Art. 4. § 1. Wanneer de Kunstwerkcommissie in beperkte samenstelling zetelt, is elke kamer als volgt samengesteld:

  12. drie kunstwerkdeskundigen, aangeduid door de kunstenfederaties;

  13. a) een vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor sociale zekerheid of het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen of de Rijksdienst voor arbeidsvoorziening;

    1. een vertegenwoordiger aangeduid door de interprofessionele vakverenigingen;

    2. een vertegenwoordiger van de werkgevers- of zelfstandigenorganisaties;

  14. de vertegenwoordiger aangeduid door een Gemeenschap kan zetelen in de Kunstwerkcommissie in beperkte samenstelling in de afdeling van de haar betreffende taalrol, met dien verstande dat wanneer de Kunstwerkcommissie een aanvraag moet behandelen van een kunstwerker die in het Duits taalgebied woont, die vertegenwoordiger wordt aangeduid door de regering van de Duitstalige Gemeenschap.

    De leden bedoeld in 1° en 2° kiezen in hun midden, voor het volledig mandaat, de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter van de Kunstwerkcommissie in beperkte samenstelling. Deze voorzitter en plaatsvervangend voorzitter hebben een beraadslagende stem.

    § 2. Elke taalafdeling van de Kunstwerkcommissie heeft een of meer beperkte kamers waarvan de leden afkomstig zijn uit de afdeling van die taalrol.

    § 3. Een beperkte kamer beraadslaagt slechts geldig indien minstens de helft van de leden bedoeld in § 1, eerste lid, 1°, en minstens de helft van de leden bedoeld in § 1, eerste lid, 2°, aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

    Het lid dat verhinderd is, verwittigt tijdig de voorzitter van de Kunstwerkcommissie in beperkte samenstelling en kan een volmacht geven aan een ander lid. Elk lid kan slechts één volmacht krijgen.

    § 4. De beperkte kamer waaraan het verzoek wordt voorgelegd overeenkomstig de bepalingen van dit besluit, beslist met eenparigheid van stemmen.

    Indien een beslissing niet met eenparigheid van stemmen kan worden genomen, wordt de aanvraag verwezen naar de uitgebreide kamer.

    Het tweede lid is zowel van toepassing wanneer de beperkte kamer een aanvraag in eerste aanleg als in beroep behandelt.

    De vertegenwoordigers in § 1, 2°, die niet deelnemen aan een bepaalde beraadslaging in een beperkte kamer, hebben het recht op inzage van alle te behandelen aanvragen. Tot op het moment van de beslissing, kunnen zij gemotiveerd vragen om de aanvraag te behandelen in uitgebreide kamer.

    § 5. De beperkte kamer heeft onder andere de volgende opdrachten:

    - de aanvragen voor een kunstwerkattest behandelen;

    - de verzoeken tot beroep behandelen;

    - de aanvragen tot opschorting of nietigverklaring van een kunstwerkattest behandelen;

    - de aanvragen tot schorsing of annulatie van de registratie van een opdrachtgever of uitvoerder in het kader van de amateurkunstenvergoeding behandelen.

    Art. 5. § 1. Wanneer de Kunstwerkcommissie zetelt in uitgebreide samenstelling, dan is zij als volgt samengesteld uit leden afkomstig van de afdeling van de Nederlandse taalrol en van de afdeling van de Franse taalrol:

  15. negen kunstwerkdeskundigen, aangeduid door de federaties uit de kunstensector, waarvan minstens vier Franstalige vertegenwoordigers en minstens vier Nederlandstalige vertegenwoordigers;

  16. a) drie vertegenwoordigers van de Rijksdienst voor sociale zekerheid, het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen of de Rijksdienst voor arbeidsvoorziening, waarvan minstens een Franstalige vertegenwoordiger en minstens een Nederlandstalige vertegenwoordiger;

    1. drie vertegenwoordigers aangeduid door de interprofessionele vakverenigingen, waarvan minstens een Franstalige vertegenwoordiger en minstens een Nederlandstalige vertegenwoordiger;

    2. drie vertegenwoordigers van de werkgevers- of zelfstandigenorganisaties, waarvan minstens een Franstalige vertegenwoordiger en minstens een Nederlandstalige vertegenwoordiger;

  17. de vertegenwoordigers aangeduid door de Gemeenschap kunnen zetelen in de Kunstwerkcommissie in uitgebreide samenstelling.

    De Kunstwerkcommissie in uitgebreide samenstelling wordt voorgezeten door de voorzitter of de plaatsvervangend voorzitter van de Kunstwerkcommissie.

    De leden die deel uitmaken van de Kunstwerkcommissie in uitgebreide samenstelling beschikken over een passieve kennis van de andere landstaal. De ingediende kandidatuur moet minstens de passieve kennis van één andere landstaal bevestigen.

    § 2. De Kunstwerkcommissie in uitgebreide samenstelling beraadslaagt slechts geldig indien de voorzitter of de plaatsvervangend voorzitter, minstens de helft van de leden bedoeld in § 1, eerste lid, 1°,

    en minstens de helft van de leden bedoeld in § 1, eerste lid, 2°, aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

    Het lid dat verhinderd is, verwittigt tijdig de voorzitter van de Kunstwerkcommissie in uitgebreide samenstelling en kan een volmacht geven aan een ander lid. Elk lid kan slechts één volmacht krijgen.

    § 3. De uitgebreide kamer heeft onder andere de volgende opdrachten :

    - beslissen over aanvragen die werden doorverwezen door een beperkte kamer;

    - beslissen over aanvragen die werden doorverwezen overeenkomstig artikel 4, § 3, vierde lid.

    Art. 6. § 1. Wanneer de Kunstwerkcommissie in voltallige samenstelling zetelt, is zij samengesteld uit alle leden die afkomstig zijn van de afdeling van de Nederlandse taalrol en van de afdeling van de Franse taalrol.

    § 2. De Kunstwerkcommissie in voltallige samenstelling wordt voorgezeten door de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT