Koninklijk besluit betreffende de uitgiften in 2019 van herdenkingsstukken van 2 EURO, ter gelegenheid van de 450ste verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel de Oude en de 25e verjaardag van het Europees Monetair Instituut, de 11 janvier 2019

Artikel 1. Ter gelegenheid van de 450ste verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel de Oude en de 25ste verjaardag van het Europees Monetair Instituut worden 2 herdenkingsstukken van 2 EURO uitgegeven.

Art. 2. De in artikel 1 bedoelde stukken hebben dezelfde technische specificaties als de stukken van 2 EURO die worden aangemunt in uitvoering van het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de uitgifte van de eerste serie euromuntstukken.

In afwijking van het eerste lid, beeldt de nationale zijde van de eerste herdenkingsmunt de beeldenaar van Pieter Bruegel de Oude uit samen met een schilderij op schildersezel. Daarboven staan de jaartallen 1569, met een klein kruisje, en 2019. In de linkse rand staan P. Bruegel, het muntmeesterteken, de landsaanduiding "BE" en het muntteken van Utrecht, de Mercuriusstaf, plaats waar de munten worden geslagen.

In afwijking van het eerste lid, beeldt de nationale zijde van de tweede herdenkingsmunt de beeldenaar van A. Lamfalussy, de eerste voorzitter van het Europees Monetair Instituut, uit aan de rechterzijde met diens naam eronder. Centraal aan de linkerzijde staat de afkorting "EMI" met hierboven het jaartal 1994 en de naam "European Monetary Institute" in de rand. Onder "EMI" staan munten gesymboliseerd die op elkaar vallen en welke van boven naar onder het opschrift "€", "ECU" en "BEF" dragen. Links staat het muntmeesterteken en het muntteken van Utrecht, de Mercuriusstaf, plaats waar de munten worden geslagen. Onderaan de herdenkingsmunt bevinden zich de landsaanduiding "BE" en het jaartal 2019.

Art. 3. Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 4. De minister bevoegd voor Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit.

Handtekening

Gegeven te Brussel, 11 januari 2019.

FILIP

Van Koningswege :

De Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën,

  1. DE CROO

Aanhef

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT