Koninklijk besluit betreffende room, de 30 mai 2021

Artikel 1. De bepalingen van dit besluit zijn niet van toepassing op producten die wettelijk gefabriceerd en/of in de handel gebracht zijn in de andere lidstaten van de Europese Unie of in Turkije of in de landen medeondertekenaars van het akkoord van de Europese Economische Ruimte, onverminderd artikel 36 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Art. 2. § 1. Voor de toepassing van dit besluit zijn de volgende benamingen voorbehouden:

  1. "Room": het product dat hetzij door staan, hetzij door middel van een centrifugale bewerking, van de melk wordt afgescheiden of bekomen is door een proces van recombinatie, waarbij, vertrekkende van het melkvet en de melk, via een hoge intensiteitsmenger een melkvet in water emulsie bekomen wordt en dat ten minste 10 % vetten bevat;

  2. "Slagroom", "Volle room": room die ten minste 30 % vetten bevat;

  3. "Lichte room": het product dat hetzij door staan, hetzij door middel van een centrifugale bewerking, van de melk wordt afgescheiden of bekomen is door een proces van recombinatie, waarbij, vertrekkende van het melkvet en de melk, via een hoge intensiteitsmenger een melkvet in water emulsie bekomen wordt en dat ten minste 4 % en minder dan 10 % vetten bevat.

§ 2. Om room of lichte room met een welbepaald vetgehalte te bekomen, mag room (of melkvet) met een hoger vetgehalte gemengd worden met melk.

Art. 3. De benamingen "Room", "Slagroom" en "Volle room" mogen aangevuld worden met de aanduiding van het vetpercentage van het product.

De benaming "Lichte room" dient aangevuld te worden met de aanduiding van het vetpercentage van het product.

Art. 4. Het is verboden te verkopen, te koop te stellen, voor de verkoop of de levering in voorraad te houden of te vervoeren, de bij dit besluit bedoelde producten, welke antiseptica bevatten. Deze bepaling is van toepassing onverminderd verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake levensmiddelenadditieven.

Deze producten worden schadelijk beschouwd in de zin van artikel 18 van de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten.

Art. 5. Het koninklijk besluit van 23 mei 1934 - Reglement op den handel in room -, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 2 oktober 1980, wordt opgeheven.

Art. 6. De producten vermeld onder artikel 2 kunnen in de handel worden gebracht overeenkomstig de bepalingen die van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT