Koninklijk besluit betreffende de postdiensten, de 14 mars 2022

TITEL 1. - Definities

Artikel 1. Dit artikel vormt de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 97/67/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 december 1997 betreffende gemeenschappelijke regels voor de ontwikkeling van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap en de verbetering van de kwaliteit van de dienst.

Art. 2. § 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. "wet": de wet van 26 januari 2018 betreffende de postdiensten;

  2. "port": het tarief van een prestatie voor het transport van een postzending;

  3. "burgerlijke of militaire gevolmachtigde": de persoon aangesteld om als tussenpersoon te dienen tussen de leden van een militaire of civiele gemeenschap en de aanbieder van postdiensten;

  4. "blindenschrift": postzending met daarin in braille geschreven of gedrukte documenten of geluidsopnamen of digitale opnamen, specifiek bestemd voor blinden of slechtzienden, of materiaal aan de hand waarvan dergelijke documenten of opnamen kunnen worden gemaakt, verzonden door blinden of slechtzienden of door een officieel erkende instelling voor blinden en slechtzienden, of aan hen geadresseerd. De vermelding "blindenschrift" moet op goed zichtbare wijze worden aangebracht op de achterkant van de zending;

  5. "briefkaart": brievenpost bestaande uit een communicatie verzonden als open zending;

  6. "voorzijde": de zijde van een postzending waarop het adres van de geadresseerde en de frankeerzone vermeld staan;

  7. "diensten": soortnaam die verwijst naar de eigenlijke diensten en de producten van een aanbieder van postdiensten;

  8. "stukpostbrievenpost": brievenpost die per individueel stuk afgegeven wordt;

  9. "postale-servicepunt": elk postkantoor of elke plaats waar een postdienst wordt verstrekt namens en voor rekening van een aanbieder van postdiensten en geëxploiteerd door een derde;

  10. "distributie binnen D+n": bezorging van de zendingen op de ne werkdag (buiten de zaterdag) volgend op die van hun afgifte in een toegangspunt voor de laatste nuttige lichting van dat toegangspunt of op die van hun aanlevering in het internationale uitwisselingskantoor voor de "LAT" (latest arrival time);

  11. "ingeschreven zending": aangetekende zending of zending met aangegeven waarde zoals gedefinieerd door respectievelijk artikel 2, 9° en 10°, van de wet van 26 januari 2018 betreffende de postdiensten.

    TITEL 2. - Behandeling en distributie van de postzendingen

    HOOFDSTUK 1. - Principes

    Art. 3. § 1. Onverminderd de mogelijkheid voor de aanbieders van postdiensten om alternatieve formules voor bezorging voor te stellen, worden de postzendingen bezorgd op het adres dat door de afzender is vermeld, voor zover dat adres duidelijk en zonder opzoekingswerk overeenstemt met een bezorgingsadres.

    § 2. Wordt beschouwd als een postadres dat duidelijk en zonder opzoekingswerk overeenstemt met een bezorgingsadres, door de aanbieder van postdiensten erkend, het geheel van gegevens verstrekt door de afzender, bestaande uit en beperkt tot:

  12. voor alle zendingen die geadresseerd zijn aan een bestemming in België, behalve die welke worden geadresseerd aan een postbus:

    1. een regel met de straatnaam, samengesteld uit het type weg en de naam van de weg, voor zover deze bestaan, het nummer van het gebouw en het nummer van de bus, voorafgegaan door de vermelding "bus", "boîte", "bte" of "box", voor de gebouwen die verscheidene brievenbussen tellen;

    2. een regel met de postcode van het bezorgingsadres, samengesteld uit vier cijfers, gevolgd door de naam van de gemeente;

  13. voor de zendingen geadresseerd aan een postbus in België:

    1. een regel met de vermelding "postbus" of "PB" gevolgd door het nummer van de postbus;

    2. een regel met de postcode, gevolgd door de naam van de gemeente en de naam van het postale-servicepunt waar de postbus zich bevindt.

    Bij zendingen bestemd voor het buitenland moet op de laatste regel de naam van dat land, voluit geschreven in een van de landstalen of in het Engels, worden vermeld.

    § 3. Wanneer het op de zending vermelde postadres niet duidelijk of zonder opzoekingswerk overeenstemt met een bezorgingsadres, zoals bedoeld in de paragrafen 1 en 2, heeft de aanbieder van postdiensten de mogelijkheid om een bezorgingsadres te bepalen op basis van elementen die op de zending staan of door automatische verwerking van persoonsgegevens.

    Deze verwerkingen hebben als doel het postadres aan te vullen of te interpreteren op basis van ofwel herkenningsalgoritmen ofwel aftoetsing tegenover gegevens die eerder werden verwerkt in het kader van vroegere bezorgingen van zendingen aan dezelfde geadresseerde ofwel tegenover de adresdatabanken gebruikt door de aanbieder van postdiensten.

    De gegevens verwerkt in het kader van deze automatische behandelingen zijn de naam, voornaam en het bezorgingsadres van de betrokkenen. De aanbieder van postdiensten bewaart deze gegevens gedurende maximaal dertien maanden vanaf de datum van een bezorging uitgevoerd door de postdienstverlener.

    Wanneer het op de zending vermelde postadres niet duidelijk of zonder opzoekingswerk overeenstemt met een bezorgingsadres, zoals bedoeld in de paragrafen 1 en 2, heeft de aanbieder van postdiensten ook de mogelijkheid om de zending terug te sturen naar de afzender.

    § 4. De houders van een vergunning verzorgen een dienst voor nazending en bewaring van de brievenpost die zij moeten bezorgen en dit op verzoek van de gebruiker die tijdelijk of definitief van adres verandert en die hen de wens heeft kenbaar gemaakt om voor hem bestemde brievenpostzendingen na te zenden of te bewaren.

    § 5. De namen en postadressen vermeld op de zendingen die moeten worden bezorgd aan personen die een van de diensten van adreswijziging of bewaring van zendingen gebruiken, kunnen worden vergeleken met de databank van de gebruikers van deze diensten waarover de aanbieder van postdiensten beschikt om de nazending te vergemakkelijken door dit te organiseren van bij de postsortering.

    § 6. De aanbieder van de universele dienst is belast met de verzameling van de adreswijzigingen die hem worden gemeld door de klanten die van woonplaats veranderen. Teneinde de postale activiteiten te verbeteren, is de aanbieder van de universele dienst, onder voorbehoud van betaling van een prijs die volgens transparante, objectieve en niet-discriminerende criteria is vastgelegd, verplicht om deze adreswijzigingen te melden aan de derden die hem daarom verzoeken tenzij de betrokken gebruiker zich hier op voorhand schriftelijk heeft tegen verzet.

    Art. 4. Een aanbieder van postdiensten is niet verplicht om zendingen op de verdiepingen te bezorgen.

    De ingeschreven postzendingen bestemd voor personen met een beperkte mobiliteit worden daarentegen wel afgegeven op de verdiepingen indien de geadresseerde dat aanvraagt bij de aanbieder van postdiensten in kwestie.

    Art. 5. De aanbieder van postdiensten die belast is met de bezorging van een pakket is niet verplicht om tot aan de deur van de geadresseerde te gaan als deze moeilijk toegankelijk is van op de openbare weg.

    Art. 6. De aanbieder van postdiensten neemt de nodige maatregelen om de integriteit van de inhoud van de zendingen tijdens hun behandeling en bezorging te garanderen.

    Art. 7. § 1. Wanneer de bezorging een onmiddellijk gevaar vormt voor de besteller of wanneer er geen brievenbus is op het bezorgingsadres of wanneer er op hetzelfde gebouwnummer met meer dan één brievenbus, een bus ongenummerd is of een ander busnummer heeft dan het busnummer toegewezen door de gemeentelijke overheid, of wanneer de brievenbus geen zendingen meer kan bevatten, staakt de universeledienstverlener onmiddellijk de bezorging van de zendingen. De in de universele dienst vervatte zendingen die voor een dergelijk adres bestemd zijn, worden op een plaats die de universeledienstverlener meedeelt aan de geadresseerde bewaard gedurende een termijn van vijftien dagen na de verzending van een aangetekende brief door de universeledienstverlener waarin de onmiddellijke schorsing van de bezorging wordt vastgesteld. Indien de tekortkomingen vastgesteld in de aangetekende brief waarin de onmiddellijke schorsing van de bezorging wordt vastgesteld, niet zijn verholpen na afloop van de termijn van vijftien dagen, kunnen de zendingen door de universeledienstverlener onmiddellijk aan de afzender worden teruggestuurd.

    § 2. Voldoet een brievenbus niet aan de bepalingen van artikel 16, § 1, 3°, van de wet of aan de bepalingen van de reglementering die krachtens dat artikel wordt uitgevaardigd door de minister en voor zover deze niet-conformiteit niet bedoeld wordt in § 1, dan richt de universeledienstverlener een brief aan de gebruiker, waarin de non-conformiteit van de brievenbus wordt meegedeeld. Is er geen regularisatie binnen een redelijke termijn van ten minste twintig dagen, dan richt de universeledienstverlener een herinneringsbrief aan de gebruiker, waarbij deze wordt gelast de non-conformiteit te verhelpen. Is er geen regularisatie binnen een redelijke termijn van ten minste twintig dagen na de verzending van de herinneringsbrief, dan richt de universeledienstverlener een aangetekende brief aan de gebruiker, waarbij deze wordt gelast de non-conformiteit te verhelpen. Indien na afloop van een termijn van dertig dagen na de verzending van de aangetekende brief door de universeledienstverlener de non-conformiteit van de brievenbus nog steeds niet is verholpen, kunnen de zendingen die voor een dergelijk bezorgingsadres bestemd zijn, door de universeledienstverlener onmiddellijk aan de afzender worden teruggestuurd.

    Art. 8. In de universele dienst vervatte niet-geregistreerde zendingen die moeten worden bezorgd aan overleden personen worden afgegeven op het op de zending aangegeven adres, tenzij een juridische akte toestaat dat ze worden afgegeven aan een andere persoon en deze persoon, op vertoon van die akte, heeft gevraagd om de zendingen na te zenden.

    HOOFDSTUK 2. - Bezorging van ingeschreven zendingen

    Art. 9. § 1. De ingeschreven zendingen worden bezorgd tegen aftekening...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT