Koninklijk besluit betreffende de mobiliteit van operationeel personeel van de Civiele Bescherming naar de hulpverleningszones, de 14 octobre 2018

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. § 1. Dit besluit is van toepassing op de personeelsleden van de Algemene Directie Civiele Veiligheid die de hoedanigheid van Rijksambtenaar hebben en die geen aanvraag hebben ingediend voor een verlof voorafgaand aan het pensioen overeenkomstig het koninklijk besluit van 22 maart 1999 tot invoering van een verlof voorafgaand aan het pensioen voor sommige ambtenaren van de operationele diensten van de Algemene Directie van de Civiele Veiligheid dat ten laatste ingaat op 1 december 2018, die benoemd zijn in de graad van operationeel medewerker of operationeel brigadier en die in 24-urendienst werken of gewerkt hebben.

De personeelsleden bedoeld in het eerste lid worden hierna " het operationeel personeel " genoemd.

§ 2. Voor de toepassing van dit besluit verstaat men onder "elke drager met bewijskracht en vaste datum" : hetzij langs elektronische weg waarbij de ontvangst ervan door de bestemmeling wordt bevestigd; hetzij door overhandiging aan de bestemmeling in ruil voor een door hem ondertekend ontvangstbewijs dat de datum van ontvangst vermeldt.

HOOFDSTUK 2. - Mobiliteit naar de hulpverleningszones

Art. 2. Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt onder hulpverleningszone eveneens verstaan de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp.

De door dit besluit aan de zoneraad of aan de zonecommandant toegekende bevoegdheden worden in dit geval uitgeoefend door de bevoegde organen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Afdeling 1. - Kandidaatstelling bij de hulpverleningszones

Art. 3. § 1. De leden van het operationeel personeel bekleed met de graad van operationeel medewerker of van operationeel brigadier kunnen zich kandidaat stellen voor een vacante betrekking van hulpverlener-ambulancier of brandweerman, in een of meerdere hulpverleningszones binnen de termijn die hen wordt meegedeeld via aangetekend schrijven of via elke andere drager met bewijskracht en vaste datum.

Art. 4. Op vraag van de Algemene directie Civiele Veiligheid, in afwijking op het koninklijk besluit van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones en het koninklijk besluit van 23 augustus 2014 betreffende het administratief statuut van het ambulancepersoneel van de hulpverleningszones dat geen brandweerman is en zelfs als een werf-, mobiliteits- of professionaliseringsreserve bestaat, kan de zone een oproep tot kandidaten richten, uitsluitend voorbehouden voor operationeel personeel door haar vacante plaatsen mee te delen aan de Algemene Directie Civiele Veiligheid.

De Algemene directie Civiele Veiligheid informeert de leden van het operationeel personeel via een aangetekende brief of via elke andere drager met bewijskracht en vaste datum hiervan zodat zij zich kandidaat kunnen stellen bij de zone(s) van hun keuze conform de modaliteiten bepaald in de vacature.

Art. 5. De personeelsleden bedoeld in artikel 3 moeten voldoen aan de voorwaarden :

a)bepaald in artikel 37, § 1, 1° tot 6° van het koninklijk besluit van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones voor een betrekking van brandweerman;

  1. bepaald in artikel 11, § 1, 1° tot 6° van het koninklijk besluit van 23 augustus 2014 betreffende het administratief statuut van het ambulancepersoneel van de hulpverleningszones dat geen brandweerman is voor een betrekking van hulpverlener-ambulancier.

Art. 6. De zone onderwerpt de kandidaten bedoeld in artikel 3 aan een vergelijkend examen dat uitsluitend voorbehouden is voor het operationeel personeel.

Het vergelijkend examen bestaat uit één of meerdere proeven, waarvan een mondeling interview, bedoeld om de motivatie, de inzetbaarheid en de overeenstemming van de kandidaat met de functiebeschrijving en de zone te testen. De proeven kunnen eliminerend zijn.

De zoneraad bepaalt, in een reglement, de inhoud van de proeven, de samenstelling van de jury en de eventuele benoemingsvoorwaarden. De raad vermeldt deze benoemingsvoorwaarden in de oproep.

De praktische organisatie van het vergelijkend examen kan door de zoneraad toevertrouwd worden aan een opleidingscentrum voor civiele veiligheid.

Het resultaat van het vergelijkend examen wordt de betrokkene en de Algemene directie Civiele Veiligheid ter kennis gebracht via een aangetekende brief of via elke andere drager met bewijskracht en vaste datum.

Afdeling 2. - Tijdelijke detachering naar de zone

Onderafdeling 1. - Algemene bepalingen

Art. 7. § 1. De geslaagde kandidaten, die een eliminerend medisch onderzoek zoals bedoeld in artikel I.4-26 van de Codex over het welzijn op het werk ondergaan hebben, worden in orde van rangschikking van het vergelijkend examen, door de FOD Binnenlandse zaken gedetacheerd naar de zone op de eerste dag van de eerste of de tweede maand volgend op de kennisgeving van het resultaat van het vergelijkend examen.

De detachering heeft een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT