Ministerieel besluit waarbij de invoer van voor inzaai bestemd hennepzaad, hennepzaad ander dan bestemd voor inzaai en ruwe hennep aan toezichtmaatregelen onderworpen wordt., de 28 novembre 2002

Artikel 1. Elke invoer van voor inzaai bestemd hennepzaad, hennepzaad ander dan bestemd voor inzaai en ruwe hennep wordt onderworpen aan de afgifte van een voorafgaande machtiging, certificaat voor ingevoerde hennep genoemd, waarvan het formulier als bijlage I bijgevoegd is. Het certificaat moet bij de invoer aan de Douane voorgelegd worden. De invoerder vermeldt het certificaatnummer in vak 44 van de douaneaangifte.

De algemene voorwaarden voor de afgifte en het gebruik van dit certificaat worden vastgelegd door het koninklijk besluit van 30 december 1993 tot regeling van de in-, uit- en doorvoer van goederen en de daaraan verbonden technologie.

Bij toepassing van artikel 6 van de wet van 11 september 1962 betreffende de in-, uit- en doorvoer van goederen en de daaraan verbonden technologie, wordt de afgifte van dit certificaat daarenboven aan hierna vermelde specifieke controle- en afgiftemodaliteiten onderworpen.

Art. 2. Voor de invoer van voor de inzaai bestemd hennepzaad, zijn de modaliteiten voor de afgifte van het certificaat voor ingevoerde hennep de volgende :

Enkel zaaizaad van de henneprassen vermeld in de bijlage XII van de Verordening (EG) nr. 2316/1999 mag worden ingevoerd. Het bewijs van de aard van het ras van het ingevoerde hennepzaad wordt geleverd door het officiële etiket, dat is opgesteld aan de hand van Richtlijn 69/208/EEG. Het bewijs moet worden geleverd dat het gehalte aan tetrahydrocannabinol (THC) niet hoger is dan 0,2 %. Dit bewijs moet het zaaizaad vergezellen.

De invoerder moet op het certificaat het ras van het hennepzaad, dat hij wenst in te voeren, vermelden en de Dienst " Vergunningen ", Bestuur Economische Betrekkingen van het Ministerie van Economische Zaken ten minste 48 uur op voorhand verwittigen van het juiste tijdstip en de plaats van aankomst van de goederen. Hij moet zich eveneens bereid verklaren zijn volle medewerking te verlenen bij een eventuele controle op het gebruik van het zaad.

Met het oog op de controles, noodzakelijk voor de toekenning van het certificaat, maakt de Dienst " Vergunningen " de dossiers over aan de bevoegde diensten van de Gewesten. Op grond van het samenwerkingsprotocol afgesloten in deze materie voeren de Gewesten de in Verordening (EG) nr. 245/2001, voor ingevoerde zaaizaden, voorziene controles uit en delen zij de resultaten mee aan de Dienst " Vergunningen ".

Art. 3. Voor de invoer van hennepzaad, ander dan bestemd voor inzaai, zijn de modaliteiten voor de afgifte van het certificaat voor ingevoerde hennep de volgende :

  1. De ondernemingen moeten erkend zijn overeenkomstig het punt 5°.

  2. Bij de aanvraag van het certificaat moet de erkende invoerder de Dienst " Vergunningen " 48 uur op voorhand verwittigen van het juiste tijdstip en de plaats van aankomst van de goederen.

    De erkende invoerder moet er zich toe verbinden :

    1. zijn medewerking te verlenen aan de controles ter plaatse;

    2. aan de hand van verklaringen en andere beschikbare verkoopsdocumenten (bvb. facturen) te bewijzen dat het door hem ingevoerde zaad daadwerkelijk voor een andere bestemming dan de inzaai voorbehouden is en verkocht binnen de periode van twaalf maanden van de geldigheid van het certificaat.

    De certificaten voor het hennepzaad, ander dan bestemd voor inzaai, worden door de Dienst " Vergunningen " aan de erkende invoerder toegezonden met afschrift aan het Bestuur Economische...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT