26 NOVEMBER 2010. - Koninklijk besluit betreffende de installatie van het alcoholslot en het omkaderingsprogramma

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, strekt ertoe de wet van 12 juli 2009 tot wijziging van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968 (hierna « de Wegverkeerswet » genoemd), wat het invoeren van het alcoholslot betreft, uit te voeren.

Artikel 61quinquies, § 2, van de Wegverkeerswet stipuleert dat, wanneer de geldigheid van het rijbewijs krachtens artikel 37/1, eerste lid, is beperkt tot het besturen van motorvoertuigen die zijn uitgerust met een alcoholslot, de bestuurder, tijdens deze periode van beperkte geldigheid van het rijbewijs, moet voldoen aan de door de Koning bepaalde voorwaarden van het omkaderingsprogramma. Het voorliggend ontwerp bepaalt onder meer de voorwaarden van het omkaderingsprogramma waaraan de veroordeelde bestuurder moet voldoen, maar ook de te volgen procedure in geval van een veroordeling tot het alcoholslot, de taken en de erkenningsvoorwaarden van de dienstencentra en de omkaderingsinstellingen, enzovoort.

Nadat de veroordeling wegens artikel 37/1, eerste lid, van de wegverkeerswet in kracht van gewijsde is getreden, doet het openbaar ministerie kennisgeving aan de veroordeelde krachtens artikel 2 van het ontwerp. Deze kennisgeving moet een aantal elementen bevatten, waaronder de wettelijke basis van de veroordeling, een volledige en bijgewerkte lijst van dienstencentra en omkaderingsinstellingen en de verplichting in hoofde van de veroordeelde bestuurder om bij een omkaderingsinstelling naar keuze contact op te nemen. Ook wordt hij attent gemaakt op de termijn waarover hij beschikt om een alcoholslot te laten installeren en om zijn rijbewijs ter griffie af te geven.

Een afschrift van de kennisgeving wordt door het openbaar ministerie verstuurd naar de gemeente van inschrijving van de veroordeelde bestuurder (die een gecodeerd rijbewijs zal uitreiken) en naar de FOD Mobiliteit en Vervoer. Ook de veroordeelde bestuurder zelf krijgt een afschrift van de kennisgeving, die hij moet overhandigen aan de omkaderingsinstelling bij het inleidende begeleidingsgesprek.

Vermits het openbaar ministerie niet weet welke (vestiging van) omkaderingsinstelling de veroordeelde bestuurder zal kiezen en dus niet rechtstreeks een afschrift van de kennisgeving naar de instelling kan sturen, gebeurt dit via de veroordeelde bestuurder om.

Het bepalen van de inhoud van het omkaderingsprogramma werd integraal aan de Koning overgelaten. In artikel 3 van het ontwerp worden de vijf voorwaarden van het omkaderingsprogramma opgesomd :

  1. het volgen van een opleiding en een begeleiding bij een erkende omkaderingsinstelling;

  2. het bezit van een rijbewijs, waarop de vastgestelde codering « 112 » voor het rijden met een alcoholslot is vermeld;

  3. de verplichting tot installatie van een alcoholslot in elk motorvoertuig dat hij wenst te besturen tijdens de periode van beperkte geldigheid van zijn rijbewijs;

  4. het periodiek laten downloaden van de registratie-eenheid van het alcoholslot door een erkend dienstencentrum;

  5. het voldoen aan de andere voorwaarden van het omkaderingsprogramma, onder meer het niet omzeilen van het alcoholslotsysteem.

    De eerste voorwaarde van het omkaderingsprogramma houdt in dat de bestuurder, die door de rechter wordt veroordeeld tot een beperkte geldigheid van zijn rijbewijs tot het besturen van motorvoertuigen met een alcoholslot, zich moet laten begeleiden en opvolgen door een erkende omkaderingsinstelling.

    Het komt aan de veroordeelde bestuurder toe om, na ontvangst van de kennisgeving van het openbaar ministerie, onmiddellijk contact op te nemen met een erkende vestiging van een omkaderingsinstelling om zich te laten begeleiden. Hij mag deze vestiging vrij kiezen uit de lijst van erkende vestigingen van omkaderingsinstellingen, gevoegd bij de kennisgeving van het openbaar ministerie.

    De vestiging van de instelling moet erkend zijn door de minister bevoegd voor het Wegverkeer, wat betekent dat zij aan de in artikel 4 bedoelde erkenningsvoorwaarden moet voldoen. Deze erkenningsvoorwaarden zijn vrij gelijklopend met die voor de instellingen die instaan voor de geneeskundige en psychologische onderzoeken, bedoeld in artikel 73 van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs. Er zijn wel enkele verschilpunten, namelijk :

    - de vestiging van de omkaderingsinstelling moet beschikken over minstens één psycholoog of criminoloog. Een arts is dus niet noodzakelijk, omdat het omkaderingsprogramma geen medische component omvat;

    - de opvolging en begeleiding gebeuren door psychologen of criminologen met minimum drie jaar beroepservaring en die een opleiding hebben gevolgd inzake de risico's en de gevolgen van het rijden onder invloed van alcohol en over de opbouw en afbraak van ademalcohol, alsook een cursus aangaande het alcoholslot. Zij moeten dus op de hoogte zijn van de materie waarin zij begeleiden en opvolgen;

    - de vestiging moet niet enkel over voldoende capaciteit beschikken om het inleidend begeleidingsgesprek binnen de 14 dagen te laten plaatsvinden nadat de veroordeelde bestuurder contact heeft opgenomen, maar ook om de opleiding binnen de maand na dezelfde datum te laten plaatsvinden.

    Net omwille van de gelijkenissen tussen de omkaderingsinstellingen en de psycho-medische-sociale centra, zullen die laatste, om ook als omkaderingsinstelling te worden erkend, enkel moeten aantonen dat zij aan een drietal erkenningsvoorwaarden als omkaderingsinstelling voldoen, namelijk die inzake de opleiding van de begeleiders (rijden onder invloed van alcohol, ademalcohol, alcoholslot), het voor te leggen erkenningsdossier als omkaderingsinstelling en de capaciteitsvoorwaarde.

    Er wordt in het besluit voorzien dat de toekenning, de intrekking en de schorsing van de erkenning als omkaderingsinstelling in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd, en dat de FOD Mobiliteit een register bijhoudt van de erkenningen van omkaderingsinstellingen. Op die manier is het voor het openbaar ministerie een haalbare kaart om een bijgewerkte en volledige lijst van erkende omkaderingsinstellingen in de kennisgeving aan de veroordeelde mee op te sturen.

    De veroordeelde bestuurder dient in eerste instantie, na ontvangst van de kennisgeving door het openbaar ministerie, zelf een erkende vestiging van omkaderingsinstelling uit de bijgevoegde lijst te kiezen en te contacteren. De omkaderingsinstelling dient vervolgens binnen de veertien dagen een inleidend begeleidingsgesprek te hebben met betrokkene, waarbij zij van de betrokkene een afschrift van de kennisgeving van het openbaar ministerie ontvangt.

    Tijdens het inleidende begeleidingsgesprek legt de omkaderingsinstelling het ganse verloop van het programma aan de veroordeelde bestuurder uit, in het bijzonder de installatie van het alcoholslot, de kosten, het gecodeerde rijbewijs, de opleiding en de begeleiding, het periodiek laten downloaden van de gegevens, de sanctie bij het niet voldoen aan de voorwaarden en het einde van het programma.

    De omkaderingsinstelling overhandigt de veroordeelde bestuurder ook een attest, waaruit blijkt dat deze een omkaderingsprogramma voor een alcoholslot bij haar volgt gedurende een welbepaalde tijdsspanne. Dit attest moet zich te allen tijde in het door de veroordeelde bestuurder bestuurde voertuig bevinden (zie artikel 5).

    De termijn van 14 dagen om het inleidende begeleidingsgesprek te hebben kan worden verlengd indien de rechter tegelijkertijd en voor dezelfde categorieën van voertuigen veroordeelt tot het verval van het recht tot sturen voor een duur van ten minste een maand, voor zover het gesprek dan plaatsvindt vóór de vervallenverklaarde bestuurder hersteld is in het recht tot sturen (artikel 5, tweede lid). Indien bijvoorbeeld voor dezelfde categorieën van voertuigen een verval van zes maanden wordt uitgesproken in combinatie met een beperkte geldigheid van het rijbewijs tot motorvoertuigen uitgerust met een alcoholslot, zal de veroordeelde niet reeds binnen 14 dagen na de kennisgeving een inleidend begeleidingsgesprek met de omkaderingsinstelling moeten hebben (want dan is het verval volop lopende), maar wel vóór het verstrijken van de periode van vervallenverklaring.

    Tijdens het inleidend gesprek of alleszins voorafgaand aan de installatie van het alcoholslot, krijgt de veroordeelde bestuurder een opleiding over de gebruiksmodaliteiten van het alcoholslot, inclusief de precieze gevolgen van het omzeilen van het systeem (in het bijzonder door iemand anders te laten blazen en dan bijvoorbeeld alsnog positieve hertesten af te leggen, of door opnieuw te rijden onder invloed van alcohol), alsook de risico's en de gevolgen van het rijden onder invloed van alcohol en de opbouw en afbraak van ademalcohol (zie artikel 6).

    Hierna houdt de omkaderingsinstelling aan de hand van de geregistreerde gegevens - die uit het geïnstalleerde alcoholslottoestel op vaste tijdstippen worden gedownload door het dienstencentrum, en die de omkaderingsinstelling om privacyredenen als enige kan en mag uitlezen - tijdens het eerste jaar van de veroordeling tweemaandelijks en nadien zesmaandelijks een evaluatie van de wijze waarop de veroordeelde bestuurder deelneemt aan het programma. Telkens wanneer nodig maar minstens twee maal per jaar, wordt een individueel begeleidingsgesprek georganiseerd met de veroordeelde bestuurder (zie artikel 8).

    Tussen de vierde en de achtste maand na de installatie van het toestel volgt de betrokkene nog een vorming van drie uur waarin de ervaringen met het gebruik van het toestel, het gescheiden houden van rijden en drinken en de intenties en strategieën van de veroordeelde om ook na de verwijdering van het toestel rijden en drinken gescheiden te houden, worden behandeld. De voordelen van het programma zullen, na het verwijderen van het toestel, maar kunnen blijven doorwerken indien de gewoontes met betrekking tot het alcoholgebruik echt veranderd zijn.

    Tot...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT