Huishoudelijk reglement van de Commissie van advies voor plantenbereidingen, de 6 novembre 2018

Artikel 1. Definities

Koninklijk besluit Commissie: het koninklijk besluit van 26 januari 2018 houdende de missies, de samenstelling, de werking en de bezoldiging van de Commissie van advies voor plantenbereidingen.

Koninklijk besluit Planten : het koninklijk besluit van 29 augustus 1997 betreffende de fabricage van en de handel in voedingsmiddelen die uit planten of uit plantenbereidingen samengesteld zijn of deze bevatten.

Commissie : de Commissie van advies voor plantenbereidingen zoals bedoeld in artikel 22ter van de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten.

Minister: de Minister bevoegd voor Volksgezondheid.

DG4: Directoraat -generaal Dier, Plant en Voeding van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Leden: de leden van de Commissie van advies voor plantenbereidingen, bedoeld in artikel 2, § 1 en § 2 van het Koninklijk besluit Commissie.

Uitgenodigde experts: de experts zoals bedoeld in artikel 2, § 3, van het Koninklijk besluit Commissie.

Secretariaat: het secretariaat van de Commissie wordt verzekerd door een of meerdere personen behorend tot DG4, aangeduid door de Voorzitter.

Art. 2..

Overeenkomstig artikel 7 van het koninklijk besluit Commissie, heeft de Commissie als taak adviezen te geven die als basis dienen om :

  1. het vaststellen van de minimale en maximale gehalten aan actieve stoffen en merkers met het oog op de fabricage van en de handel in planten en plantenbereidingen;

  2. het verbieden van het onderling vermengen van bepaalde planten of plantenbereidingen;

  3. het voorbehouden van de handel van bepaalde planten en plantenbereidingen, al dan niet onder voor gedoseerde vorm, aan het bezit van bepaalde diploma's of getuigschriften;

  4. het wijzigen van de lijsten in bijlage bij het koninklijk besluit van 29 augustus 1997 betreffende de fabricage van en de handel in voedingsmiddelen die uit planten of uit plantenbereidingen samengesteld zijn of deze bevatten;

  5. het vastleggen van karakteristieke plantenstoffen of karakteristieke categorieën van plantenstoffen;

  6. het geven van afwijkingen op de beperkingen voorzien in het voornoemde koninklijk besluit van 29 augustus 1997;

  7. het vaststellen van de voorwaarden voor het veilig gebruik van bepaalde plantenbereidingen;

  8. het vaststellen van gepaste analysemethoden voor bepaalde planten en plantenbereidingen;

  9. het toepassen van het voornoemde koninklijk besluit Planten.

Art. 3. Samenstelling van de Commissie

De samenstelling van de Commissie en de benoemingsprocedure van de leden wordt bepaald in artikel 2, 3 en 4 van het Koninklijk besluit Commissie.

De leden bedoeld in artikel 2, § 1, 2° tot 5° van het Koninklijk besluit Commissie, worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van vier jaar.

Ingeval er zich een vacature voordoet in de loop van een mandaat, wordt een nieuw lid benoemd dat voldoet aan dezelfde voorwaarden als zijn voorganger en dat het mandaat van deze laatste voltooit.

Worden als ontslagnemend beschouwd de leden die niet langer de organisatie vertegenwoordigen die hen had voorgedragen, of die zich niet houden aan de bepalingen van het reglement van inwendige orde bedoeld in artikel 8 van het Koninklijk besluit Commissie.

Art. 4. De taken van de Voorzitter en van het Bureau

De Voorzitter, de ambtenaar van DG 4 en de secretaris van de Commissie vormen het Bureau van de Commissie, belast met de uitvoering van de lopende zaken.

In afwezigheid van de Voorzitter wordt de vergadering voorgezeten door een ambtenaar van DG4 aangeduid door de Voorzitter. De Voorzitter opent en sluit de zittingen.

De Voorzitter leidt de debatten en beschikt daartoe over alle bevoegdheden. Hij kan, indien hij dat noodzakelijk acht, de spreektijd van de leden beperken om het goede verloop van de vergadering te garanderen.

Het Bureau kan uitgenodigde experts uitnodigen om specifieke problemen te onderzoeken.

De secretaris staat in voor de correspondentie en voor de verzending van de verslagen van de verschillende vergaderingen. Hij houdt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT