13 MAART 2011. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 september 2010, gesloten in het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf, betreffende de bijkomende inspanningen van vorming en opleiding (1)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 20 september 2010, gesloten in het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf, betreffende de bijkomende inspanningen van vorming en opleiding.

Art. 2. De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 13 maart 2011.

ALBERT

Van Koningswege :

De Vice-Eerste Minister

en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid,

Mevr. J. MILQUET

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf

Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 september 2010

Bijkomende inspanningen van vorming en opleiding

(Overeenkomst geregistreerd op 21 oktober 2010 onder het nummer 102072/CO/130)

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgesloten ter uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2007-2008 en 2009-2010, meer bepaald de verhoging van de vormingsinspanningen op sectorniveau en de uitwerking van artikel 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2009 betreffende de tewerkstelling en vorming voor de risicogroepen en bijkomende vormingsinspanningen

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf en op de werknemers en werkneemsters, hierna "werknemers" genoemd, tewerkgesteld in deze ondernemingen, met uitsluiting van de werkgevers en/of werknemers die onder de toepassing vallen van de collectieve arbeidsovereenkomst tot vaststelling van de arbeidsvoorwaarden in de Belgische dagbladen, afgesloten op 18 oktober 2007 in het voornoemd paritair comité (koninklijk besluit van 1 juli 2008).

HOOFDSTUK II. - Vaststelling jaarlijkse opleidingen

Art. 2. Vanaf 2011 zullen de ondernemingen gebruik maken van het derde luik van het nieuwe model voor de sociale balans (cf. bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst). Dit model bevat tabellen voor de registratie van opleidingsactiviteiten. Zowel beroepsopleidingen als opleidingen opgelegd door de wet op het welzijn komen hiervoor in aanmerking. De overgemaakte gegevens hebben betrekking op het vorige kalenderjaar.

Art. 3. De tabel bestaat uit :

- het totaal van de formele beroepsopleidinginitiatieven;

- het totaal van de minder formele en informele voortgezette opleidingsinitiatieven;

- het totaal van de initiële beroepsopleidinginitiatieven;

- bron en het totaal aan ontvangen vormingssubsidies.

Voor elk totaal moet het aantal betrokken werknemers, het aantal opleidingsuren en de totale kostprijs voor de onderneming worden vermeld.

Art. 4. De ingevulde tabellen worden jaarlijks overgemaakt aan Febelgra. Hiervoor zal een webapplicatie opgericht worden onder www.febelgra.be of met de post, uiterlijk 1 april van het kalenderjaar volgend op het betrokken jaar.

Art. 5. Het niet bezorgen van de tabellen door de onderneming wordt aanzien als een inbreuk op het bezorgen van sociale documenten en leidt tot verlies van sectorale subsidiemaatregelen, voorzien door de collectieve arbeidsovereenkomst "risicogroepen".

Art. 6. Febelgra maakt, op basis van de globale sectorgegevens, een jaarlijks rapport over aan de raad van bestuur van Fogra en legt dit neer bij het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf, uiterlijk op 31 december van het kalenderjaar dat volgt op het betrokken jaar.

HOOFDSTUK III. - Slotbepalingen

Art. 7. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 20 september 2010 en is afgesloten voor onbepaalde duur.

Ze kan door één van de ondertekenende partijen opgezegd worden met een opzegtermijn van drie maanden, bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf en aan de andere ondertekenende organisaties.

Ze kan gedeeltelijk herzien worden bij gemeenschappelijk akkoord tussen de ondertekenende partijen. Bij gedeeltelijke herziening is geen opzegging vereist.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 13 maart 2011.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid,

Mevr. J. MILQUET

Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 september 2010, gesloten in het Paritair Comité voor het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf, betreffende de bijkomende inspanningen van vorming en opleiding

Toelichtingsnota met betrekking tot de opleidingsactiviteiten

opgenomen in de sociale balans

Deze tekst werd opgesteld door de Balanscentrale van de Nationale Bank van België in samenwerking met de Nationale Arbeidsraad en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven

  1. Inleiding

    Deze tekst vormt een methodologische leidraad voor het invullen van de rubrieken van de sociale balans in het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT