Gemeenschappelijke verklaring voor de realisatie van een nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor ouderen, de 5 novembre 2018

Artikel M.

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid verklaart zich akkoord om samen te werken aan een nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor ouderen.

In onderhavige Gemeenschappelijke Verklaring worden de motieven voor een vernieuwd beleid uiteen gezet en de uitgangspunten voor het toekomstig beleid belicht.

Inleiding

Volgens de WHO vergrijst de wereldbevolking snel. Van 2015 tot 2050 zal het aandeel 60-plussers nagenoeg verdubbelen van 12% naar 22%.

Geestelijke gezondheid en welzijn zijn ook voor ouderen belangrijk. Neurologische en psychische aandoeningen bij volwassenen vormen 6,6% van de totale invaliditeit (DALY) in deze leeftijdsgroep.

Ongeveer 15% van de volwassenen ouder dan 60 jaar hebben een psychische stoornis.

De WHO beschouwt 60 jaar als de leeftijdsgrens om de doelgroep ouderen af te bakenen. Geestelijke gezondheidszorg voor ouderen in België is voornamelijk gericht op mensen met een psychische of psychiatrische stoornis van 65 jaar en ouder. Er moet aandacht worden besteed aan ouderen die door een verandering in status het risico lopen hun sociale rol te verliezen en zich te isoleren of af te zonderen uit de samenleving. Net als bij het nieuwe geestelijke gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren en de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen zal rekening worden gehouden met de bevolking van de scharnierleeftijdsgroep van 60 tot 65 jaar.

De meest voorkomende psychische stoornis in deze leeftijdsgroep is depressie, die ongeveer 7% van de ouderen in de wereld treft.

Angststoornissen treffen 3,8% van de ouderen en problemen in verband met alcohol- en drugsmisbruik treffen meer dan 10% van deze populatie. Problemen met middelenmisbruik onder ouderen worden vaak over het hoofd gezien of verkeerd gediagnosticeerd. Het gaat vaak om onopvallende chronische consumptie, in plaats van acute consumptie, die wél openlijk problematisch is.

Voeg daaraan toe dat ongeveer een kwart van de zelfmoorden mensen van 60 jaar of ouder betreft.

Het is uitermate belangrijk om rekening te houden met de behoefte aan zorg en ondersteuning van oudere mensen met chronische psychische stoornissen. Het zal eveneens nodig zijn om aandacht te schenken aan psychologische problemen die verband houden met veroudering, zoals lichamelijke beperkingen en verlies van autonomie of neurodegeneratieve ziekten.

De WHO schuift in alle levensfasen meerdere risicofactoren inzake geestelijke gezondheid naar voor. Hieronder een uittreksel uit het artikel `Santé mentale et vieillissement' van de WHO-website (www.who.int) :

"Bij ouderen kunnen stressfactoren opduiken die bij...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT