Gemeenschappelijke bindende richtlijn van de Ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken met betrekking tot de toegangsregels van de leden van de politiediensten tot de algemene nationale gegevensbank en de basis-, bijzondere en technische gegevensbank, de 13 juillet 2021

Artikel M.

Gemeenschappelijke bindende richtlijn van de Ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken met betrekking tot de toegangsregels van de leden van de politiediensten tot de algemene nationale gegevensbank en de basis-, bijzondere en technische gegevensbank

Aan de Dames en Heren Burgemeesters,

Aan de Commissaris-generaal van de federale politie.

Ter kennisgeving van:

De Dames en Heren Procureurs-generaal,

Mevrouw en Heren Provinciegouverneurs,

De Heer Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest,

De Heer Federaal procureur en de Dames en Heren Magistraten van het federaal parket,

Dames en Heren Arrondissementscommissarissen,

De Heer Voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie,

De Dames en Heren Korpschefs van de lokale politie,

Mevrouw en Heren Voorzitters van het Controleorgaan op de politionele informatie, het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten en de Algemene inspectie van de federale politie en van de lokale politie.

Mevrouw de Burgemeester,

Mijnheer de Burgemeester,

Mijnheer de Commissaris-generaal,

  1. ALGEMEEN KADER

    Het artikel 44/4, § 3 van de wet op het politieambt (hierna "WPA") vormt de wettelijke basis voor de onderhavige richtlijn aangaande de toegangsregels voor de leden van de politiediensten tot de Algemene Nationale Gegevensbank (hierna "ANG"), tot de basis-, bijzondere en technische gegevensbanken.

    Conform dit artikel bepalen de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, elk binnen het kader van hun bevoegdheden en onverminderd de bevoegdheden van de gerechtelijke overheden, bij algemene en bindende richtlijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, de toegangsregels voor de leden van de politiediensten tot de gegevensbanken bedoeld in artikel 44/2, §§ 1 en 3.

    Wat de gegevens van gerechtelijke politie betreft, moeten de regels van de gerechtelijke overheden en strafprocedure ook worden nageleefd, inzonderheid wat betreft het geheim van het opsporings- en het gerechtelijk onderzoek.

    Op 22 mei 2019 werd de WPA gewijzigd in het licht van de nieuwe bepalingen inzake gegevensbescherming. Voordien dienden de toegangsregels van de leden van de politiediensten niet gepubliceerd te worden in het Belgisch Staatsblad. De richtlijnen ter zake werden aldus opgenomen in het niet gepubliceerde deel van de omzendbrief MFO-3.

    Het advies van de raad van burgemeesters werd op 12 augustus 2020 uitgebracht, dat van het Controleorgaan op de politionele informatie op 22 september 2020 en dat van het College van procureurs-generaal op 4 maart 2021.

  2. DE TOEGANGSREGELS TOT DE ANG EN DE BASIS-, BIJZONDERE EN TECHNISCHE GEGEVENSBANKEN.

    De leden van de politiediensten hebben toegang tot de ANG, de basis-, bijzondere en technische gegevensbanken (hierna "gegevensbanken") om opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie te vervullen.

    De toegang tot deze gegevensbanken en tot de gegevens die zij bevatten wordt hun verleend omdat zij de nood hebben om er kennis van te nemen.

    Om deze reden moet de toegang noodzakelijk zijn om de toegekende taken uit te voeren.

    De leden van de politiediensten worden voorafgaandelijk elke toegang tot de gegevensbanken en de gegevens die ze bevatten geïdentificeerd en geauthentiseerd en elke toegang wordt gelogd1.

    De korpschef, voor de lokale politie, de commissaris-generaal, de directeurs-generaal en directeurs, voor de federale politie, hierna "de overheid", beslissen voor de leden van hun personeel welke toegang noodzakelijk is om de hun toevertrouwde taken uit te voeren.

    Om te bepalen of een toegang tot een gegevensbank noodzakelijk is, steunt de overheid zich op de doeleinden bepaald in de WPA voor deze categorie van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT