7 JULI 2002. - Koninklijk besluit tot wijziging van de wet van 3 april 1997 betreffende het fiscaal stelsel van gefabriceerde tabak

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Overeenkomstig artikel 3 van Richtlijn 2002/10/EG van de Raad van 12 februari 2002 tot wijziging van Richtlijn 92/79/EEG, Richtlijn 92/80/EEG en Richtlijn 95/59/EG wordt de definitie van de tabaksproducten "sigaren en cigarillo's" - zoals opgenomen in Richtlijn 95/59/EG van de Raad van 27 november 1995 betreffende de belasting, andere dan omzetbelasting, op het verbruik van tabaksfabrikaten - gewijzigd, met het oog op een billijke belastingheffing.

Deze wijziging heeft tot doel een type sigaar als een sigaret te behandelen.

Wat zijn functie, smaak, filter en presentatie betreft, kan dit product als een sigaret of een vervangend product worden beschouwd, hoewel het de kleur van een sigaar of cigarillo heeft, en zijn dekblad met versneden tabak in plaats van met een gebroken mengsel is gevuld. Het fabricageprocédé is vergelijkbaar met dat van sigaretten.

Krachtens de bestaande wetgeving was dit product aan het belastingtarief voor sigaren en cigarillo's onderworpen, dat aanmerkelijk lager is dan dat voor sigaretten. Dit product concurreert niet enkel met sigaretten, doch verstoort ook de markt voor sigaren en cigarillo's. Bovendien is het in toenemende mate aantrekkelijk voor jongeren omdat het goedkoper is dan sigaretten.

Om te vermijden dat dergelijk product aan het lage tarief voor sigaren en cigarillo's in plaats van aan het tarief voor sigaretten wordt onderworpen, wordt deze wijziging aan de definitie van sigaren en cigarillo's doorgevoerd, zodanig dat dergelijk product daarvan wordt uitgesloten.

Overeenkomstig de bepalingen van de bovengenoemde Richtlijn 2002/10/EG van de Raad van 12 februari 2002 dient deze wijziging te geschieden ten laatste op 1 juli 2002.

Onderhavig ontwerp van koninklijk besluit dat wij de eer hebben aan Uwe Majesteit voor te leggen, strekt ertoe deze nieuwe definitie in te voegen in artikel 4 van de wet van 3 april 1997 betreffende het fiscaal stelsel van gefabriceerde tabak.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige

en zeer trouwe dienaar,

De Minister van Financiën,

D. REYNDERS

Advies 33.725/2 van de afdeling wetgeving van de Raad van State

De Raad van State, afdeling wetgeving, tweede kamer, op 24 juni 2002 door de Minister van Financiën verzocht hem, binnen een termijn van ten hoogste drie dagen, van advies te dienen over een ontwerp van koninklijk besluit "tot wijziging van de wet van 3 april 1997 betreffende het fiscaal stelsel van gefabriceerde tabak"...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT