Omzendbrief BB-2006/12. - Verkiezingen van 8 oktober 2006. - Onderrichtingen voor de voorzitters van de districtshoofdbureaus en de kantonhoofdbureaus bij de Provincieraadsverkiezingen., de 26 juillet 2006

Artikel M.

Art. M0. Geachte Voorzitter,

Op 8 oktober 2006 hebben de gemeente- en provincieverkiezingen plaats. Het gaat om vier verschillende verkiezingen, namelijk voor :

- 308 gemeenteraden;

- 5 provincieraden;

- 9 districtsraden in Antwerpen;

- 7 OCMW-raden die rechtstreeks verkozen worden in de Vlaamse randgemeenten en in Voeren).

In de gemeenten van de Vlaamse rand worden ook de schepenen en de leden van het vast bureau van het OCMW rechtstreeks verkozen.

Met toepassing van de kieswetwetgeving bent u aangewezen tot voorzitter van een districtshoofdbureau of van een kantonhoofdbureau bij de organisatie van provincieraadsverkiezingen. Deze omzendbrief bevat de onderrichtingen voor de voorzitters van die bureaus.

De Vlaamse overheid is voor het eerst belast met de organisatie van de lokale en de provinciale verkiezingen, die door de Lambermontwet van 13 juli 2001 overgedragen is aan de gewesten. Zoals u weet, heeft het Vlaams Parlement een aantal wijzigingen aangebracht aan de kieswetgeving. De Vlaamse overheid heeft de officieus gecoördineerde regelgeving, de onderrichtingen, formulieren en informatie die verband houden met die verkiezingen samengebracht op de website van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur met adres www.vlaanderenkiest.be.

Vroegere omzendbrieven.

In de omzendbrief van 19 april 2006 (Belgisch Staatsblad van 8 mei 2006) heb ik al belangrijke informatie verstrekt over de organisatie van de verkiezingen van 8 oktober 2006, meer in het bijzonder inzake het ruime gebruik van de informaticatechnologie bij de organisatie van de verkiezingen, zowel in de kantons waar het stemmen per computer gebeurt, als in de kantons met een stemming op papier.

Ik legde toen al de nadruk op de noodzaak dat de voorzitters van de hoofdbureaus voor het uitvoeren van hun taken moeten beschikken over een elektronische identiteitskaart (e-ID). Dat is zowel het geval in de kieskantons waar elektronisch wordt gestemd, als waar het stemmen op papier gebeurt. Het gebruik van de e-ID is dermate cruciaal dat ik u verzoek om ook aan één of meer vertrouwenspersonen die u in uw taak op het hoofdbureau ondersteunen, delegatie te verlenen voor het gebruik van de toepassing door middel van de elektronische identiteitskaart. Ook die personen moeten natuurlijk beschikken over een e-ID. Uzelf en de personen aan wie u delegatie verleent, zullen zich vooraf moeten aanmelden op het informaticasysteem.

In de omzendbrief van 6 juli 2006 gaf ik nadere toelichtingen bij een aantal specifieke aspecten, zoals de kostenverdeling, het presentiegeld voor de kiesbureaus, de reisvergoedingen, de verzekeringspolissen die de provincies moeten sluiten, het kiesrecht en de kiezerslijsten, de pariteitsregeling voor de kandidaatstellingen, de oproepinsgbrieven voor de kiezers en de taal waarin die krachtens de wet moeten worden verzonden, de samenstelling van de kiesbureaus, en de inrichting van de stembureaus en stemopnemingsbureaus.

Ik verzoek u om opnieuw kennis te nemen van die omzendbrieven en deze onderrichting te lezen in samenhang met de al eerder meegedeelde omzendbrieven. Als dat nodig is voor een goed begrip, zal ik sommige elementen uit die eerdere omzendbrieven hernemen in deze onderrichting. Deze zijn terug te vinden op de website www.vlaanderenkiest.be.

Art. M1. I. GEMEENSCHAPPELIJKE EN ALGEMENE BEPALINGEN.

  1. Wetgeving.

    Het beginsel van de rechtstreekse verkiezing van de leden van de provincieraden en gemeenteraden is vastgelegd in artikel 162, tweede lid, 1°, van de Grondwet. De regeling van die rechtstreekse verkiezingen wordt overgelaten aan de wetgever. De bijzondere wet van 13 juli 2001 heeft de organisatie van de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen aan de gewesten toevertrouwd.

    Bij de grondwetsherziening in 1993 is in artikel 274 van de gewone wet van 16 juli 1993 tot vervollediging van de federale staatsstructuur bepaald dat de verkiezingen voor de provincieraden op dezelfde dag plaats hebben als de verkiezingen voor de gemeenteraden. Die gelijktijdigheid is ook opgenomen in artikel 29 van de Provinciekieswet. Artikel 37bis tot en met 37sexies van die Provinciekieswet bevatten de bijzondere bepalingen in dat verband.

    Ingevolge artikel 7, eerste lid, van de Gemeentekieswet, hebben de gemeenteraadsverkiezingen van rechtswege plaats om de zes jaar, op de tweede zondag van oktober, in casu op 8 oktober 2006.

    1.1. Toepasselijke regelgeving.

    Voor de uitvoering van uw opdracht als voorzitter van het districtshoofdbureau of het kantonhoofd zijn onder meer de volgende wetten van toepassing :

    1. de wet van 19 oktober 1921 tot regeling van de provincieraadsverkiezingen. Met het oog op de verkiezingen van 8 oktober 2006 werd de Provinciekieswet, afgekort PKW, gewijzigd bij de decreten van 10 februari 2006 en van 7 juli 2006;

    2. het Algemeen Kieswetboek, afgekort KWB, waarvan sommige bepalingen door de Provinciekieswet van toepassing zijn gemaakt op de provincieraadsverkiezingen;

    3. de Gemeentekieswet, afgekort GKW, gecoördineerd op 4 augustus 1932, met het oog op de verkiezingen van 8 oktober 2006 eveneens gewijzigd bij de decreten van 10 februari 2006 en van 7 juli 2006. Sommige bepalingen van die wet zijn door de Provinciekieswet eveneens van toepassing gemaakt voor de provincieraadsverkiezingen;

    4. de wet van 11 april 1994 tot organisatie van de geautomatiseerde stemming, eveneens gewijzigd bij de decreten van 10 februari 2006 en van 7 juli 2006;

    5. de wet van 11 april 1994 betreffende de verplichte vermeldingen op bepaalde verkiezingsdocumenten;

    6. de bijzondere wet van 13 juli 2001 houdende overdracht van diverse bevoegdheden aan de gewesten en gemeenschappen;

    7. de wet van 19 maart 2004 tot toekenning van het actief kiesrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen aan vreemdelingen;

    8. het decreet van 18 mei 1994 houdende regeling van het taalgebruik bij de verkiezingen, gewijzigd bij het decreet van 10 februari 2006;

    9. het decreet van 7 mei 2004 houdende regeling van de controle van de verkiezingsuitgaven en de herkomst van de geldmiddelen voor de verkiezing van het Vlaams Parlement, de provincieraden, de gemeenteraden en de districtsraden, gewijzigd bij het decreet van 10 februari 2006.

    1.2. Uitvoeringsbesluiten, modellen en formulieren.

    Met toepassing van de kieswetgeving heeft de Vlaamse Regering een aantal aanvullende regels opgenomen in uitvoeringsbesluiten. Waar nuttig verwijzen die onderrichtingen daarnaar. In het besluit van 10 maart 2006 (Belgisch Staatsblad van 20 april 2006) heeft de Vlaamse Regering ook een aantal bevoegdheden gedelegeerd aan de Vlaamse minister, bevoegd voor de binnenlandse aangelegenheden. Dat is onder meer het geval voor het vaststellen van modellen en formulieren, die bij de verkiezingen moeten worden gebruikt. Krachtens de kieswetten zelf zijn die modellen verplicht te gebruiken bij de verkiezingen.

    De nummers van de formulieren voor de gemeenteraadsverkiezingen beginnen met een G, gevolgd door een volgnummer. De formulieren voor de provincieraadsverkiezingen beginnen met een P, die voor de districtsraadsverkiezingen in Antwerpen met een D en die voor de OCMW-raadsverkiezingen in de Vlaamse Rand en in Voeren tenslotte met een O. Formulieren die van toepassing zijn bij meerdere verkiezingen dragen de kenletter A.

    Zoals al gemeld in de aanhef van die omzendbrief zijn al die relevante regelgevingen terug te vinden op de website www.vlaanderenkiest.be onder het item " Basiswetgeving ".

  2. Taalgebruik bij de verkiezingen van 8 oktober 2006.

    Ik vestig uw bijzondere aandacht op artikel 1, § 1, 5°, van de bij koninklijk besluit van 18 juli 1966 gecoördineerde wetten op het gebruik der talen in bestuurszaken (Belgisch Staatsblad van 2 augustus 1966). De taalwetgeving is vanzelfsprekend onverkort van toepassing op de verrichtingen bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.

    2.1. Stembiljetten en schermen op de stemcomputers.

    In de gemeenten van het Vlaams Gewest zijn de stembiljetten en de schermen op de stemcomputers uitsluitend in het Nederlands opgesteld.

    In de faciliteitengemeenten geldt een uitzondering op die algemene regel. Zoals blijkt uit een advies van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT - nummer 1117 van 18 maart 1965) moeten stembiljetten beschouwd worden als " berichten en mededelingen aan het publiek die uitgaan van de gewestelijke diensten en tot het publiek gericht zijn door bemiddeling van de plaatselijke diensten ".

    Dat betekent dat ze overeenkomstig artikel 24 van de Samengevoegde wetten op gebruik der talen in bestuurszaken (SWT) in de zes Vlaamse randgemeenten (Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel, Wezembeek-Oppem), in de gemeente Voeren en in de taalgrensgemeenten (Mesen, Spiere-Helkijn, Bever, Ronse, Herstappe) tweetalig zijn, met voorrang voor het Nederlands.

    De modellen van de stembiljetten die ter uitvoering van de Gemeentekieswet en de Provinciekieswet bij Ministerieel Besluit werden vastgesteld houden rekening met de taalwetgeving.

    Ook de computerschermen zijn natuurlijk eveneens opgemaakt in overeenstemming met de taalregeling.

    2.2. Formulieren te gebruiken bij de verkiezingen.

    Bij elke verkiezing zijn een belangrijk aantal formulieren te gebruiken. De modelformulieren werden bij Ministerieel Besluit vastgesteld. Ze zijn verplicht te gebruiken. De kieswetgeving, zoals gewijzigd bij het decreet van 10 februari 2006, bepaalt in diverse artikelen dat de formulieren door de Vlaamse Regering worden vastgesteld. Bij het besluit van 10 maart 2006 heeft de Vlaamse Regering hiervoor delegatie verleend aan de Vlaamse minister, bevoegd voor de Binnenlandse Aangelegenheden (Belgisch Staatsblad van 20 april 2006).

    Als algemene regel geldt dat ook de formulieren uitsluitend in het Nederlands zijn opgemaakt.

    Maar ook hier voorziet de taalwetgeving in een uitzonderingsregeling voor de faciliteitengemeenten. Inwoners van die gemeenten hebben het recht om aan hun gemeentebestuur een Franstalig exemplaar te vragen van een formulier dat zij nodig hebben voor de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT