Plan de secteur « Sint-Truiden - Tongeren » : fixation définitive du plan de modification partielle du plan de secteur « Sint-Truiden - Tongeren » sur le territoire des communes de Bilzen, Looz, Heers

Plan de secteur « Sint-Truiden - Tongeren » : fixation définitive du plan de modification partielle du plan de secteur « Sint-Truiden - Tongeren » sur le territoire des communes de Bilzen, Looz, Heers, Hoeselt, Kortessem, Saint-Trond, Riemst, Tongres et Fourons

Un arrêté du Gouvernement flamand du 7 septembre 2001 fixe :

- le plan ci-joint de modification partielle de l'arrêté royal du 5 avril 1977 portant fixation du plan de secteur « Sint-Truiden - Tongeren » sur le territoire des communes de Bilzen, Looz, Heers, Hoeselt, Kortessem, Saint-Trond, Riemst, Tongres et Fourons est fixé définitivement pour des parties des feuilles 33/4, 33/7, 33/8, 34/1, 34/2, 34/5, 34/6, 34/7, 34/8, 41/3 et 42/4 avec des prescriptions urbanistiques complémentaires telles que comprises dans les annexes 1re à 12 au présent arrêté.

- Les cartes indiquant la situation physique et juridique existante appartenant aux parties non normatives du plan de secteur précité sont compris dans les annexes 13 à 23.

- Le Ministre flamand ayant l'Aménagement du Territoire dans ses attributions est chargé de l'exécution du présent arrêté.

Advies Streekcommissie gewestplan Sint-Truiden - Tongeren

Besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2000 houdende voorlopige vaststelling van het ontwerpplan tot gedeeltelijke wijziging van het gewestplan Sint-Truiden - Tongeren op het grondgebied van de gemeenten Bilzen, Borgloon, Heers, Hoeselt, Kortessem, Sint-Truiden, Riemst, Tongeren en Voeren.

Advies over het besluit van de Vlaamse regering, de adviezen van de Bestendige Deputatie en de betrokken gemeenteraden en de ingediende bezwaarschriften.

Dit dossier werd door de streekcommissie behandeld in vergaderingen van :

- 5 maart 2001

- 12 maart 2001

- 26 maart 2001

- 2 april 2001

- 23 april 2001

Advies van de commissie over het plangebied :

De commissie heeft zich voor haar advies gebaseerd op de tekst van het besluit, de adviezen van de Bestendige Deputatie, van de betrokken gemeenteraden en op de ingediende bezwaarschriften.

Het advies van de commissie wordt ingedeeld per bijlage zoals gevoegd bij het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2000.

Om vergissingen te vermijden werden de verschillende gebieden van een nummer voorzien. De kaartbladen met aanduiding van de gebruikte nummers worden als bijlagen bij dit advies gevoegd.

  1. Algemene bemerkingen.

    De commissie is van oordeel dat het besluit van de Vlaamse regering onvoldoende gemotiveerd is. Er is geen verklaring voor het feit waarom sommige gebieden wel en andere niet als natuurgebied worden ingekleurd.

    Voor de nieuwe bestemming "bosuitbreidingsgebied" merkt de commissie op dat er hieromtrent geen duidelijkheid is. Volgens de stedenbouwkundige voorschriften "geldt de bestemming die als grondkleur is weergegeven tot op het moment dat de bosuitbreiding effectief wordt gerealiseerd".

    De commissie vraagt zich hierbij af door wie en wanneer beslist wordt over de realisatie van de bosuitbreiding, en wat er gebeurt als slechts een gedeelte van het uitbreidingsgebied wordt gerealiseerd.

    Wat de stedenbouwkundige voorschriften voor de KH-zone en het recreatiepark betreffen, merkt de commissie op dat de Vlaamse regering "kan" bepalen dat een BPA of ruimtelijk uitvoeringsplan dient goedgekeurd te worden voorafgaand aan de ontwikkeling van het gebied. Het zou beter zijn hier te beslissen dat ofwel een plan moet worden goedgekeurd voorafgaand aan de uitvoering ofwel de mogelijkheid hiertoe weg te laten.

    Tenslotte wordt gewezen op een materiële vergissing : op bijlage 11 wordt vermeld kaartblad 41/4, waar dit 42/4 moet zijn.

  2. Advies over de deelgebieden, per kaartblad.

    2.1. Bijlage 1

    Pour la consultation du tableau, voir image

    De Commissie adviseert de punten 1, 2 en 3 ongunstig om volgende redenen :

  3. Zandgroeve : de commissie volgt het standpunt van de gemeente;

  4. De Bank : In de ruilverkaveling Jesseren is dit gebied toebedeeld aan de landbouw.

  5. Huilertingen-Eggertingen : In de ruilverkaveling Kolmont is dit gebied toebedeeld aan de landbouw.

    2.2. Bijlage 2

    Pour la consultation du tableau, voir image

    Het gunstig advies onder voorwaarde voor het gebied te Gelinden is gebaseerd op het feit dat in het nu voorziene recreatiegebied een voetbalterrein is gelegen. De commissie adviseert om dit gedeelte te behouden als recreatiegebied, en derhalve van de wijziging uit te sluiten.

    Het ongunstig advies voor de gebieden vermeld onder de nrs. 3, 4, 5 en 6 is gebaseerd op het feit dat deze nog in gebruik zijn door de landbouw.

    Waar de huidige bestemming landschappelijk waardevol agrarisch gebied is, is de commissie van oordeel dat deze indeling voldoende bescherming biedt voor het behoud van de natuurwaarden en ecologische waarde van dit gebied.

    2.3. Bijlage 3

    Pour la consultation du tableau, voir image

    Voor het gebied Mulken-Pliniusbron (2) verwijst de commissie naar het advies van de stad Tongeren. Voor de realisatie van het recreatiepark is het vereist dat de bestemming recreatie wordt uitgebreid.

    Het ongunstig advies voor twee van de 3 gebieden vermeld onder punt 3, is gebaseerd op het feit dat beiden gebruikt worden voor de landbouw. In de ruilverkaveling is het middelste perceel eveneens toegewezen aan de landbouw.

    De commissie verwijst hier eveneens naar het standpunt dat de indeling LWAG voldoende bescherming biedt voor de natuurwaarden.

    Het ongunstig advies voor een gedeelte van het gebied, vermeld onder nr. 7 is eveneens gebaseerd op de bestemming die in de ruilverkaveling werd toegekend. Het bovenste horizontale gedeelte is binnen de ruilverkaveling Kolmont toegewezen aan de landbouw. De bestemming van het overige gedeelte is conform de bestemming in de ruilverkavelingen Kolmont en Jesseren.

    Het ongunstig advies voor het gebied vermeld onder nr. 10 wordt eveneens gemotiveerd door het feit dat dit gebied in landbouwgebruik is.

    2.4. Bijlage 4

    Pour la consultation du tableau, voir image

    Het ongunstig advies voor het gedeelte ten noorden van de weg, onder nr. 1, is ongunstig omwille van het landbouwgebruik en om reden dat natuurgebied hier niet te realiseren is.

    Voor het ongunstig advies voor het gebied nr. 2 wordt het advies van de gemeente Hoeselt gevolgd. De gemeente wenst deze zone te bestemmen als verwevingsgebied. Ter plaatse bevinden zich twee woningen. De inkleuring als natuurgebied zou tot vlak tegen de woningen komen, zodat de tuinen praktisch volledig als natuurgebied worden bestemd.

    De bosuitbreiding voor de gebieden, vermeld onder nr. 7 en nr. 10 wordt ongunstig geadviseerd omwille van het landbouwgebruik. Er wordt hier eveneens verwezen naar de algemene bemerkingen over de omschrijving van het bosuitbreidingsgebied.

    Het agrarisch gebied onder nr. 8 wordt in het besluit bestemd als LWAG, terwijl het op het plan is aangeduid als agrarisch gebied. De commissie heeft zich voor advies gebaseerd op het plan.

    Het ongunstig advies voor nr. 11 is eveneens gebaseerd op het feit dat dit gebied in landbouwgebruik is.

    De bestemming "natuurgebied" in de Demervallei te Bilzen, vermeld onder nr.15 wordt slechts gedeeltelijk gunstig geadviseerd. Het gebied is gelegen achter de bedrijfsgebouwen van "Intercompost". Een gedeelte van het terrein, waar de leidingen en de pompinstallatie van het bedrijf zijn gelegen wordt beter bestemd als industriegebied. Daarnaast wordt gevraagd een zone van 40 meter langs het bedrijf te voorzien als buffergebied, zoniet ligt de grens van het natuurgebied vlak tegen de bedrijfsgebouwen. Voor de gevraagde afbakening, zie bezwaarschrift Intercompost nr. 132

    2.5. Bijlage 5

    Pour la consultation du tableau, voir image

    Het bosuitbreidingsgebied aan "De Bos", vermeld onder punt nr. 1 wordt ongunstig geadviseerd omwille van het landbouwgebruik en de vele bezwaren die tegen deze bestemming werden ingediend.

    2.6. Bijlage 6

    Pour la consultation du tableau, voir image

    Voor het gebied vermeld onder nr. 1 wordt agrarisch gebied met ecologisch belang gevraagd in plaats van natuur. Het gebied is in landbouwgebruik als weiland. De aanwezige natuurwaarden worden voldoende beschermd bij de voorgestelde bestemming zodat de inkleuring als natuurgebied niet nodig is.

    Voor het gebied vermeld onder nr. 2 gaat de commissie akkoord met het gedeelte natuur; voor het gedeelte bosuitbreiding wordt ongunstig advies uitgebracht. Omwille van het landbouwgebruik en het feit dat bosuitbreiding hier praktisch niet te realiseren valt, wordt hier agrarisch gebied gevraagd.

    Voor het uiterst rechtse gebied met bestemming natuur wordt een gunstig advies gegeven. De bosuitbreidingsgebieden zijn in gebruik als landbouwgrond en als dusdanig toegewezen door de ruilverkaveling Kolmont.

    De bosuitbreiding te Genoelselderen, vermeld onder punt nr. 4 en het natuurgebied onder nr. 13 worden eveneens ongunstig geadviseerd omwille van het landbouwgebruik.

    2.7. Bijlage 7

    Pour la consultation du tableau, voir image

    2.8. Bijlage 8

    Pour la consultation du tableau, voir image

    2.9. Bijlage 9

    Pour la consultation du tableau, voir image

    2.10. Bijlage 10

    Pour la consultation du tableau, voir image

    Het ongunstig advies over het grootste perceel is gebaseerd op het feit dat dit nog in landbouwgebruik is.

  6. Advies over het advies van de Bestendige deputatie :

    Inhoud :

    De Bestendige Deputatie heeft in vergadering van 11 januari 2001 een ongunstig advies uitgebracht over het ontwerpplan tot gedeeltelijke wijziging van het gewestplan Sint-Truiden - Tongeren. Het ongunstig advies is gebaseerd op volgende overwegingen :

  7. Algemene bemerkingen :

    1. Wat betreft de wijzigingen in functie van de versterking van de beekvalleien en de bosuitbreiding is niet duidelijk waarom gekozen wordt voor de voorgestelde wijzigingen en welke in oppervlakte globaal de juiste bestemmingswijzigingen zijn. Dit wordt niet aangegeven in het dossier en om deze reden is het moeilijk een juist beeld te krijgen van de doorgevoerde wijzigingen en het waarom daarvan. Het is duidelijk dat een klare beleidslijn(visie) omtrent de selectie van de beekvalleien ontbreekt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT