Decreet tot wijziging van het decretale deel van het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling en tot wijziging van het decreet van 18 maart 2002 betreffende de infrastructuur, de 21 novembre 2022

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van het decretale deel van het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling

Artikel 1. - In artikel D.I.1, § 2, tweede lid, 5°, van het Waals Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling worden de woorden "de operationele omtrekken" vervangen door de woorden "de omtrekken voor een saneringslocatie of voor een stedelijke verkaveling".

Art. 2. - Boek I, enige titel, hoofdstuk II, van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij het decreet van 12 december 2019, wordt hersteld als volgt :

"HOOFDSTUK II - DELEGATIES"

Art. 3. - Artikel D.I.3 van hetzelfde Wetboek, opgeheven bij het decreet van 12 december 2019, wordt hersteld als volgt :

"Art. D.I.3 - De Regering kan de bevoegdheden die haar door dit Wetboek en de uitvoeringsbepalingen ervan worden toegekend, met inbegrip van de beslissingsbevoegdheden, overdragen aan gemachtigde personeelsleden van het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap.

Onverminderd de algemene regels omtrent de intrekking van bestuursakten kan de Regering de gedelegeerde bevoegdheden zelf uitoefenen, ook na de overdracht van bevoegdheden, maar zonder dat ze haar beslissing in de plaats kan stellen van een beslissing die door de houder van de gedelegeerde bevoegdheden rechtsgeldig is genomen en aan de betrokkene is meegedeeld."

Art. 4. - In artikel D.I.4, § 1, van hetzelfde Wetboek, gewijzigd bij het decreet van 12 december 2019, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° het eerste lid wordt aangevuld met een bepaling onder 7°, luidende :

"7° over de voorgestelde maatregelen die overeenkomstig artikel D.I.12.1 door het Duurzaamheidsfonds worden gefinancierd."

2° het vierde lid wordt aangevuld met de volgende zinnen :

"De Adviesraad brengt advies uit binnen een termijn van dertig dagen na ontvangst van de aanvraag. Die termijn wordt van rechtswege met vijftien dagen verlengd, als hij tussen 1 juli en 31 augustus begint of eindigt. Na het verstrijken van de termijn kan de Regering het ontwerp zonder advies aannemen. Als de Adviesraad zijn advies over een ontwerp van decreet binnen de termijn verstrekt, dient de Regering dit advies samen met het ontwerp van decreet bij het Parlement in."

Art. 5. - Artikel D.I.5.1, § 2, derde lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het decreet van 12 december 2019, wordt opgeheven.

Art. 6. - In boek I, enige titel, hoofdstuk III, van hetzelfde Wetboek wordt het opschrift van afdeling 2 vervangen als volgt :

"Afdeling 2 - Beroepscommissie"

Art. 7. - In artikel D.I.6 van hetzelfde Wetboek, gewijzigd bij het decreet van 12 december 2019, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° in § 1, eerste lid, worden de woorden "adviescommissie over de beroepen, hierna adviescommissie genoemd," vervangen door het woord "beroepscommissie";

2° paragraaf 1 wordt aangevuld met een tweede lid, luidende:

"Het advies van de beroepscommissie bevat een met redenen omkleed voorstel tot beslissing."

3° in § 2, eerste en tweede lid, wordt het woord "adviescommissie" en "Adviescommissie" vervangen door het woord "beroepscommissie";

4° § 2, tweede lid, wordt aangevuld met een bepaling onder 4°, luidende :

"4° een landschapsdeskundige;"

5° in § 4, tweede lid, wordt het woord "adviescommissie" vervangen door het woord "beroepscommissie".

Art. 8. - In boek I, enige titel, van hetzelfde Wetboek wordt een hoofdstuk V.1 ingevoegd, dat artikel D.I.12.1 omvat, luidende :

"HOOFDSTUK V.1 - DUURZAAMHEIDSFONDS"

Art. 9. - In boek I, enige titel, hoofdstuk V.1, van hetzelfde Wetboek wordt een artikel D.I.12.1 ingevoegd, luidende :

"Art. D.I.12.1 - § 1 - Er wordt een duurzaamheidsfonds opgericht. Het fonds komt overeen met een begrotingsfonds in de zin van artikel 56 van het decreet van 25 mei 2009 houdende het financieel reglement van de Duitstalige Gemeenschap.

Het fonds heeft tot doel financiële reserves aan te leggen en te beheren voor het plannen, verwezenlijken of ondersteunen van maatregelen ter bevordering van de duurzaamheid in de zin van ecologisch en landschappelijk behoud, herstel of verbetering van de ruimte in de Duitstalige Gemeenschap, met inbegrip van maatregelen om het klimaat, de biodiversiteit en de habitats te beschermen en om de bevolking van hernieuwbare energie te voorzien.

§ 2 - De ontvangsten van het fonds bestaan uit :

1° ontvangsten uit toegiften die verlangd worden in geval van herziening van het gewestplan overeenkomstig artikel D.II.45, § 3, eerste lid, 3°;

2° ontvangsten uit de bedragen van de vergelijken die overeenkomstig artikel D.VII.18 aan de Duitstalige Gemeenschap betaald worden;

3° ontvangsten uit de administratieve geldboetes die overeenkomstig artikel D.VII.21 aan de Duitstalige Gemeenschap betaald worden;

4° ontvangsten uit betalingen van geldsommen die representatief zijn voor de meerwaarde die het goed door de inbreuk heeft gekregen, toegewezen aan de Duitstalige Gemeenschap overeenkomstig de artikelen D.VII.13 en D.VII.22;

5° het in de ontvangstenbegroting van de Duitstalige Gemeenschap voor het vervullen van de taken van het fonds als ontvangsten voor een specifiek doel bestemde deel van de algemene dotatie;

6° ontvangsten uit giften, schenkingen of legaten.

§ 3 - De uitgaven kunnen betrekking hebben op vergoedingen, subsidies of voordelen, met inbegrip van personeels-, exploitatie-, investerings-, beheer-, onderhouds- of andere kosten in verband met acties of taken waartoe in het kader van het fonds is besloten en die door specifiek geschoold personeel of door derden worden uitgevoerd."

Art. 10. - In boek I, enige titel, hoofdstuk VII, afdeling 1, van hetzelfde Wetboek wordt een artikel D.I.17.1 ingevoegd, luidende :

"Art. D.I.17.1 - § 1 - Beroepen waarvan de indiening, bevestigd met een indieningsbewijs, of waarvan de ontvangst van de zending, bevestigd met een post- of ander ontvangstbewijs, dateert van voor één van de wijzigingen van de in het Duitse taalgebied toepasselijke wetgeving inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw, worden verder behandeld op basis van de bepalingen die van toepassing waren op de datum van het indieningsbewijs of ontvangstbewijs.

§ 2 - In de gevallen waarin een overeenkomstig artikel D.IV.67 aangenomen beslissing van de Duitstalige Gemeenschap door de Raad van State nietig is verklaard en bijgevolg een nieuwe beslissing moet worden aangenomen, wordt de procedure voortgezet op basis van de bepalingen die van toepassing zijn op de dag van het arrest van de Raad van State."

Art. 11. - Het opschrift van boek II van hetzelfde Wetboek wordt vervangen als volgt :

"BOEK II - PLANNING EN OMTREKKEN"

Art. 12. - In artikel D.II.2, § 1, tweede lid, van hetzelfde Wetboek wordt het woord "landschap," ingevoegd tussen het woord "erfgoed," en het woord "leefmilieu".

Art. 13. - In artikel D.II.6 van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° in § 1, tweede lid, wordt het woord "landschap," ingevoegd tussen het woord "erfgoed," en het woord "leefmilieu";

2° in § 2, derde lid, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

a) in de bepaling onder 1° wordt het woord "van gebieden" vervangen door de woorden "van het grondgebied";

b) in de bepaling onder 4° wordt de punt aan het einde van de zin vervangen door een kommapunt;

c) het lid wordt aangevuld met een bepaling onder 5°, luidende :

"5° de bescherming tegen extreme weersituaties."

3° § 3, 1°, wordt vervangen als volgt :

"1° beheers- en programmeringsmaatregelen bevatten met betrekking tot de implementatiebeginselen en de ruimtelijke structuur zoals bedoeld in paragraaf 2, eerste lid, 2° en 3°;"

Art. 14. - In artikel D.II.7 van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° In § 6, eerste lid, gewijzigd bij het decreet van 12 december 2019, worden de woorden "Wanneer één of meerdere gemeenteraden het meergemeentelijk ontwikkelingsplan niet hebben aangenomen," vervangen door de woorden "Indien slechts enkele van de betrokken gemeenteraden het meergemeentelijk ontwikkelingsplan hebben aangenomen,";

2° § 7, vierde lid, wordt opgeheven.

Art. 15. - Artikel D.II.8, § 1, eerste lid, van hetzelfde Wetboek wordt aangevuld met de woorden ", indien de herziening meerdere gemeenten betreft".

Art. 16. - In artikel D.II.10 van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° in § 1, tweede lid, wordt het woord "landschap," ingevoegd tussen het woord "erfgoed," en het woord "leefmilieu";

2° in § 2, derde lid, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

a) (geldt alleen voor de Duitse tekst);

b) in de bepaling onder 4° wordt de punt aan het einde van de zin vervangen door een kommapunt;

c) het lid wordt aangevuld met een bepaling onder 5°, luidende :

"5° de bescherming tegen extreme weersituaties."

3° in § 3, 2°, word het woord "betrokken" opgeheven.

Art. 17. - In artikel D.II.12 van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° in § 3, eerste lid, worden de woorden "meergemeentelijke ontwikkelingsplannen en de lokale beleidsontwikkelingsplannen en de gemeentelijke leidraad" vervangen door de woorden "plannen en/of leidraden";

2° in § 4, eerste lid, worden de woorden "de meergemeentelijke ontwikkelingsplannen en de lokale beleidsontwikkelingsplannen en de gemeentelijke leidraad, opgenomen in de lijst bedoeld in paragraaf 3, lid 1" vervangen door de woorden "de in de lijst opgenomen plannen en/of leidraden";

3° in § 5, tweede lid, worden de woorden "meergemeentelijke ontwikkelingsplannen en lokale beleidsontwikkelingsplannen en de gemeentelijke leidraad" vervangen door de woorden "plannen en/of leidraden";

4° § 5, vijfde lid, wordt opgeheven.

Art. 18. - In artikel D.II.15 van hetzelfde Wetboek worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° § 1, derde lid, wordt vervangen als volgt :

"Voorts kan een meergemeentelijk ontwikkelingsplan geheel of gedeeltelijk opgeheven worden in de volgende gevallen :

1° bij de aanneming of herziening van het gewestplan;

2° bij de aanneming of herziening van een ander meergemeentelijk ontwikkelingsplan of van een gemeentelijk ontwikkelingsplan."

2° in § 2, derde lid, wordt...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT