Decreet tot wijziging van het decreet van 24 februari 2017 tot gedeeltelijke omzetting van richtlijn 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties, de 21 mai 2021

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het decreet van 24 februari 2017 tot gedeeltelijke omzetting van richtlijn 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties

Art. 2. Aan artikel 2 van het decreet van 24 februari 2017 tot gedeeltelijke omzetting van richtlijn 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties wordt de zinsnede "en de gedeeltelijke omzetting van richtlijn (EU) 2018/958 van het Europees Parlement en de Raad van 28 juni 2018 betreffende een evenredigheidsbeoordeling voorafgaand aan een nieuwe reglementering van beroepen" toegevoegd.

Art. 3. Aan artikel 3, § 1, van hetzelfde decreet worden een punt 22° tot en met 25° toegevoegd, die luiden als volgt:

"22° beschermde beroepstitel: een vorm van reglementering van een beroep waarbij het voeren van een titel in het kader van een beroepsactiviteit of een geheel van beroepsactiviteiten op grond van wettelijke, verordenende of bestuursrechtelijke bepalingen direct of indirect afhankelijk wordt gesteld van het bezit van een specifieke beroepskwalificatie en waarbij het onterecht voeren van die titel aanleiding geeft tot sancties;

  1. voorbehouden activiteiten: een vorm van reglementering van een beroep waarbij de toegang tot een beroepsactiviteit of een geheel van beroepsactiviteiten op grond van wettelijke of bestuursrechtelijke bepalingen direct of indirect voorbehouden is aan de beoefenaars van een gereglementeerd beroep die een specifieke beroepskwalificatie bezitten, ook als de activiteit wordt gedeeld met andere gereglementeerde beroepen;

  2. bepalingen voor de reglementering van een beroep: elke wettelijke of bestuursrechtelijke bepaling die de toegang tot of de uitoefening, dan wel een van de wijzen van uitoefening, van een gereglementeerd beroep beperkt, met inbegrip van het voeren van beroepstitels en de beroepsactiviteiten die een dergelijke titel toelaten, en die binnen het toepassingsgebied valt van dit decreet en van de regelgeving onder het toepassingsgebied van de richtlijn;

  3. Vlaamse instantie: de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, of elke andere instantie die bevoegd is om krachtens de wetgeving of de reglementering bepalingen voor de reglementering van een beroep aan te nemen in het Vlaamse Gewest.".

    Art. 4. In artikel 18, § 5, eerste lid, van hetzelfde decreet wordt tussen de woorden "openbare veiligheid" en de woorden "kan de bevoegde Vlaamse autoriteit" de zinsnede "waarop de automatische erkenning op basis van artikel 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 en 34 niet van toepassing is," ingevoegd.

    Art. 5. In artikel 25, § 4, van hetzelfde decreet worden de woorden "duur of" opgeheven.

    Art. 6. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 8 juni 2018, wordt een hoofdstuk 5/1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Hoofdstuk 5/1. Evenredigheidsbeoordeling".

    Art. 7. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 8 juni 2018, wordt in hoofdstuk 5/1, ingevoegd bij artikel 6, een afdeling 1 ingevoegd, die luidt als volgt:

    "Afdeling 1. Toepassingsgebied".

    Art. 8. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 8 juni 2018, wordt in afdeling 1, ingevoegd bij artikel 7, een artikel 40/1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 40/1. Dit hoofdstuk is van toepassing op de bepalingen voor de reglementering van een beroep.

    Als specifieke vereisten over de reglementering van een bepaald beroep zijn vastgelegd in een afzonderlijke handeling van de Europese Unie die de lidstaten geen keuze laat ten aanzien van de precieze wijze waarop die vereisten moeten worden omgezet, zijn de bepalingen van dit hoofdstuk niet van toepassing.".

    Art. 9. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 8 juni 2018, wordt in hoofdstuk 5/1, ingevoegd bij artikel 6, een afdeling 2 ingevoegd, die luidt als volgt:

    "Afdeling 2. Beginsel van non-discriminatie en doelstellingen van algemeen belang".

    Art. 10. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 8 juni 2018, wordt in afdeling 2, ingevoegd bij artikel 9, een artikel 40/2 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 40/2. Vóór een Vlaamse instantie nieuwe bepalingen voor de reglementering van een beroep invoert of bestaande bepalingen voor de reglementering van een beroep wijzigt, zorgt ze ervoor dat die bepalingen direct noch indirect discriminerend zijn op grond van nationaliteit of woonplaats.".

    Art. 11. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 8 juni 2018, wordt in dezelfde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT