Decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 27 november 2015 betreffende lage-emissiezones, de 3 mai 2019

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

Art. 2. Artikel 2 van het decreet van 27 november 2015 betreffende lage-emissiezones wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 2. In dit decreet wordt verstaan onder:

  1. LEZ: een lage-emissiezone als vermeld in artikel 3, § 1;

  2. LEZ-toezichthouder: de persoon die overeenkomstig artikel 8, § 1, van dit decreet van een bevoegde instantie de opdracht heeft gekregen om toezicht uit te oefenen op de naleving van de LEZ-reglementering;

  3. beveiligde zending: betekeningswijze als vermeld in artikel 1.1.2, 3°, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.".

    Art. 3. Artikel 7 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 7. § 1. Met behoud van toepassing van artikel 8, § 4, gebeuren de toepassing van en het toezicht op de LEZ-reglementering, alsook de vaststelling van overtredingen van die reglementering, aan de hand van nummerplaatherkenning, al dan niet met automatisch werkende toestellen.

    § 2. De toestellen met het oog op de automatische nummerplaatherkenning kunnen:

  4. vast op een plaats worden opgesteld;

  5. voor een beperkte tijd vast op een plaats worden opgesteld;

  6. tijdens de observatie worden verplaatst.

    De verschillende types die noodzakelijk zijn om de LEZ-reglementering effectief uit te voeren, de plaats van de vaste toestellen en de perimeter waarin de overige toestellen verplaatst kunnen worden of kunnen bewegen, worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

    § 3. De toepassing van automatische nummerplaatherkenning wordt aangekondigd op de volgende wijzen:

  7. het verkeersbord F117, vermeld in artikel 71.2 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, aangevuld met een onderbord dat als opschrift "camera" heeft of waarop een pictogram is afgebeeld om aan te duiden dat er cameratoezicht met automatische nummerplaatherkenning is;

  8. in voorkomend geval een aanduiding over de uitvoering van controle door toestellen die tijdens de observatie worden verplaatst, in de vorm van een pictogram of het opschrift "cameratoezicht LEZ", aangebracht op het voertuig waarop het toestel is gemonteerd;

  9. in voorkomend geval een ander informatiekanaal dat ingesteld is door de verwerkingsverantwoordelijke om de burgers duidelijk te informeren over de verwerking van hun persoonsgegevens, vermeld in paragraaf 4.

    Het model van het pictogram, vermeld in het eerste lid, 1° en 2°, wordt door de Vlaamse Regering bepaald.

    § 4. Het gebruik van intelligente automatisch werkende toestellen die gekoppeld zijn aan registers of bestanden van persoonsgegevens, is toegestaan voor de automatische nummerplaatherkenning, op voorwaarde dat de verantwoordelijke voor de verwerking die registers of bestanden verwerkt met inachtneming van de regelgeving over de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de regelgeving over de bescherming van natuurlijke personen bij de verwerking van persoonsgegevens.".

    Art. 4. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 8 juni 2018 en het decreet van 7 december 2018, wordt een artikel 7/1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 7/1. § 1. De gegevens, die de personen, vermeld in artikel 9, eerste lid, 1° tot en met 7°, of de personeelsleden, vermeld in artikel 11/1, verzamelen of die vanuit de automatisch werkende toestellen naar hen worden doorgestuurd, worden door de personen, vermeld in artikel 9, eerste lid, 1° tot en met 7°, verwerkt.

    De verwerking, vermeld in het eerste lid, heeft de toepassing van de LEZ-reglementering tot doel, met inbegrip van de volgende doelstellingen:

  10. het toezicht op de LEZ-reglementering;

  11. in voorkomend geval de inning van de geldsom, vermeld in artikel 6, eerste lid;

  12. in voorkomend geval de inning van de administratieve geldboete, vermeld in artikel 10, § 1;

  13. de toepassing en controle van de toegang voor bepaalde voertuigen, in voorkomend geval mits registratie als vermeld in artikel 4, § 1;

  14. de toepassing en controle van de voorwaarden of het verbod, vermeld in artikel 4, § 2;

  15. in voorkomend geval de monitoring van de impact van een LEZ, waarbij wordt onderzocht in welke mate de kenmerken van de voertuigen die in een LEZ rijden, wijzigen als gevolg van de invoering van een LEZ of een verstrenging van de toegangscriteria.

    In het geval, vermeld in het tweede lid, 1°, 4° en 5°, heeft de verwerking betrekking op de identificatiegegevens, de sociale gegevens van persoonlijke aard, het rijksregisternummer, de nummerplaat, het chassisnummer en de technische gegevens over het motorvoertuig van de betrokkene.

    In het geval, vermeld in het tweede lid, 2° en 3°, heeft de verwerking betrekking op de identificatiegegevens, de nummerplaat en de technische gegevens over het motorvoertuig van de betrokkene.

    In het geval, vermeld in het tweede lid, 6°, worden alleen gepseudonimiseerde gegevens verwerkt, met name de technische gegevens over en de nummerplaten van de betrokken motorvoertuigen.

    § 2. De gemeente handelt als...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT