Decreet houdende wijziging van het decreet van 30 april 2009 betreffende het secundair na secundair onderwijs en het hoger beroepsonderwijs en de Codex Hoger Onderwijs van 11 oktober 2013, wat betreft het hoger onderwijs, de 8 décembre 2017

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van het hbo5-decreet

Art. 2. In artikel 17 van het decreet van 30 april 2009 betreffende het secundair na secundair onderwijs en het hoger beroepsonderwijs, gewijzigd bij de decreten van 12 juli 2013 en 23 december 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° in paragraaf 1 worden het vierde en vijfde lid vervangen door wat volgt:

"Een positief besluit over de aanvraag van een opleiding van het hoger beroepsonderwijs vervalt op het einde van het vijfde academiejaar dat volgt op de dag van de start van de opleiding in kwestie.

Een positief besluit over de aanvraag van een opleiding van het hoger beroepsonderwijs vervalt automatisch als het instellingsbestuur de opleiding niet start in het derde academiejaar dat volgt op de bekendmaking aan het instellingsbestuur.";

2° aan paragraaf 1 worden een zesde, zevende en achtste lid toegevoegd, die luiden als volgt:

"De accreditatieorganisatie kan de geldigheidsduur van een positief besluit over de aanvraag van een opleiding verlengen ter vrijwaring van de gelijktijdige en geclusterde organisatie van externe beoordelingen. De totale duur van de erkenning als nieuwe opleiding kan nooit meer dan acht academiejaren zijn.

In afwijking van het vierde lid bedraagt de geldigheidsduur van de positieve besluiten over de aanvragen van de opleidingen van het hoger beroepsonderwijs die werden verleend tijdens het academiejaar 2014-2015 zes jaar vanaf het academiejaar dat volgt op de bekendmaking aan het instellingsbestuur.

Voor de besluiten die zijn bekendgemaakt tijdens het academiejaar 2017-2018, start de voormelde periode van drie jaar in het academiejaar 2019-2020.";

3° er wordt een paragraaf 4 toegevoegd, die luidt als volgt:

" § 4. De programmatie van een opleiding van het hoger beroepsonderwijs kan worden gevraagd om te worden georganiseerd op de vestigingen van de hoge-school en/of op de vestigingsplaatsen van het centrum voor volwassenenonderwijs die de opleiding willen organiseren.".

Art. 3. Aan artikel 21/1 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 12 juli 2013 en vervangen bij het decreet van 23 december 2016, wordt een paragraaf 10 toegevoegd, die luidt als volgt:

" § 10. Opleidingen, geactualiseerd volgens de procedure, vermeld in paragraaf 1 tot en met 9, kunnen worden georganiseerd op de vestigingen van de hogeschool en/of op de vestigingsplaatsen van het centrum voor volwassenenonderwijs die de opleiding organiseren.

De betrokken onderwijsinstellingen delen hun keuze van vestigingsplaats(en) mee aan de bevoegde dienst van de Vlaamse Regering.".

Art. 4. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 23 december 2016, wordt een artikel 21/3 ingevoegd, dat luidt als volgt:

"Art. 21/3. Opleidingen van het hoger beroepsonderwijs die worden erkend conform de procedure, vermeld in artikel 18, of geactualiseerd conform de procedure, vermeld in artikel 21/1, tijdens de academiejaren 2017-2018 en 2018-2019, kunnen aangeboden worden vanaf het academiejaar 2019-2020.

De administratief beherende instelling en de inhoudelijk coördinerende instelling is voor de opleidingen, vermeld in het eerste lid, vanaf de start van de opleiding de hogeschool.".

Art. 5. Artikel 22/1 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 12 juli 2013 en gewijzigd bij het decreet van 23 december 2016, wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 22/1. Zowel in het toetsingsrapport, vermeld in artikel 22, en het erkenningsbesluit, vermeld in artikel 18, § 1, 3°, worden de volgende gegevens opgenomen:

1° de bevoegde instelling die de opleiding verzorgt en de vestigingsplaats(en) waar de opleiding wordt aangeboden;

2° de naam van de opleiding;

3° in voorkomend geval de afstudeerrichtingen;

4° de studieomvang van de opleiding, uitgedrukt in studiepunten;

5° in voorkomend geval de titel die de houders van de graad van die opleiding kunnen voeren;

6° de vermelding van de onderwijstaal van de opleiding.".

Art. 6. Aan artikel 23 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 12 juli 2013, wordt een paragraaf 4 toegevoegd, die luidt als volgt:

" § 4. Als het besluit over de "toets nieuwe opleiding" in het kader van een omvorming als vermeld in artikel 51, 5°, negatief is, kan het instellingsbestuur nog maximaal één academiejaar de om te vormen hbo5-opleiding aanbieden en hiervoor studenten inschrijven. Het programma van deze opleiding wordt ingericht conform artikelen II.67 en II.69 van de Codex Hoger Onderwijs van 11 oktober 2013.

Een instelling kan na een negatief toetsingsbesluit voor een identieke opleiding nog een keer een aanvraag voor een "toets nieuwe opleiding" indienen. Als het besluit over de "toets nieuwe opleiding" in het kader van een omvorming als vermeld in artikel 51, 5°, opnieuw negatief is, bouwt de instelling de opleiding af of zet ze die stop. Het instellingsbestuur garandeert de voorzieningen die nodig zijn om de ingeschreven studenten hun opleiding te kunnen laten voltooien.".

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van de Codex Hoger Onderwijs

Art. 7. Aan artikel I.3 van de Codex Hoger Onderwijs van 11 oktober 2013, bekrachtigd bij het decreet van 20 december 2013, gewijzigd bij de decreten van 21 maart 2014, 19 december 2014 en 16 juni 2017, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1° in punt 7° wordt de zinsnede "met een studieomvang van ten minste 30 studiepunten" vervangen door de zinsnede "als vermeld in artikel II.66/1";

2° er wordt een punt 19° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

"19° /1 Databank Hoger Onderwijs: de databank, vermeld in artikel IV.90;";

3° er wordt een punt 33° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

"33° /1 hbo5-opleiding: een opleiding van het hoger beroepsonderwijs die buiten de context van deze codex werd of wordt aangeboden, met name door een cvo of een secundaire school;";

4° er wordt een punt 34° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

"34° /1 Hogeronderwijsregister: het register, vermeld in artikel II.170;";

5° in punt 69°, g), wordt het woord "diplomacontract" vervangen door het woord "contract";

6° er wordt een punt 72° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

"72° /1 VLHORA: Vlaamse Hogescholenraad, bedoeld in deel 2, titel 2, hoofdstuk 5;";

7° er wordt een punt 72° /2 ingevoegd, dat luidt als volgt:

"72° /2 VLIR: Vlaamse Interuniversitaire Raad, bedoeld in deel 2, titel 2, hoofdstuk 4;".

Art. 8. In artikel II.21 van dezelfde codex worden de woorden "de tropische geneeskunde en diergeneeskunde en de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden" vervangen door de zinsnede "tropische ziekten en de mondiale gezondheidszorg, met bijzondere aandacht voor laag- en middeninkomenslanden".

Art. 9. Aan artikel II.24 van dezelfde codex, gewijzigd bij de decreten van 25 april 2014 en 23 december 2016, worden een punt 11° en een punt 12° toegevoegd, die luiden als volgt:

"11° een oordeel uit te brengen over een aanvraag tot vrijstelling van de afbouw van een initiële bachelor- of masteropleiding, conform artikel II.153 van deze codex;

12° een oordeel uit te brengen over de aanvraag tot verandering van vestiging, conform artikel II.154 van deze codex.".

Art. 10. In artikel II.58 van dezelfde codex wordt paragraaf 1 vervangen door wat volgt:

" § 1. Het hoger beroepsonderwijs is hoger onderwijs dat beroepsgericht is, dat gefinancierd of gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Gemeenschap en dat georganiseerd wordt door instellingen voor voltijds secundair onderwijs, centra voor volwassenenonderwijs en hogescholen.

Een opleiding van het hoger beroepsonderwijs leidt tot een erkende onderwijskwalificatie van kwalificatieniveau 5, die bestaat uit minstens één erkende beroepskwalificatie van kwalificatieniveau 5.".

Art. 11. In dezelfde codex, het laatst gewijzigd bij het decreet van 30 juni 2017, wordt een artikel II.66/1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

"Art. II.66/1. De studieomvang van een afstudeerrichting bedraagt:

1° voor de opleidingen van het hoger beroepsonderwijs: ten minste een zesde en maximum de helft van de totale studieomvang van de opleiding. De differentiatie is gebaseerd op de erkende beroepskwalificaties die behoren tot de onderwijskwalificatie;

2° voor de initiële bacheloropleidingen van het hoger professioneel onderwijs, met uitzondering van de opleidingen in de studiegebieden Audiovisuele en beeldende kunst en Muziek en podiumkunsten, die:

  1. al aangeboden worden vóór het academiejaar 2018-2019: ten minste 60 studiepunten en ten hoogste 150 studiepunten;

  2. nieuw aangeboden worden vanaf het academiejaar 2019-2020: ten minste 60 studiepunten en ten hoogste 120 studiepunten;

    3° voor de bachelor-na-bacheloropleidingen van het hoger professioneel onderwijs: ten minste 30 studiepunten;

    4° voor de bachelor- en masteropleidingen van het academisch onderwijs met uitzondering van de opleidingen in de studiegebieden Audiovisuele en beeldende kunst en Muziek en podiumkunsten: ten minste 30 studiepunten en ten hoogste 120 studiepunten;

    5° voor de bachelor- en masteropleidingen van het hoger professioneel en academisch onderwijs in de studiegebieden Audiovisuele en beeldende kunst en Muziek en podiumkunsten: ten minste 30 studiepunten.

    De Vlaamse Regering maakt uiterlijk tegen 31 december 2023 een evaluatie waaruit moet blijken of de maximumgrens van 120 studiepunten, vermeld in het eerste lid, 2°, b), veralgemeend kan worden voor alle initiële professionele-bacheloropleidingen.".

    Art. 12. In artikel II.77 van dezelfde codex wordt het eerste lid vervangen door wat volgt:

    "In de lijst, vermeld in artikel II.170, § 2, legt de Vlaamse Regering, met het oog op de internationale herkenbaarheid, de bachelor- en mastergraden in het academisch onderwijs vast waaraan de specificatie "of Arts", "of Science", "of Laws", "of Medicine", "of Veterinary Science", "of Veterinary Medicine" of "of Philosophy" toegevoegd mag worden.".

    Art. 13. In artikel II.102 van dezelfde codex, gewijzigd bij de decreten van 19 juni 2015 en 16 juni 2017, worden paragraaf 1 tot en met paragraaf 4...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT