Decreet houdende diverse wijzigingsbepalingen betreffende het decreet betreffende de rechtspositie van de minderjarige in de integrale jeugdhulp en het decreet betreffende de integrale jeugdhulp, de 15 mars 2019

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het Wetboek van Strafvordering

Art. 2. In artikel 606, eerste lid, van het Wetboek van Strafvordering, vervangen bij de wet van 6 januari 2014, wordt de zinsnede "57bis van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade" vervangen door de zinsnede "38 van het decreet van 15 februari 2019 betreffende het jeugddelinquentierecht".

HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de rechtspositie van de minderjarige in de integrale jeugdhulp

Art. 3. Aan het opschrift van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de rechtspositie van de minderjarige in de integrale jeugdhulp worden de woorden "en binnen het kader van het decreet betreffende het jeugddelinquentierecht" toegevoegd.

Art. 4. In artikel 3, § 1, tweede lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 12 juli 2013, wordt de zinsnede "dat een minderjarige heeft met een jeugdhulpaanbieder, de toegangspoort of het ondersteuningscentrum Jeugdzorg" opgeheven.

Art. 5. In artikel 3 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 15 februari 2019 betreffende het jeugddelinquentierecht, wordt een § 1/1 ingevoegd, die luidt als volgt :

" § 1/1. De rechten, vermeld in dit decreet, zijn van toepassing op meerderjarigen ten aanzien van wie jeugdhulpverlening wordt georganiseerd en meerderjarigen ten aanzien van wie een reactie loopt in het kader van het decreet van 15 februari 2019 betreffende het jeugddelinquentierecht, met uitzondering van artikel 4, artikel 11, § 2, artikel 22, § 2, 3°, en § 5, en artikel 24, § 2.".

Art. 6. In artikel 10, § 2, van hetzelfde decreet worden de woorden "de traject-begeleiding" vervangen door de woorden "het ondersteuningscentrum jeugdzorg".

Art. 7. In artikel 20, eerste lid, van hetzelfde decreet wordt de zinsnede "door de jeugdhulpvoorziening, de toegangspoort en het ondersteuningscentrum Jeugdzorg" opgeheven.

Art. 8. In artikel 22, § 2, van hetzelfde decreet wordt een vijfde lid toegevoegd, dat luidt als volgt :

"Met behoud van de toepassing van het vierde lid wordt voor gegevens die bij de toegangspoort en de gemandateerde voorzieningen worden bewaard, het recht op toegang uiterlijk verleend op het ogenblik waarop de toegangspoort of de gemandateerde voorziening een beslissing neemt. Voor gegevens die bij de sociale dienst worden bewaard, wordt het recht op toegang uiterlijk verleend op het ogenblik van de eerste beschikking van de jeugdrechter of het eerste vonnis van de jeugdrechtbank.".

Art. 9. In artikel 24, § 1, eerste lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 12 juli 2013, wordt de zinsnede "met de jeugdhulpaanbieder, de toegangspoort en het ondersteuningscentrum Jeugdzorg" opgeheven.

HOOFDSTUK 4. - Wijzigingen van het decreet van 21 juni 2013 houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Art. 10. In artikel 6 van het decreet van 21 juni 2013 houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. het eerste lid wordt vervangen door wat volgt :

    "Met het oog op de afhandeling van aanmeldingen conform artikel 4, eerste lid, verwerkt het Meldpunt persoonsgegevens, inclusief gegevens als vermeld in artikel 9, lid 1, van de verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming). Het Meldpunt bezorgt persoonsgegevens, inclusief gegevens als vermeld in artikel 9, lid 1, van de algemene verordening gegevensbescherming, aan de actoren, vermeld in artikel 4, eerste lid, 3°. Op die verwerking en mededeling van persoonsgegevens zijn de bepalingen van de regelgeving over de bescherming bij de verwerking van persoonsgegevens van toepassing.";

  2. het vijfde lid wordt vervangen door wat volgt :

    "Met toepassing van artikel 23, lid 1, i), van de algemene verordening gegevensbescherming, gelden de rechten en verplichtingen, vermeld in artikel 12 tot en met 22 van de algemene verordening gegevensbescherming, niet voor de betrokkenen wiens gegevens door het Meldpunt in het kader van dit decreet worden verwerkt en gedeeld. Als de betrokkene een verzoek indient op basis van artikel 12 tot en met 22 van de voormelde verordening, informeert de bevoegde functionaris voor gegevensbescherming de betrokkene schriftelijk, zo snel mogelijk, over elke weigering of beperking van de rechten. De informatie over de weigering of beperking hoeft niet te worden verstrekt als de verstrekking daarvan de decretale en reglementaire opdrachten van het Meldpunt zou ondermijnen. De functionaris voor gegevensbescherming informeert de betrokkene ook over de mogelijkheid om een verzoek in te dienen bij de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens overeenkomstig artikel 10/5 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer en om een beroep in rechte in te stellen. De functionaris voor gegevensbescherming noteert de feitelijke en juridische gronden waarop de beslissing is gebaseerd en houdt deze informatie ter beschikking van de Vlaams Toezichtcommissie.".

    HOOFDSTUK 5. - Wijzigingen van het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp

    Art. 11. In artikel 2, § 1, van het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp, gewijzigd bij het decreet van 15 juli 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. in punt 14° wordt de zinsnede "hoofdstuk V, afdeling II, van het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand" vervangen door de zinsnede "hoofdstuk 14/1";

  4. punt 35° wordt opgeheven;

  5. aan punt 36° worden de volgende woorden toegevoegd :

    "of van wie vermoed wordt dat hij jonger dan achttien jaar is;";

  6. er wordt een punt 46° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt :

    "46° /1 projecten: een tijdelijk initiatief dat wordt ingezet om in te spelen op maatschappelijke, inhoudelijke of andere evoluties en dat desgevallend wordt ingezet bovenop de opdracht waarvoor voorzieningen erkend zijn;";

  7. in punt 51° worden de woorden "voor Gerechtelijke Jeugdhulpverlening" vervangen door het woord "Jeugdrechtbank";

  8. er wordt een punt 55° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt :

    "55° /1 voorzieningen: de initiatieven die hulp- of dienstverlening aan minderjarigen en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT