Decreet betreffende de kwaliteit van de binnenlucht, de 31 janvier 2019

HOOFDSTUK I. - Algemeen

Artikel 1. § 1. Dit besluit heeft tot doel de hinder voor de lucht in gesloten ruimten te voorkomen of te beperken om zo de risico's voor het milieu en de gezondheid van de bewoners of gebruikers te beperken.

In dit kader bepaalt dit decreet de opdrachten op het vlak van evaluatie, diagnosebijstand en aanbevelingen voor elke bron van vervuiling van de binnenluchtkwaliteit.

§ 2. Dit decreet is niet van toepassing op de inrichtingen die uitsluitend werknemers in dienst hebben die bedoeld zijn in de Codex over het welzijn op het werk ter uitvoering van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.

Art. 2. In de zin van dit decreet en van zijn uitvoeringsbesluiten wordt verstaan onder:

  1. "aanvrager": elke natuurlijke of rechtspersoon, publiek- of privaatrechtelijk, die een aanvraag indient;

  2. "binnenlucht": lucht in een gesloten ruimte, ongeacht de herkomst ervan;

  3. "niveau": de concentratie van een stof of deeltjes of een biologisch organisme of de waarde bij een fysische parameter in de binnenlucht;

  4. "richtwaarde": het niveau dat in een gesloten ruimte moet worden bereikt of gehandhaafd om gezondheids- of milieueffecten te vermijden, te voorkomen of te verminderen;

  5. "interventiewaarde": het niveau waarop preventieve en corrigerende maatregelen nodig zijn;

  6. "administratie": de dienst aangewezen door de Regering;

  7. "beoordelingsdienst": de dienst die bevoegd is voor de beoordeling van de binnenluchtkwaliteit, zoals aangewezen door de Regering;

  8. "voertuig": motorvoertuig in de zin van artikel 1, 41, van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen.

    HOOFDSTUK II. - Preventie

    Art. 3. Om de kwaliteit van de binnenlucht te behouden, kan de overheid:

  9. het gebruik binnenshuis van bepaalde producten in voor het publiek toegankelijke instellingen en in andere gesloten ruimten die zij bepaalt, reglementeren;

  10. de onderhouds- en controle-eisen vastleggen voor de werking van de apparatuur die een effect heeft op de kwaliteit van de binnenlucht.

    Wanneer de in artikel 5 bedoelde gids voor goede praktijken en de krachtens lid 1, 1°, genomen maatregelen de schadelijke gevolgen van een product voor het milieu, met inbegrip van de menselijke gezondheid, niet doeltreffend bestrijden, kan de Regering het gebruik van het product binnenshuis in voor het publiek toegankelijke instellingen en in andere besloten ruimten die zij bepaalt, verbieden.

    Art. 4. In aanwezigheid van minderjarigen is roken in de voertuigen verboden.

    Art. 5. § 1. De Regering stelt het publiek een gids van goede praktijken ter beschikking om de hinder voor de binnenlucht te voorkomen en te beperken.

    § 2. De Regering organiseert en onderhoudt een waarnemingscentrum voor de binnenluchtkwaliteit van de onderzochte gebouwen. De gegevens in dit waarnemingscentrum worden anoniem gemaakt.

    Zij regelt de procedures voor het verzamelen van de in het waarnemingscentrum opgenomen informatie en de opslagtermijn ervan.

    Overeenkomstig Boek I van het Milieuwetboek, bepaalt zij de informatie die openbaar wordt gemaakt.

    HOOFDSTUK III. - Beoordeling van de kwaliteit van de binnenlucht

    Afdeling 1. - Algemeenheden

    Art. 6. Dit Hoofdstuk is van toepassing op:

  11. de woningen bedoeld in artikel 1, 3°, van het Waalse Wetboek van Huisvesting en Duurzaam Wonen;

  12. de openbare gebouwen die onder een openbare activiteit vallen of de delen van deze gebouwen die uit hoofde van hun bestemming of functie...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT