Decreet betreffende het plan voor maatschappelijke cohesie wat betreft de aangelegenheden waarvan de uitoefening aan de Franse Gemeenschap is overgedragen, de 22 novembre 2018

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen en begripsomschrijvingen

Artikel 1. Dit decreet regelt overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet aangelegenheden bedoeld in artikelen 127, § 1, en 128, § 1, van de Grondwet.

Art. 2. Voor de toepassing van dit decreet en de uitvoeringsbesluiten ervan wordt verstaan onder :

  1. maatschappelijke cohesie : de processen als geheel, zowel individueel als collectief, die bijdragen tot het garanderen van gelijke kansen en voorwaarden, gelijkheid en toegang tot de grondrechten en het economisch, maatschappelijk en cultureel welzijn voor iedereen, en die als doel hebben samen een solidaire maatschappij op te bouwen waar allen onderling verantwoordelijk zijn voor eenieders welzijn;

  2. lokale overheid : de gemeente, het OCMW in geval van toepassing van artikel 5, lid 4, of de lokale overheid die aangewezen is om het plan in het kader van een vereniging van lokale overheden als bedoeld in artikel 8 uit te voeren;

  3. raad : de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn, naargelang het plan door de gemeente of het OCMW gedragen wordt;

  4. dienst : de dienst aangewezen door de Regering, die de uitvoering van het plan, de evaluatie ervan en het toezicht op het correcte gebruik van de subsidiëring moet begeleiden;

  5. ISADF : de synthetische indicator voor de toegang tot de grondrechten, bepaald door het "Institut wallon de l'Evaluation, de la Prospective et de la Statistique" (Waals Instituut voor Evaluatie, Prospectief Onderzoek en Statistiek, " IWEPS "), waarmee de toegang van de bevolking van elke gemeente tot de grondrechten weergegeven wordt.

    Art. 3. Dit decreet bevordert de maatschappelijke cohesie en ondersteunt de gemeenten die daartoe op hun grondgebied bijdragen door de uitvoering van een plan voor maatschappelijke cohesie, in dit decreet " het plan " genoemd.

    HOOFDSTUK II. - Doelstellingen van het plan voor maatschappelijke cohesie

    Art. 4. § 1. Het plan ontwikkeld door een lokale overheid voldoet op cumulatieve wijze aan de volgende doelstellingen :

  6. vanuit een individueel perspectief : kansarmoede en ongelijkheden verminderen door het bevorderen van een effectieve toegang van iedereen tot de grondrechten;

  7. vanuit collectief oogpunt : aan de opbouw van een solidaire maatschappij bijdragen waar allen onderling verantwoordelijk zijn voor eenieders welzijn.

    De medeverantwoordelijkheid voor eenieders welzijn, als bedoeld in lid 1, 2°, is een houding of een gedeeld gevoel van collectieve verantwoordelijkheid ten opzichte van elke doelstelling van algemeen belang.

    § 2. Om beide doelstellingen bedoeld in paragraaf 1 te bereiken houdt het plan gecoördineerde acties in met betrekking tot de aangelegenheden waarvan de uitoefening van de Franse Gemeenschap overgedragen is, om de toestand van de bevolking in verband met grondrechten en de maatschappelijke cohesie te verbeteren.

    § 3. De acties bedoeld in paragraaf 2 hebben als doel de toegang tot één of meerdere van de volgende rechten te bevorderen, verdeeld in 7 pijlers :

  8. het recht op werk, opleiding, scholing, sociale insluiting;

  9. het recht op huisvesting, energie, water, een gezond leefmilieu en een geschikte leefomgeving;

  10. het recht op gezondheid;

  11. het recht op voedsel;

  12. het recht op culturele, sociale en familiale ontplooiing;

  13. het recht op inspraak en democratische participatie, en op de informatie - en communicatietechnologieën;

  14. het recht op mobiliteit.

    HOOFDSTUK III. - Begunstigden van de subsidie en berekeningsmethode

    Art. 5. § 1. Een jaarlijkse subsidie kan aan elke gemeente verleend worden voor de verwezenlijking van een plan voor een programmering van zes jaar.

    In afwijking van het eerste lid, kan elke gemeente, na besluit van de raad, de ontvangst van de subsidie alsook de organisatie en uitvoering van het plan voor de ganse duur van de programmering aan het OCMW overdragen. Deze delegatie moet daarnaast geformaliseerd worden door middel van een overeenkomst in overeenstemming met de door de Regering bepaalde nadere bepalingen.

    § 2. De Regering maakt een oproep tot de kandidaten aan alle gemeenten over voor het indienen van een plan, zodra de nieuwe gemeenteraden in dienst treden.

    De lokale overheid dient haar kandidatuur, vergezeld van de door het gemeentecollege ondertekende beraadslaging, in uiterlijk op 20 december van het voorlaatste jaar voorafgaand aan de start van een programmering.

    Wanneer 20 december samenvalt met een zaterdag, zondag of feestdag, wordt de termijn van rechtswege verlengd tot de eerste daaropvolgende werkdag.

    Bij het uitblijven van een antwoord wordt de lokale overheid geacht zich geen kandidaat te stellen. Kandidaturen die buiten de voorgeschreven termijnen ingediend worden en/of niet door een door het gemeentecollege ondertekende beraadslaging geformaliseerd worden, zijn onontvankelijk.

    § 3. De Regering deelt de oproep tot het indienen van projecten, het minimumbedrag van de subsidie alsook de " ISADF " mee aan de gemeenten die hun kandidatuur uiterlijk op 31 januari van het jaar voorafgaand aan de start van een programmering ingediend hebben.

    Wanneer 31 januari samenvalt met een zaterdag, zondag of feestdag, wordt de termijn van rechtswege verlengd tot de eerste daaropvolgende werkdag.

    Art. 6. De subsidie aan de lokale overheid bestaat uit :

  15. een basisdeel in verhouding tot het aantal inwoners van de gemeente;

  16. een eventueel aanvullend deel bovenop het basisdeel, waardoor het basisdeel een minimumdrempel kan bereiken;

  17. een veranderlijk deel, bepaald volgens de " ISADF "-rangschikking, gewogen op basis van het aantal inwoners van de gemeente;

  18. een mechanisme dat een globale...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT