Decreet betreffende het duaal leren in het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3 en 4, de 30 novembre 2018

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010

Art. 2. In artikel 2 van de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, het laatst gewijzigd bij decreet van 6 juli 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. er wordt een paragraaf 3/2 ingevoegd, die luidt als volgt:

    " § 3/2. De bepalingen van deel V/3 van deze codex zijn van toepassing op door de Vlaamse Gemeenschap erkende, gefinancierde of gesubsidieerde scholen voor buitengewoon secundair onderwijs met opleidingsvorm 3 en 4 met duale structuuronderdelen.".

    Art. 3. In artikel 308/1, § 1, eerste lid, en § 2, van dezelfde codex, ingevoegd bij het decreet van 1 juli 2011, wordt het woord "tuinbouwarbeider" vervangen door de woorden "tuinbouwarbeider of de opleiding medewerker groen- en tuinbeheer duaal".

    Art. 4. Aan artikel 336 van dezelfde codex, vervangen bij het decreet van 21 maart 2014 en gewijzigd bij het decreet van 17 juni 2016, wordt een paragraaf 5 toegevoegd, die luidt als volgt:

    " § 5. In afwijking van paragraaf 1, 4°, en paragraaf 2 en 3, wordt in duaal leren op het niveau van de integratiefase van opleidingsvorm 3 de werkervaring in een regulier bedrijf georganiseerd onder de vorm van een arbeidsdeelname in een regulier bedrijf als vermeld in artikel 357/2.".

    Art. 5. In artikel 357/44 van dezelfde codex, ingevoegd bij het decreet van 30 maart 2018, worden de woorden "in een centrum voor deeltijds beroepssecundair onderwijs of een centrum voor vorming van zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen," geschrapt.

    Art. 6. In dezelfde codex, het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt een deel V/3 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Deel V/3. Specifieke bepalingen over duale structuuronderdelen in het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3 en 4".

    Art. 7. In dezelfde codex, het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt in deel V/3, ingevoegd bij artikel 6, een titel 1 ingevoegd, die luidt als volgt:

    "Titel 1. Inleidende bepalingen".

    Art. 8. In dezelfde codex, het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt in titel 1, ingevoegd bij artikel 7, een artikel 357/56 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 357/56. In voorkomend geval zijn alle decretale en reglementaire bepalingen die in strijd zijn met de bepalingen van dit deel, niet van toepassing op het duaal leren dat de scholen voor buitengewoon secundair onderwijs met opleidingsvorm 3 en 4 die erkend, gefinancierd of gesubsidieerd worden door de Vlaamse Gemeenschap, organiseren.".

    Art. 9. In dezelfde codex, het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt in dezelfde titel 1 een artikel 357/57 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 357/57. Alle definities, vermeld in artikel 357/2, zijn ook van toepassing op de duale structuuronderdelen van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3 en 4, met uitzondering van de definities, vermeld in punt 1°, 3° en 5°.

    In dit deel wordt verstaan onder:

  2. aanbieder duaal leren: een school voor buitengewoon secundair onderwijs met opleidingsvorm 3 of 4;

  3. duaal leren: een opleidingstraject, waarbij het aanleren van competenties evenwichtig verdeeld is over een werkplek en een aanbieder duaal leren. Het doel van duaal leren is het behalen van een onderwijskwalificatie of - als dat niet lukt - een beroepskwalificatie bij opleidingsvorm 4, en het behalen van een beroepskwalificatie, of onderwijskwalificatie onder de voorwaarden, vermeld in artikel 335/1, vierde lid, bij opleidingsvorm 3;

  4. klassenraad: de klassenraad in een centrum voor deeltijds beroepssecundair onderwijs en, naargelang van de opdracht waarmee hij wordt belast, de toelatingsklassenraad, de begeleidende klassenraad of de delibererende klassenraad in een school voor voltijds gewoon secundair onderwijs of een school voor buitengewoon secundair onderwijs met opleidingsvorm 4, de klassenraad in een school voor buitengewoon secundair onderwijs met opleidingsvorm 1, 2 of 3, en de klassenraad in een centrum voor de vorming van zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen.".

    Art. 10. In dezelfde codex, het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt in deel V/3, ingevoegd bij artikel 6, een titel 2 ingevoegd, die luidt als volgt:

    "Titel 2. Opzet".

    Art. 11. In dezelfde codex, het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt in titel 2, ingevoegd bij artikel 10, een artikel 357/58 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 357/58. Een duaal structuuronderdeel combineert voor elke jongere een schoolcomponent en een werkplekcomponent. De combinatie van schoolcomponent met werkplekcomponent omvat minimaal 28 opleidingsuren per week in opleidingsvorm 4 en minimaal 32 opleidingsuren per week in opleidingsvorm 3. De werkplekcomponent omvat gemiddeld op schooljaarbasis minstens 14 opleidingsuren per week. De Vlaamse Regering kan beslissen om voor bepaalde structuuronderdelen af te wijken van het gemiddelde minimale aantal wekelijkse uren op de werkplek.".

    Art. 12. In dezelfde codex, het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt in dezelfde titel 2 een artikel 357/59 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 357/59. Duale structuuronderdelen van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3 en 4 worden als voltijds buitengewoon secundair onderwijs beschouwd.".

    Art...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT