COVID-19 (coronavirus SARS-CoV 2). - Richtlijnen voor personen die in een hoogrisicogebied zijn geweest en aankomen op Brussels grondgebied, de 22 juillet 2021

Artikel M.

Mevrouw, Mijnheer,

Om de verspreiding van het SARS-CoV 2 coronavirus tegen te gaan heeft het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie bepaalde regelgeving genomen, meer bepaald voor mensen die vanuit andere landen aankomen op Brussels grondgebied. Het risico om besmet te geraken met SARS-CoV 2 virus doet zich namelijk wereldwijd voor. Binnen België is er een algemene aanpak van grensoverschrijdende reisbeperkingen/aanbevelingen en uitzonderingen op de verplichtingen inzake quarantaine en staalafname bij aankomst op Belgisch grondgebied.

Artikel 13/1 van de ordonnantie van 19 juli 2007 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid, in samenlezing met het verder aangehaalde besluit van 1 juli 2021, stelt dat, enerzijds, personen die in een hoogrisicogebied zijn geweest en, anderzijds, personen die de geneesheer-gezondheidsinspecteur beschouwt als contactpersoon die een hoog risicoprofiel vertonen, ertoe gehouden is:

  1. om zo snel mogelijk een arts te raadplegen om zich te onderwerpen aan een test; en

  2. om onmiddellijk een quarantaine te ondergaan waarvan de duur bepaald wordt door de geneesheer-gezondheidsinspecteur.

Deze verplichtingen gelden totdat het einde van de epidemie van het SARS-CoV 2 coronavirus (COVID- 19) in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad wordt vastgesteld.

De geneesheer-gezondheidsinspecteur heeft hierin dus een bepaalde beoordelingsmarge.

Op 1 juli 2021 heeft het Verenigd College een besluit aangenomen betreffende de uitzonderingen op de verplichtingen inzake quarantaine en staalafname in het kader van de strijd tegen de COVID-19- pandemie.

Ook dit uitvoeringsbesluit legt vast dat de geneesheer-gezondheidsinspecteur bepaalde modaliteiten dient te bepalen, onder meer wat betreft het tegen COVID-19 te zijn ingeënt, negatief te hebben getest of enige tijd geleden van COVID-19 te zijn hersteld.

Deze omzendbrief stelt op transparante wijze de krijtlijnen vast die de beslissingen van de geneesheer- gezondheidsinspecteur omkaderen. Dezelfde regels worden in alle gefedereerde entiteiten van België gehanteerd. Deze maatregelen kunnen veranderen naar gelang van de epidemiologische situatie.

  1. Terugkeer en aankomst uit EU-landen

    a. Terugkeer uit de rode zones van EU-landen

    i. Belgen en Belgische ingezetenen:

    * indien gevaccineerd of certificaat van herstel: vrijstelling van tests en quarantaine

    * indien getest: geen quarantaine, maar een negatieve PCR-test uitgevoerd ten vroegste 72 uur voor...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT