Bericht aan alle betrokken partijen bij het koninklijk besluit van 7 maart 1991 houdende reglementering van het gebruik van bepaalde chloorfluorkoolstofverbindingen in de koelinstallaties., de 23 juillet 1992

  1. Inleiding.

    Artikel 0. Het koninklijk besluit van 7 maart 1991 is de omzetting in Belgisch recht van de verordening (EEG) Nr. 594/91 van de Raad van 4 maart 1991 betreffende stoffen die de ozonlaag afbreken. Zij is het gevolg van de verbintenissen die werden aangegaan door de Belgische Staat bij de ondertekening van het Protokol van Montreal.

    Er werd vastgesteld dat de aanhoudende uitworp van ozonafbrekende stoffen op de huidige niveau's zeer schadelijke gevolgen heeft voor de ozonlaag. Op internationaal vlak is men het er over eens dat het verbruik van dergelijke stoffen aanzienlijk moet verminderd worden.

    Daartoe is het noodzakelijk dat het binnen de koelindustrie zo snel mogelijk wordt overgeschakeld op produkten, uitrustingen of procédés waarbij deze stoffen worden vervangen door alternatieve stoffen zonder ozonafbrekend vermogen (ODP) die ook in andere opzichten uit milieukundig oogpunt aanvaarbaar zijn.

    Hierbij moet rekening gehouden worden met de mate waarin alternatieve stoffen in de handel verkrijgbaar zijn of worden gebruikt. Daarom wordt een geleidelijke ombouw van koelinstallatie opgelegd gespreid over meerdere jaren. Bovendien wordt de mogelijkheid opengelaten aan de Minister om binnen het kader van artikel 4 afwijkingen toe te staan op de bepalingen van artikel 2.

  2. Algemene toelichting.

    Art. 1.

    1. De gereglementeerde stoffen (koelvloeistoffen) zijn de hierna opgesomde produkten, zuiver, of als mengsel onder elkaar, of als mengsels met andere stoffen.

      CFC 11 : trichloorfluormethaan

      CFC 12 : dichloordifluormethaan

      CFC 113 : trichloortrifluorethaan

      CFC 114 : dichloortetrafluorethaan

      CFC 115 : chloorpentafluorethaan

    2. Referentieniveau

      Het referentieniveau dient als basis voor het te volgen reduktieschema vermeld in artikel 2, § 2. Het wordt berekend door de som te maken van de koelvloeistof die in de koelinstallatie aanwezig is (inhoud van koelvloeistof), en van de bijvullingen die in het referentiejaar werden uitgevoerd (bv. als gevolg van lekken, bij onderhoud, enz.). De som van inhoud en bijvullingen wordt hierna "gebruik" genoemd. Het referentieniveau wordt bovendien berekend per koelinstallatie.

      Als referentiejaar neemt men het jaar 1986. Dit jaar wordt ook vermeld als referentie in het Protocol van Montreal voor de controle van produktie- en consumptieniveau's van CFC's. Het is echter mogelijk dat een gebruiker eerst in de periode 1987-1990 koelinstallaties in gebruik heeft genomen. Voor deze gebruikers geldt het jaar 1990...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT