3 DECEMBER 2009. - Besluit van de Waalse Regering betreffende de certificering van de bestaande woongebouwen

De Waalse Regering,

Gelet op het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Patrimonium, zoals gewijzigd bij het kaderdecreet van 19 april 2007 met het oog op het bevorderen van de energieprestatie van de gebouwen, inzonderheid op de artikelen 237/27, tweede lid, 237/28, § 1, tweede en derde lid, en § 3, 237/29, 237/30, tweede lid, 237/30, derde lid, en 237/35, eerste lid;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 29 april 2009;

Gelet op de instemming van de Minister van Begroting, gegeven op 30 april 2009;

Gelet op het advies van de "Commission régionale de l'Aménagement du Territoire" (Gewestelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening), gegeven op 26 mei 2009;

Gelet op het advies van de Raad van State nr. 46.967/2/V, gegeven op 22 juli 2009 overeenkomstig artikel 84, § 1, lid 1, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op de voordracht van de Minister van Duurzame Ontwikkeling en Ambtenarenzaken;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. Dit besluit strekt tot gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2002/91/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2002 inzake de energieprestatie van de gebouwen, overeenkomstig artikel 15, § 1, tweede lid ervan.

Art. 2. In het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Patrimonium worden onder Titel IV met als opschrift "Uitvoeringsmaatregelen van Boek IV" van Boek V met als opschrift "Uitvoeringsmaatregelen" de volgende bepalingen ingevoegd na artikel 576 :

HOOFDSTUK VI. - Certificering van de bestaande woongebouwen

Afdeling 1. - Toepassingsgebied

Art. 577. De bepalingen van dit hoofdstuk zijn van toepassing op elk bestaand woongebouw waarvan de datum van het bericht van ontvangst van de eerste vergunningsaanvraag van vóór 1 mei 2010 dateert.

Afdeling 2. - Het EPB-attest voor bestaande woongebouwen

Art. 578. Het EPB-attest voor bestaande woongebouwen wordt opgemaakt door een erkende EPB-certificeerder voor een bestaand woongebouw.

Het vloeit uitsluitend voort uit de toepassing van de in artikel 597 bedoelde software.

Art. 579. Naast de in artikel 237/27 bedoelde elementen bevat het EPB-attest voor een bestaand woongebouw minstens de volgende gegevens :

- het adres van het gebouw of van de wooneenheid;

- als ze bestaat, de datum van toekenning van de bouw-, stedenbouwkundige of globale vergunning die de bouw van het gebouw machtigt en haar referentienummer;

- wanneer het gebouw uitgerust wordt met gemeenschappelijke verwarmings- of warmwatervoorzieningsinstallaties, de aanwijzing van de al dan niet aanwezigheid in elke wooneenheid van systemen voor individuele meting van de consumpties;

- een buitenfoto van het gebouw, waarbij de betrokken wooneenheid wordt geïdentificeerd;

- de versie van de gebruikte berekeningsoftware en protocol voor de verzameling van de gegevens;

- het referentienummer van het attest;

- de prijs van het attest;

- de datum van afgifte van het attest;

- de identificatie en het erkenningsnummer van de erkende EPB-certificeerder voor bestaande woongebouwen en zijn handtekening.

De Minister kan de inhoud van het EPB-attest voor bestaande woongebouwen aanvullen om er de indicatoren van de energieprestatie van het gebouw en de aanbevelingen voortvloeiend uit de in artikel 597 bedoelde software in te voegen. Hij maakt een model van een EPB-attest voor een bestaand woongebouw op.

Art. 580. De flatgebouwen die over een gemeenschappelijke verwarmings-, warmwatervoorzienings- of ventilatie-installatie of een installatie van fotovoltaïsche zonnecollectoren beschikken, maken het voorwerp uit van een gedeeltelijk verslag van de gegevens betreffende die gemeenschappelijke elementen.

Dat gedeeltelijke verslag heeft een geldigheidsduur van tien jaar.

Het gedeeltelijke verslag mag slechts door een erkende EPB-certificeerder voor een bestaand woongebouw opgemaakt worden.

De medeëigenarenverenigingen worden ertoe gehouden over een gedeeltelijk verslag betreffende de gemeenschappelijke verwarmings-, warmwatervoorzienings- of ventilatieinstallatie of de installatie van fotovoltaïsche zonnecollectoren te beschikken en dat verslag gratis ter beschikking te stellen van elke eigenaar of houder van een zakelijk recht op een privatief gedeelte van het gebouw.

Voor elke van de flats van het gebouw kan het EPB-attest voor een bestaand woongebouw opgemaakt worden op grond van, enerzijds, het gedeeltelijke verslag en, anderzijds, de aan de privatieve gedeelten eigen gegevens.

Art. 581. Het bestuur zorgt voor de organisatie en het beheer van een databank die alle EPB-attesten voor bestaande woongebouwen alsmede alle gedeeltelijke verslagen van de gemeenschappelijke installaties van de flatgebouwen bevat.

De technische gegevens die voor de opmaking van een EPB-attest voor een bestaand woongebouw of van een in artikel 580 bedoeld gedeeltelijk verslag hebben gediend, met uitzondering van de persoonsgegevens, kunnen opnieuw worden gebruikt door een andere erkende EPB-certificeerder voor een bestaand woongebouw om een nieuw EPB-attest voor een bestaand woongebouw of een nieuw gedeeltelijk verslag op te maken.

Art. 582. Het bestuur wordt ertoe gemachtigd om de EPB-attesten voor een bestaand woongebouw te controleren.

Daartoe mag het eisen dat de erkende EPB-certificeerder voor een bestaand woongebouw het alle bewijsdocumenten die hij heeft bewaard, overmaakt.

De controle wordt ofwel op grond van die documenten, ofwel op grond van de gegevens die het bestuur zelf in het gebouw of op de installaties heeft vastgesteld, uitgeoefend.

Afdeling 3. - De erkende EPB-certificeerders voor bestaande woongebouwen

Onderafdeling 1. - De erkenning van de EPB-certificeerders voor bestaande woongebouwen

Art. 583. § 1. In de hoedanigheid van EPB-certificeerder voor een bestaand woongebouw kunnen erkend worden, de auditeurs die energie-audits in de huisvestingssector uitvoeren en die erkend worden overeenkomstig het besluit van de Waalse Regering van 1 juni 2006 tot vastlegging van de erkenningsmodaliteiten voor de auditeurs die energie-audits in de huisvestingssector uitvoeren, op voorwaarde dat ze de in de artikelen 588 en volgende omschreven opleiding hebben gevolgd.

§ 2. In de hoedanigheid van EPB-certificeerder voor een bestaand woongebouw kan ook erkend worden, elke natuurlijke persoon die de volgende voorwaarden vervult :

- houder zijn van een diploma architect, ingenieur-architect, burgerlijk ingenieur, bioingenieur, industrieel ingenieur, gegradueerde in de bouwkunde of elk andere diploma van het hoger onderwijs ter bekrachtiging van een opleiding die de energetische aspecten van de gebouwen integreert, of het bewijs leveren van minstens twee jaar ervaringen wat betreft de energetische aspecten van de gebouwen;

- de opleiding gevolgd hebben en geslaagd zijn voor het examen bedoeld in de artikelen 588 en volgende.

De onderdanen van een andere Staat leveren het bewijs van hun kwalificatie op basis van diploma's en garanties die gelijkwaardig zijn met die bedoeld in het eerste lid.

§ 3. In de hoedanigheid van EPB-certificeerder voor een bestaand woongebouw kan ten slotte erkend worden, elke rechtspersoon die onder zijn personeel of medewerkers minstens een erkende EPB-certificeerder voor een bestaand woongebouw telt, die aan de rechtspersoon verbonden is middels een contract waarvan de duur minstens gelijk is aan deze van de erkenning.

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT