Bijzonder decreet tot oprichting van de overheidsinstelling belast met het ambt van inrichtende macht voor het onderwijs georganiseerd door de Franse Gemeenschap, de 7 mars 2019

TITEL I. - ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1. Voor de toepassing van dit bijzonder decreet wordt verstaan onder:

1 ° "door de Gemeenschap georganiseerd onderwijs": elk door de Franse Gemeenschap georganiseerd onderwijs, met uitzondering van het universitair onderwijs, het afstandsonderwijs en de recreatie- en openluchtcentra;

2 ° "zone": organisatorische afdeling van WBE georganiseerd op territoriale basis;

3 ° "wet van 29 mei 1959": wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving;

4. "doorzichtigheidsdecreet" decreet van 9 januari 2003 betreffende de doorzichtigheid, de autonomie en de controle in verband met de overheidsinstellingen, de maatschappijen voor schoolgebouwen en de maatschappijen voor vermogensbeheer die onder de Franse Gemeenschap ressorteren;

5 ° "inrichting": door de Gemeenschap georganiseerde onderwijsinrichting, met inbegrip van psycho-medisch-sociale centra.

Voor een goede leesbaarheid van dit bijzonder decreet is het gebruik van mannelijke namen voor de verschillende bekwaamheidsbewijzen en ambten gemeenslachtig, niettegenstaande de bepalingen van het decreet van 21 juni 1993 betreffende de vervrouwelijking van de namen van beroep.

Art. 2. § 1. Er wordt bij de Regering een overheidsinstelling opgericht met rechtspersoonlijkheid onder de benaming "Wallonie Bruxelles Enseignement", hierna afgekort tot "WBE".

WBE is de autonome overheidsinstelling waaraan de Franse Gemeenschap, als inrichtende macht van het onderwijs, de in dit decreet in overeenstemming met artikel 24 § 2 van de Grondwet bedoelde competenties delegeert.

Zij oefent haar bevoegdheden uit in overeenstemming met de decreten van toepassing op haar in haar hoedanigheid van inrichtende macht, waaronder de bevoegdheden die, in de wetten, decreten en verordeningen aangenomen vóór de inwerkingtreding van dit decreet en die niet aangepast werden rekening houdend met dit decreet, toegeschreven worden aan de Regering, de bevoegde minister of ambtenaren van de diensten van de Regering in het kader van de competenties van de inrichtende macht.

Zij bezit alle voorrechten en toeschrijvingen van een inrichtende macht, noodzakelijk of nuttig voor de uitoefening van haar opdrachten. Ze kan inzonderheid andere rechtspersonen samenstellen of participaties nemen in kapitaal als ze nuttig zijn voor de uitoefening van haar opdrachten als inrichtende macht.

§ 2. In afwijking van paragraaf 1, vanaf 1 januari 2020, hebben de raden van bestuur van hogescholen en directeurs van hogere kunstscholen de bevoegdheid om de leden van hun onderwijzend personeel tijdelijk aan te stellen en in vast verband te benoemen. De directeurs van de hogere kunstscholen vertrouwen het mandaat van de lectoren toe.

Vóór 1 januari 2020, worden de procedures voor tijdelijke aanstelling en vaste benoeming van het onderwijzend personeel van de hogescholen, nu bepaald bij het decreet van 24 juli 1997, aangepast door een decreet genomen bij de gewone meerderheid ter uitvoering van het eerste lid.

Vóór 1 januari 2020, worden de procedures voor tijdelijke aanstelling en vaste benoeming van het onderwijzend personeel van de hogere kunstscholen, nu bepaald bij het decreet van 20 december 2001 tot vaststelling van de regels die specifiek zijn voor het hoger kunstonderwijs georganiseerd in de hogere kunstscholen (organisatie, financiering, omkadering, statuut van het personeel, rechten en plichten van studenten), aangepast door een decreet genomen bij de gewone meerderheid ter uitvoering van het eerste lid.

Art. 3. Tenzij dit bijzondere decreet daarvan afwijkt, is het doorzichtigheidsdecreet op WBE van toepassing.

Art. 4. De administratieve niveaus van het onderwijs georganiseerd door de Gemeenschap zijn:

1 ° WBE

2 ° inrichtingen.

WBE is gestructureerd op twee niveaus:

1 ° het centrale niveau;

2 ° het zonale niveau voor het onderwijs georganiseerd door de Gemeenschap buiten de hogescholen en de hogere kunstscholen en het niveau van het Verenigd College van het Hoger Onderwijs voor het onderwijs georganiseerd door de Gemeenschap in de hogescholen en de hogere kunstscholen.

TITEL II. - DE ORGANISATIE VAN WBE

HOOFDSTUK I. - CENTRAAL NIVEAU

Afdeling I. - De WBE-Raad

Onderafdeling I. - Samenstelling

Art. 5. § 1. De WBE-Raad bestaat uit achttien bestuurders die hun burgerlijke en politieke rechten genieten:

1 ° zes bestuurders worden benoemd door het Parlement van de Franse Gemeenschap;

2 ° twee bestuurders worden benoemd door het Waals Parlement vanwege hun expertise inzake de competenties van het Waalse Gewest;

3 ° één bestuurder wordt benoemd door het Parlement van de Franse Gemeenschapscommissie vanwege zijn expertise in de competenties van COCOF;

4. zeven bestuurders die de in paragraaf 3, alinea 2 genoemde categorieën vertegenwoordigen, worden gekozen door een college bestaande uit leden van de Zoneconferenties en het Verenigd College van het Hoger Onderwijs;

5 ° één lid van de vereniging van vertegenwoordigers van ouders van het officiële onderwijs;

6 ° één vertegenwoordiger van de representatieve organisaties van studenten op gemeenschapsniveau.

De in lid 1, 1°, 2° en 3° bedoelde bestuurders, worden via het systeem van de evenredige vertegenwoordiging benoemd door erkende politieke fracties in hun respectieve samenstellingen volgens de D'Hondt-methode.

Bestuurders worden verkozen of aangewezen voor de duur van de legislatuur binnen vier maanden na de vernieuwing van het Parlement.

De ambtstermijn van de bestuurders loopt af op de dag van de benoeming van hun opvolgers.

De WBE-Raad bedraagt ten minste een derde van elk geslacht.

De WBE-Raad kan niet bestaan uit een meerderheid van WBE-leerkrachten of -schooldirecteurs.

De WBE-Raad wordt voorgezeten door een voorzitter gekozen uit de bestuurders bedoeld in lid 1, 1 °. Hij heeft beslissende stem.

§ 2. Indien, met toepassing van paragraaf 1, lid 1, 1 °, een erkende politieke fracties in het Parlement niet over een bestuurder in de WBE-Raad beschikt, wordt de fractie vertegenwoordigd door een waarnemer aangewezen door het Parlement.

Onder de bestuurders gekozen met toepassing van paragraaf 1, lid 1, 1 °, hebben er twee hun woonplaats op het grondgebied van het tweetalige Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en vier op het grondgebied van het Franse taalgebied.

§ 3. Iedereen kan kandidaat zijn voor de vertegenwoordiging van de categorie waaruit hij is voortgekomen in het kader van de verkiezing bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, 4 °.

De categorieën waarnaar wordt verwezen in lid 1 zijn de volgende:

1 ° hogescholen en hoger kunstonderwijs;

2 ° onderwijs voor sociale promotie;

3 ° gespecialiseerd basis- en secundair onderwijs;

4 ° basis- en secundair leerplichtonderwijs.

Het college bestaande uit leden van de Zoneconferenties en van het Verenigd College van het hoger onderwijs kiest een bestuurder onder de kandidaten van de categorie bedoeld in lid 1, 1 °, een bestuurder onder de kandidaten van de categorie bedoeld in lid 1, 2 °, een bestuurder onder de kandidaten van de categorie bedoeld in lid 1, 3 ° en vier bestuurders onder de kandidaten van de categorie vermeld in lid 1, 4°.

Art. 6. Indien een erkende fractie in de loop van een legislatuur niet langer over een voldoend aantal bestuurders beschikt krachtens artikel 5, § 1, lid 1, 1°, 2° en 3°, benoemt het betrokken Parlement, op verzoek van zijn vertegenwoordigers, in zijn midden, het vereiste aantal bestuurders.

In geval van afwezigheid of langdurige verhindering van een door het Parlement aangewezen bestuurder voor meer dan drie maanden kan het betrokken Parlement zijn ambtstermijn beëindigen en hem vervangen, met inachtneming van de in artikel 5, § 1, lid 1, 1°, 2° en 3°, vastgestelde voorwaarden voor vertegenwoordiging.

Wanneer een van de bestuurders bedoeld in artikel 5, § 1, eerste lid, 4°, zijn mandaat niet kan voortzetten, wordt hij opgevolgd door degene die op het ogenblik van de laatste verkiezing de hoogste plaats innam op de lijst van niet-verkozen kandidaten in zijn categorie.

Indien één van de bestuurders bedoeld in artikel 5, § 1, lid 1, 5° en 6°, zijn mandaat niet kan voortzetten, benoemt de auteur van zijn benoeming zijn vervanger.

De opvolgers voltooien de ambtstermijn van hun voorganger.

Art. 7. De hoedanigheid van bestuurder is onverenigbaar met:

  1. de hoedanigheid van lid van een Regering, van staatssecretaris van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering en van lid van een ministerieel kabinet;

  2. de hoedanigheid van lid van een Europese, federale, communautaire en regionale wetgevende vergadering;

  3. de hoedanigheid van provinciale of administratief arrondissementsgouverneur, arrondissementscommissaris en provinciaal gedeputeerde;

  4. de hoedanigheid van burgemeester, schepen of voorzitter van OCMW en de hoedanigheid van lid van het kabinet van een van deze mandaathouders;

  5. de hoedanigheid van personeelslid van het algemeen bestuur Onderwijs van het ministerie van de Franse Gemeenschap, de inspectie- en sturingsdiensten van scholen en PMS-centra;

  6. de uitoefening van elk ambt dat een persoonlijk of functioneel belangenconflict kan doen ontstaan als gevolg van de uitoefening van het ambt of het hebben van belangen in een maatschappij, instelling, organisatie of inrichtende macht die een activiteit op het gebied van onderwijs of beroepsopleiding uitoefent in directe concurrentie met die van WBE;

  7. het lidmaatschap van een orgaan dat de beginselen van de democratie, zoals met name vastgelegd in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden en de wet van 23 maart 1995 tot bestraffing van het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide die tijdens de tweede wereldoorlog door het Duitse nationaal-socialistische regime is gepleegd, niet eerbiedigt;

  8. de hoedanigheid van externe adviseur of vaste consultant van WBE;

  9. de hoedanigheid van lid van een Zoneconferentie of van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT