Besluit van de Waalse Regering houdende uitvoering van het decreet van 21 november 2022 betreffende de coaching- en oplossingsgerichte begeleiding van werkzoekenden, de 21 décembre 2022

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit besluit regelt gedeeltelijk een aangelegenheid bedoeld in artikel 127, § 1, van de Grondwet, overeenkomstig artikel 138 ervan.

Art. 2. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

  1. het decreet van 12 november 2021 betreffende de coaching- en oplossingsgerichte begeleiding van werkzoekenden;

  2. het decreet van 6 mei 1999: het decreet van 6 mei 1999 betreffende de "Office wallon de la formation professionnelle et de l'emploi" (Waalse dienst voor beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling);

  3. "Forem" : de "Office wallon de la formation professionnelle et de l'emploi" (Waalse dienst voor beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling);

  4. de werkzoekende: de werkzoekende bepaald in artikel 2, eerste lid, 4°, van het decreet van 12 november 2021;

  5. de gebruiker: de particuliere gebruiker bepaald in artikel 1bis, 1°, van het decreet van 6 mei 1999;

  6. het enkel dossier: het enkel dossier van de gebruiker bedoeld in artikel 1bis, 16°, van het decreet van 6 mei 1999;

  7. de coaching- en oplossingsgerichte begeleiding: de begeleiding bepaald in artikel 2, eerste lid, 13°, van het decreet van 12 november 2021;

  8. de beroepspositionering: de beroepspositionering bedoeld in artikel 2, eerste lid, 9°, van het decreet van 12 november 2021;

  9. de robuustheid van een beroepspositionering: de overeenstemming tussen het beroep waarvoor de werkzoekende zich positioneert en de vaardigheden, diploma's en kwalificaties die voor de uitoefening van het betrokken beroep noodzakelijk zijn of worden verwacht;

  10. het beroepsproject: het ontwikkelingsproces, in verschillende fasen, met het oog op de duurzame integratie van de werkzoekende op de arbeidsmarkt, gericht op een passende oriëntatie van de werkzoekende en op de verwerving en ontwikkeling van de vaardigheden, diploma's en kwalificaties die noodzakelijk zijn of verwacht worden voor de uitoefening van het beroep waarop de werkzoekende zich wenst te positioneren of wordt gepositioneerd;

  11. de voorziening voor levenslange loopbaanoriëntering: de voorziening bepaald in artikel 1bis, 11°, van het decreet van 6 mei 999 betreffende de "Office wallon de la formation professionnelle et de l'emploi";

  12. de mate van nabijheid tot de arbeidsmarkt: de kans dat de werkzoekende duurzaam tot de arbeidsmarkt toetreedt;

  13. de verplicht ingeschreven werkzoekende:

    1. de werkzoekende bepaald in artikel 2, eerste lid, 5°, van het decreet van 12 november 2021;

    2. de jonge werkzoekende bepaald in artikel 2, eerste lid, 6°, van het decreet van 12 november 2021;

  14. de actieve beschikbaarheid: de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt bedoeld in artikel 36/1, derde lid, 2°, en 58/1, derde lid, 1°, van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering;

  15. de passieve beschikbaarheid: de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt bedoeld in artikel 51 van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering;

  16. de controledienst: de dienst bedoeld in artikel 35 van het decreet van 6 mei 1999;

  17. het besluit van 21 december 2022: het besluit van 21 december 2022 houdende uitvoering van artikel 35 van het decreet van 6 mei 1999 betreffende de "Office wallon de la formation professionnelle et de l'emploi" (Waalse dienst voor beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling);

  18. de begeleidingspartner: de begeleidingspartner bepaald in artikel 2, eerste lid, 10°, van het decreet van 12 november 2021;

  19. de derde: de derde bepaald in artikel 2, eerste lid, 11°, van het decreet van 12 november 2021;

  20. doorverwijzen: proces bepaald in artikel 2, eerste lid, 14°, van het decreet van 12 november 2021;

  21. het besluit van 25 november 1991: het besluit van 21 november 25 houdende de werkloosheidsreglementering.

    Art. 3. § 1. Tenzij anders vermeld als werkdagen, zijn in dit besluit termijnen die in dagen zijn uitgedrukt, kalenderdagen.

    Voor de berekening van in kalenderdagen uitgedrukte termijnen wordt de termijn gerekend vanaf de dag die volgt op de gebeurtenis die de termijn doet ingaan.

    Voor de berekening van in werkdagen uitgedrukte termijnen wordt de termijn gerekend vanaf de eerste werkdag na de gebeurtenis die de termijn doet ingaan.

    Voor de berekening van in kalenderdagen uitgedrukte termijnen worden alle kalenderdagen meegeteld.

    Voor de berekening van de in werkdagen uitgedrukte termijnen worden alle kalenderdagen geteld, behalve zaterdagen, zondagen en feestdagen.

    Als een termijn op een zaterdag, een zondag of een wettelijke feestdag ophoudt, is de laatste dag van de termijn de eerstvolgende werkdag.

    § 2. Wanneer dit besluit in termijnen voorziet die in maanden worden uitgedrukt, wordt de termijn berekend vanaf daags na de gebeurtenis die de termijn inzet.

    Als een termijn op een zaterdag, een zondag of een wettelijke feestdag ophoudt, is de laatste dag van de termijn de eerstvolgende werkdag.

    HOOFDSTUK II.-. Coaching- en oplossingsgerichte begeleiding

    Afdeling 1.-. Begin van het begeleidingstraject

    Onderafdeling 1.-. Algemeen

    Art. 4. De gebruiker kan zich inschrijven als werkzoekende, hetzij online, via de website van FOREm, hetzij telefonisch, via een contactcentrum van FOREm, hetzij persoonlijk, door naar een vestiging van FOREm die in open dienst toegankelijk is te gaan.

    Voor de toepassing van het eerste lid wordt de inschrijving van de werkzoekende, wanneer hij zich telefonisch inschrijft, gevalideerd zodra zijn identiteit is geauthentiseerd volgens de middelen bedoeld in artikel 4, § 2, tweede lid, van het decreet van 12 november 2021 en op voorwaarde dat deze authenticatie plaatsvindt binnen 15 dagen na de datum van het telefonisch contact.

    De datum die in aanmerking wordt genomen voor de telefonische inschrijving van de werkzoekende is die van de dag van het telefonisch contact waarmee de werkzoekende zijn inschrijving heeft gedaan.

    Art. 5. De coaching- en oplossingsgerichte begeleiding wordt door FOREm in gang gezet zodra de werkzoekende zich inschrijft. Op basis van de gegevens bedoeld in artikel 4/1, § 1, eerste lid, 2°, 4°, 6°, 7° tot 12°, 14° en 17° tot 19°, van het decreet van 6 mei 1999, waarover hij beschikt, beoogt FOREm:

  22. de mate van robuustheid van de beroepspositionering van de werkzoekende;

  23. zijn mate van digitale autonomie;

  24. de mate van nabijheid tot de arbeidsmarkt.

    Zodra de werkzoekende is ingeschreven, kan FOREm voorzien in generieke acties ter versterking van de objectivering van de elementen bedoeld in paragraaf 1, 1° tot en met 3°.

    Zodra de werkzoekende zich inschrijft en gedurende zijn begeleiding, stuurt FOREm hem werkaanbiedingen die aangepast zijn aan zijn profiel en zijn beroepspositionering.

    Art. 6. § 1. Bij de inschrijving van de werkzoekende deelt FOREm hem via een aan zijn situatie en eventuele moeilijkheden aangepast communicatiekanaal schriftelijk al zijn rechten en plichten mee in het kader van de coaching- en oplossingsgerichte begeleiding, waaronder met name geïnformeerde en volledige informatie over zijn rechten en plichten wanneer hij aan de controle op de passieve, actieve of aangepaste beschikbaarheid wordt onderworpen.

    § 2. In overeenstemming met de bepalingen van artikel 4 van het decreet van 27 maart 2014 betreffende de communicaties via elektronische weg tussen de gebruikers en de Waalse openbare overheden, verzamelt FOREm, wanneer hij voornemens is uitsluitend langs elektronische weg te communiceren, voorafgaand aan elke uitwisseling, de geïnformeerde en uitdrukkelijke toestemming van de werkzoekende om gedurende zijn hele loopbaan uitsluitend langs elektronische weg communicatie van FOREm te ontvangen.

    FOREm informeert de werkzoekende dat hij te allen tijde, op eenvoudig verzoek, zijn toestemming om uitsluitend langs elektronische weg mededelingen te ontvangen, kan intrekken.

    Lid 1 is niet van toepassing op mededelingen waarvoor dit besluit vereist dat zij per aangetekende post worden verzonden.

    In afwijking van lid 3 kunnen de in lid 1 bedoelde mededelingen, wanneer de werkzoekende overeenkomstig lid 1 heeft ingestemd met communicatie uitsluitend langs elektronische weg, hem per aangetekende elektronische post worden toegezonden.

    Onderafdeling 2. - Mate van robuustheid van de beroepspositionering

    Art. 7. FOREm analyseert de kwaliteit van de beroepspositionering van de werkzoekende en bepaalt voor elk beroep waarop de werkzoekende wordt gepositioneerd de mate van robuustheid van de beroepspositionering.

    Art. 8. De analyse van de beroepspositionering van de werkzoekende en de mate van robuustheid ervan wordt gedurende het begeleidingsproces, in overleg tussen de werkzoekende en zijn referentieadviseur, verfijnd en aangepast naargelang de evolutie van het beroepsproject van de werkzoekende en de acties die in het kader van zijn begeleidingstraject worden uitgevoerd.

    FOREm kan de robuustheid van de beroepspositionering controleren door gebruik te maken van zijn instrumenten voor de identificatie van de opgegeven vaardigheden van de werkzoekende. Onder instrument voor de identificatie van vaardigheden verstaan wij de tests en evaluatiemethoden die FOREm heeft ontwikkeld om na te gaan of de vaardigheden van de werkzoekende overeenstemmen met de vaardigheden die worden verwacht of nodig zijn voor de uitoefening van het beroep waarop hij is gepositioneerd.

    Wanneer na de in lid 2 bedoelde verificaties de positionering van de werkzoekende onzeker of onbewezen is, wordt de werkzoekende in het kader van zijn coaching- en oplossingsgerichte begeleiding beroepskeuzevoorlichting of opleidingsacties voorgesteld.

    Art. 9. Wanneer de werkzoekende zich bij inschrijving niet op ten minste één beroep positioneert, stelt FOREm een beroepsoriëntatieactie voor.

    Art. 10. Uiterlijk binnen vier maanden na de datum van inschrijving van de werkzoekende zorgt FOREm er in het kader van het begeleidingsporces voor dat de werkzoekende op ten minste één beroep wordt gepositioneerd:

  25. waarvoor hij over de nodige of verwachte vaardigheden, diploma's of kwalificaties beschikt voor de uitoefening van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT