Besluit van de Waalse Regering inzake de bescherming van dieren bij het doden, de 8 juillet 2021

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit verstaat men onder:

  1. Verordening (EG) nr. 1099/2009: Verordening (EG) nr. 1099/2009 van de Raad van 24 september 2009 inzake de bescherming van dieren bij het doden;

  2. de Dienst: de directie van de Waalse Overheidsdienst Landbouw, Natuurlijke Hulpbronnen en Leefmilieu bevoegd voor het dierenwelzijn;

  3. een examencentrum: iedere entiteit die een onafhankelijk examen organiseert waardoor jet getuigschrift van vakbekwaamheid bedoeld in artikel 7 van Verordening nr. 1099/2009 bekomen kan worden, die voldoet aan de voorschriften bedoeld in artikel 21, § 2, van Verordening nr. 1099/2009 en waarvan de examenprocedure door de Dienst is goedgekeurd;

  4. een grootvee-eenheid: een grootvee-eenheid volgens de omrekeningsgetallen bepaald in artikel 17, § 6, lid 2, van Verordening nr 1099/2009;

  5. een situatie van belangenconflict: situatie waarin zich een expert-dierenarts bevindt die persoonlijke (on)rechtstreekse belangen heeft, die van invloed zouden kunnen zijn of lijken op de wijze waarop hij zijn ambt en de door de Dienst toevertrouwde verantwoordelijkheden opneemt. De (on)rechtstreekse belangen wijzen op ieder voordeel dat voor de expert-dierenarts kan bestaan of ten gunste van personen of organisatie waarmee hij zakenrelaties onderhoudt, zijn familie of naaste personen;

  6. een expert-dierenarts: een onafhankelijke dierenarts, die in orde zijn met hun inschrijving in de tabel van de Orde der Dierenartsen en zich niet in een situatie van belangenconflict bevinden ten opzichte van de opdrachten bedoeld in artikel 10, § 2, van dit besluit.

    HOOFDSTUK II. - Bevoegdheid van de personen die het doden van dieren uitvoeren

    Art. 2. § 1. De Dienst is de bevoegde overheid bedoeld in artikel 21 van Verordening nr. 1099/2009.

    § 2. Overeenkomstig artikel 7 van Verordening nr. 1099/2009 verkrijgt iedere persoon die het doden of de daarmee verbonden verrichtingen uitvoert een getuigschrift van bekwaamheid na een initiële vorming te hebben gevormd en na geslaagd te zijn voor een examen georganiseerd door een examencentrum.

    De adresgegevens van de examencentra, goedgekeurd door de Directeur van de Dienst, worden bekendgemaakt op het webportaal Dierenwelzijn van de Waalse Overheidsdienst.

    § 3. De Directeur van de Dienst reikt het getuigschrift van vakbekwaamheid, dat een enig identificatienummer draagt, uit volgens het model vastgesteld in bijlage 1.

    De Directeur van de Dienst kan het uitreiken van de getuigschriften van vakbekwaamheid overdragen aan het examencentrum.

    Het examencentrum maakt de lijst van de personen die voor het examen geslaagd zijn, samen met het identificatienummer van hun getuigschrift in voorkomend geval, aan de Dienst over binnen een termijn van dertig dagen te rekenen van de datum van het examen.

    § 4. De Dienst trekt het getuigschrift van vakbekwaamheid in van de persoon die een ernstige inbreuk op de communautaire wetgeving of op de nationale wetgeving heeft gepleegd inzake dierenbescherming.

    § 5. De uitbater voert een vormingssysteem in voor het personeel bedoeld in paragraaf 2. Dat systeem omvat een initiële vorming, evenals jaarlijkse bijscholingsvormingen.

    De initiële vorming vormt de vorming bedoeld in paragraaf 2.

    § 6. Het vormingssysteem omvat bij elke vorming minstens twee uren theoretische cursussen met betrekking tot de materies vermeld in bijlage IV bij Verordening nr. 1099/2009 en die verband houden met de categorieën dieren en de praktijken die op het slachthuis betrekking hebben.

    § 7. Het vormingssysteem, bepaald in paragraaf 5, maakt volledig deel uit van de standaardwerkwijzen bepaald in artikel 6 van Verordening nr. 1099/2009.

    Art. 3. § 1. De verantwoordelijke voor het dierenwelzijn bedoeld in artikel 17 van de Verordening nr. 1099/2009 vervult volgende voorwaarden:

  7. hij is houder van een getuigschrift als verantwoordelijke voor dierenwelzijn na een vorming te hebben gevolgd en geslaagd te zijn voor een onafhankelijk examen;

  8. overeenkomstig artikel 21, § 6, van Verordening nr. 1099/2009, onverminderd een beslissing van een rechterlijke autoriteit of een bevoegde overheid tot instelling van een verbod op het behandelen van dieren, heeft hij geen enkele inbreuk gepleegd op het Waals Dierenwelzijnwetboek of de uitvoeringsbesluiten ervan in de loop van de drie jaar voorafgaand aan de datum van de aanvraag van het getuigschrift.

    Er wordt voldaan aan de voorwaarde van lid 1, 2°, door de Dienst een verklaring op erewoord te verstrekken.

    § 2. De vorming en het examen bepaald in paragraaf 1 worden door een instelling voor hoger onderwijs opgericht, gesubsidieerd of erkend door de overheden bevoegd voor onderwijs georganiseerd. De vorming en het examen worden door de Dienst goedgekeurd.

    De vorming omvat minstens zeven uren theoretische cursussen met betrekking tot de materies vermeld in bijlage IV bij Verordening nr. 1099/2009 en die verband houden met de categorieën dieren en de praktijken die op slachthuizen betrekking hebben.

    De onderwijsinstelling maakt de Dienst, binnen de dertig dagen na het examen, de lijst over van de personen die voor het examen geslaagd zijn.

    Het getuigschrift voor de verantwoordelijke voor dierenwelzijn wordt door de Directeur van de Dienst uitgereikt.

    Het getuigschrift wordt als gelijkwaardig erkend met het getuigschrift voor vakbekwaamheid bedoeld in artikel 27, § 7, van Verordening nr. 1099/2009.

    Art. 4. Overeenkomstig artikel 21, § 7, van Verordening nr 1099/2009 kan de Dienst sommige kwalificaties erkennen als gelijkwaardig met het getuigschrift voor vakbekwaamheid...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT