Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het getuigschrift management overheidsbesturen, de 20 mai 2021

HOOFDSTUK I. - - Wijzigingen in de Waalse Ambtenarencode

Artikel 1. In artikel 341/1 van het besluit van de Waalse Regering van 18 december 2003 houdende de Waalse Ambtenarencode, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 20 september 2012 en gewijzigd bij het besluit van de Waalse Regering van 6 februari 2014, worden volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in paragraaf 2, eerste lid, worden de woorden "een internuniversitair getuigschrift Executive master management openbare besturen of" opgeheven;

  2. in paragraaf 2, tweede lid, 2de streepje wordt het ", praticum" opgeheven;

  3. in paragraaf 2, tweede lid, wordt het 3de streepje vervangen als volgt:

    "het examen bedoeld in artikel 341/7, § 3." ;

  4. in paragraaf 4 wordt het tweede en het derde lid opgeheven;

  5. paragraaf 5 wordt vervangen door wat volgt :

    " § 5. Het urenpakket van het interuniversitair getuigschrift telt minstens honderdzeventig uur uren. De universiteiten bepalen in onderling overleg het aantal ECTS-punten voor het interuniversitaire getuigschrift. ".

    Art. 2. Artikel 341/2 van dezelfde Code, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 20 september 2012, wordt vervangen als volgt :

    "Art. 341/2. Niemand kan toegang tot de cyclus krijgen met het oog op het behalen van het getuigschrift management overheidsbesturen indien hij voor afloop van de termijn voor de indiening van de kandidaturen niet aan de volgende cumulatieve voorwaarden voldoet:

  6. houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau 1 of niveau A of laureaat zijn van een overgangsexamen naar niveau 1 of niveau A of naar een vergelijkbaar niveau of houder zijn van een getuigschrift van competenties verworven buiten diploma dat toegang geeft tot niveau 1 of niveau A. Dit getuigschrift wordt uitgereikt of erkend door de Openbare Bestuursschool of door een ander orgaan aangewezen bij het besluit van de Waalse Regering van 18 december 2003 houdende de Waalse Ambtenarencode of bij het besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap van 22 juli 1996 houdende het statuut van de ambtenaren van de Diensten van de Regering van de Franse Gemeenschap;

  7. over ten minste vijf jaar beroepservaring op het gebied van teambeheer beschikken. ".

    Art. 3. Artikel 341/3 van dezelfde Code, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 20 september 2012, wordt vervangen als volgt :

    "Art. 341/3. § 1. Elke cyclus moet schriftelijk aangekondigd worden door de Openbare bestuursschool en bekendgemaakt worden door SELOR, ten minste in het Belgisch Staatsblad, in twee in het Frans verschijnende kranten van de Belgische pers en op de website van SELOR.

    § 2. In die aankondiging worden minstens volgende gegevens vermeld:

  8. de toegangsvoorwaarden alsook het maximumaantal deelnemers aan de proef bedoeld in artikel 341/4, § 2, tweede lid, en aan de opleiding die leidt tot het behalen van het interuniversitair getuigschrift;

  9. de verwijzing naar de pagina van de website van SELOR via welke de kandidaten zich kunnen inschrijven voor het vergelijkend examen voor toegang tot de opleiding;

  10. de identiteit van de diensten of personen die de kandidaten alle nuttige informatie over de opleiding kunnen verstrekken;

  11. de informatie of de documenten die in de kandidatuurakte opgenomen moeten worden;

  12. de termijn en de modaliteiten voor de indiening van de kandidaturen.

    § 3. De termijn voor de indiening van de kandidaturen wordt door SELOR vastgesteld en kan niet korter zijn dan twintig dagen en niet langer zijn dan twee maanden. De termijn gaat in de dag na de dag van bekendmaking van de in § 2 bedoelde aankondiging in het Belgisch Staatsblad. Indien de termijn niet nageleefd wordt, is de kandidatuur onontvankelijk.

    De in het eerste lid bedoelde termijn wordt opgeschort tussen 15 juli en 15 augustus.

    § 4. De kandidaturen worden via e-mail bij SELOR ingediend.

    § 5. SELOR gaat na of de kandidaturen ontvankelijk zijn. ".

    Art. 4. Artikel 341/4 van dezelfde Code, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 20 september 2012 en gewijzigd bij het besluit van de Waalse Regering van 6 februari 2014, wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 341/4. § 1. Voor zover het een voorwaarde is voor het uitreiken van het getuigschrift management overheidsbesturen, is het interuniversitair getuigschrift toegankelijk voor een beperkt aantal deelnemers. Voor elke cyclus wordt dit aantal van tevoren door de Regering bepaald na advies van de Openbare Bestuursschool dat binnen dertig dagen na de aanvraag uitgebracht moet worden; zo niet wordt het advies geacht gunstig te zijn.

    § 2. SELOR nodigt de kandidaten uit wier kandidatuur ontvankelijk is verklaard voor het vergelijkend examen voor toegang tot de opleiding;

    Het vergelijkend examen wordt door SELOR georganiseerd en bestaat uit twee proeven.

    De eerste proef is gebaseerd op de kennis van de kandidaat, met name zijn kennis van de openbare instellingen.

    De inhoud van de eerste proef wordt door SELOR vastgesteld. SELOR doet een beroep op de opleiders van de door de Openbare Bestuursschool aangewezen universiteiten om de vragen voor de proef op te stellen en het vereiste kennisniveau te bepalen.

    SELOR zendt de kandidaten ten minste 30 dagen voor de datum van de eerste proef een lijst toe van de onderwerpen die tijdens de eerste proef zullen worden behandeld, alsmede een niet-limitatieve lijst van naslagwerken.

    De geslaagde kandidaten worden door de SELOR batig gerangschikt.

    De Regering bepaalt hoeveel personen die voor de eerste proef zijn geslaagd, worden uitgenodigd voor een tweede proef. Als twee of meerdere kandidaten ex aequo zijn gerangschikt in de rang die met dat aantal overeenstemt, worden ze allen tot de deelname aan de tweede proef toegelaten.

    De tweede proef bestaat uit een generieke test om de managementvaardigheden van de kandidaten te beoordelen.

    SELOR ontwikkelt en organiseert de proef. De proef moet het mogelijk maken de minimale managementvaardigheden te bepalen die van toepassing zijn op de overheidsorganen van de deelnemers. Het mag niet bestaan uit een situatiebeoordelingstest of een STAR-interview.

    De geslaagde kandidaten voor de tweede proef worden door SELOR batig gerangschikt.

    Onder "geslaagde kandidaat" wordt verstaan een kandidaat die heeft voldaan aan de door SELOR vastgestelde minimumeisen om voor de in dit artikel beschreven proeven te slagen.

    § 3. Alleen de kandidaten die batig zijn gerangschikt ten opzichte van het aantal deelnemers dat door de Regering op advies van de Openbare Bestuursschool is vastgesteld, worden tot het interuniversitair getuigschrift toegelaten. Als twee of meerdere kandidaten ex aequo gerangschikt zijn in de rang die met dat aantal overeenstemt, worden ze allen tot de deelname aan het interuniversitair getuigschrift toegelaten.

    SELOR bevestigt de uitslagen van het vergelijkend examen.

    § 4. De opleiding die leidt tot het behalen van het interuniversitair getuigschrift kan slechts eenmaal per cyclus worden gevolgd door de laureaten van de generieke test voor de beoordeling van managementvaardigheden.

    In afwijking van lid 1 kan de Regering, op grond van dwingende redenen, toestaan dat een kandidaat die de opleiding niet volgt, die deze verlaat of die daarvoor niet slaagt, het voordeel behoudt dat hij geslaagd is voor de generieke test voor de beoordeling van managementvaardigheden.

    De kandidaat die in aanmerking komt voor de in lid 2 bedoelde afwijking, volgt de eerstvolgende opleidingscyclus die wordt georganiseerd. Elke kandidaat kan slechts voor één afwijking in aanmerking komen. De integratie van een kandidaat die in aanmerking komt voor een afwijking in een opleidingscyclus heeft geen gevolgen voor het aantal deelnemers dat de Regering overeenkomstig paragraaf 3 heeft vastgesteld. ".

    Art. 5. In dezelfde Code wordt een artikel 341/4/1 ingevoegd, luidend als volgt:

    "Artikel 341/4/1. Kandidaten die toegelaten zijn tot deelname aan het interuniversitair getuigschrift betalen een schoolgeld dat overeenstemt met het bedrag van het inschrijvingsgeld voor één jaar universitaire studies, vastgesteld overeenkomstig artikel 39, § 2, eerste lid, van de wet van 27 juli 1971 op de financiering en de controle van de universitaire instellingen. ".

    Art. 6. In artikel 341/5, eerste lid, van dezelfde code, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 20 september 2012, worden de woorden "en voor de opstelling van de scriptie" opgeheven.

    Art. 7. Artikel 341/7 van dezelfde Code, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 20 september 2012 en gewijzigd bij het besluit van de Waalse Regering van 6 februari 2014, wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 341/7. § 1. De Openbare bestuursschool reikt het getuigschrift management overheidsbesturen uit aan alle kandidaten die voor het in artikel 341/4 bedoelde vergelijkend examen geslaagd zijn, die houder zijn van het interuniversitair getuigschrift en die tevens geslaagd zijn voor het examen dat aan het einde van elke cyclus wordt ingericht.

    § 2. Voor elke cyclus wordt door SELOR in overleg met de School een jury van vijf leden samengesteld. Deze jury bestaat uit:

  13. de directeur-generaal van de Algemene Directie Rekrutering en Ontwikkeling van de Federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning of zijn afgevaardigde;

  14. twee leden van het academisch personeel van de universiteiten die deelnemen aan de overeenkomst betreffende het getuigschrift...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT