Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van de artikelen 398 en 399 van het besluit van de Waalse Regering van 18 december 2003 houdende de Waalse Ambtenarencode en van artikel 12bis van het besluit van de Waalse Regering van 18 december 2003 betreffende de voorwaarden voor de indienstneming en de administratieve en geldelijke toestand van de contractuele personeelsleden, wat betreft het adoptieverlof en het opvangverlof, de 22 avril 2021

Artikel 1. Het opschrift van hoofdstuk VI van Boek III van het besluit van de Waalse Regering van 18 december 2003 houdende de Waalse Ambtenarencode wordt vervangen als volgt:

"Adoptieverlof en opvangverlof".

Art. 2. Artikel 398 van dezelfde Code wordt vervangen als volgt :

"Art. 398. § 1. Het personeelslid dat, in het kader van een adoptie, een minderjarig kind in zijn gezin opneemt, krijgt een adoptieverlof van acht weken.

De duur van het in het eerste lid bedoelde verlof wordt verlengd:

  1. met een week vanaf 1 januari 2023;

  2. met twee weken vanaf 1 januari 2025;

  3. met drie weken vanaf 1 januari 2027.

    Het tweede lid is enkel van toepassing op de aanvragen die vanaf de inwerkingtreding van de betrokken verlenging worden ingediend en voor zover het adoptieverlof ten vroegste aanvangt vanaf dezelfde datum van inwerkingtreding.

    De duur van het adoptieverlof wordt verdubbeld wanneer het kind wegens zijn handicap in aanmerking komt voor de toeslag op de kinderbijslag krachtens de op hem toepasselijke regeling inzake de kinderbijslag.

    De duur van het adoptieverlof, in voorkomend geval verdubbeld krachtens het vierde lid, wordt met twee weken verlengd bij gelijktijdige adoptie van meerdere minderjarige kinderen.

    § 2. Het adoptieverlof kan in weken gesplitst worden en dient te worden genomen uiterlijk binnen de vier maanden die volgen op de datum waarop het kind in het gezin van het personeelslid wordt opgenomen. Die termijn wordt op acht maanden gebracht wanneer de duur van het adoptieverlof is verdubbeld overeenkomstig paragraaf 1, vierde lid.

    De opvang wordt bewezen door de inschrijving in de bevolkingsregisters of in het vreemdelingenregister van zijn gemeente van verblijfplaats.

    § 3. In geval van internationale adoptie en in afwijking van paragraaf 1, eerste lid, kan het adoptieverlof worden genomen vanaf de dag nadat de bevoegde centrale autoriteit van de Gemeenschap de beslissing om het kind aan het personeelslid toe te vertrouwen, heeft goedgekeurd, overeenkomstig de artikelen 361-3, 5°, of 361-5, 4°, van het Burgerlijk Wetboek, teneinde het kind in de Staat van herkomst op te halen.

    In dat geval dient het personeelslid een verklaring van de bevoegde centrale autoriteit van de Gemeenschap over te leggen waarin wordt bevestigd dat het kind aan het personeelslid is toevertrouwd.

    § 4. Het personeelslid dat in het kader van een toezichts- of plaatsingsprocedure voor een minderjarig kind gedurende een ononderbroken periode van ten minste zes...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT