Besluit van de Waalse Regering van bijzondere machten nr. 48 houdende organisatie van de inspraak van het publiek in plaats van de verplichte voorafgaande informatievergadering voor bepaalde herzieningen van het gewestplan, de 11 juin 2020

Artikel 1. De in artikel D.VIII.5 van het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling bedoelde voorafgaande informatievergadering voor de gewestplannen waarvan de herziening geschiedt op gemeentelijk initiatief of op initiatief van een privé- of publiekrechtelijke natuurlijke of rechtspersoon overeenkomstig artikelen D.II.47, D.II.48 en D.II.52 van het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling, kan naar keuze van die persoon of instantie hetzij op basis van fysieke aanwezigheid worden georganiseerd overeenkomstig de bepalingen van het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling, hetzij overeenkomstig de bepalingen van dit besluit.

Tijdens de gezondheidscrisis COVID-19 worden de bijeenkomsten die op basis van fysieke aanwezigheid worden georganiseerd, gehouden met strikte inachtneming van de door de Nationale Veiligheidsraad aanbevolen regels van sociale afstand.

Art. 2. De persoon of de overheid die het initiatief van de herziening heeft genomen, kan aanvullende inspraakmodaliteiten uitwerken.

Art. 3. Voor de gewestplannen waarvan de herziening op initiatief van de gemeente of van een private of publieke natuurlijke of rechtspersoon overeenkomstig artikelen D.II.47, D.II.48 en D.II.52 wordt bepaald, wordt een videopresentatie van het ontwerp van herziening van gewestplan gerealiseerd vóór de verzending van de aanvraag aan de Regering.

De videopresentatie heeft tot doel:

  1. de aanvrager in staat te stellen het basisdossier bedoeld in artikel D.II.44 voor te stellen;

  2. het publiek in staat te stellen zich te informeren en zijn opmerkingen te uiten over het ontwerp van herziening van het gewestplan;

  3. de aandacht te vestigen en het publiek de mogelijkheid te bieden de aandacht te vestigen, in voorkomend geval, op specifieke kwesties die in het milieueffectenverslag aan de orde kunnen komen;

  4. alternatieven voor te stellen en het publiek de mogelijkheid te bieden alternatieven voor te stellen die redelijkerwijs voor de aanvrager overwogen kunnen worden opdat ermee rekening zou worden gehouden in het milieueffectenverslag.

    § 2. De persoon of de overheid die het initiatief van de herziening heeft genomen, bepaalt wat volgt:

  5. de data waarop de videopresentatie online wordt geplaatst;

  6. de weblink naar de videopresentatie;

  7. de personen, en hun telefoonnummers, bij wie de informatie kan worden verkregen;

  8. de periode van vijftien dagen waarbinnen de in paragraaf 6 bedoelde opmerkingen en suggesties kunnen worden ingediend.

    De videopresentatie moet gedurende twee opeenvolgende werkdagen online beschikbaar blijven. Informatie kan tijdens deze twee dagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur telefonisch worden verkregen.

    De persoon of de overheid die het initiatief van de herziening heeft genomen, maakt de in het eerste lid bedoelde informatie over aan het gemeentecollege van elke gemeente op het grondgebied waarvan de herziening van het gewestplan wordt gepland, en ter informatie aan de Waalse Overheidsdienst Gebiedsontwikkeling, Woonbeleid, Erfgoed en Energie. Het maakt hen ook een verstaanbaar transcript over van de presentatie en een afschrift van de documenten van de videopresentatie.

    § 3. Elk gemeentecollege plakt een bericht aan de gewoonlijke aanplakkingplaatsen aan ten minste vijftien dagen voordat de videopresentatie online wordt geplaatst en tot de dag die daarop volgt. Het plakt het advies op vier plaatsen aan naast de betrokken omtrek langs een berijdbare weg of een weg die als doorgang dient. Het bericht kan op de website van de betrokken gemeente bekendgemaakt worden.

    Het bericht vermeldt ten minste de persoon of de overheid die het initiatief van de herziening heeft genomen, het postadres, de aard van het project en zijn vestigingsplaats, het doel van de videopresentatie, de data waarop de videopresentatie op het internet toegankelijk is, de weblink naar de videopresentatie, de personen bij wie de informatie kan worden verkregen, hun telefoonnummers en de data en tijdstippen waarop contact met hen kan worden opgenomen, alsook de periode van vijftien dagen gedurende welke de in paragraaf 6 bedoelde opmerkingen en suggesties samen met het te gebruiken post- en e-mailadres kunnen worden toegezonden. In het advies wordt paragraaf 4 overgenomen en wordt de expliciete verwijzing naar dit besluit vermeld.

    De persoon of de overheid die het initiatief van de herziening heeft genomen, verspreidt het bericht in twee gewestelijke dagbladen en in een huis-aan-huisblad in de gemeente op het grondgebied waarvan de herziening van het gewestplan wordt gepland.

    De persoon of de overheid die het initiatief van de herziening heeft genomen, deelt de weblink mee naar de videopresentatie en de data waarop zij bereikbaar is aan:

  9. de Regering of haar vertegenwoordiger;

  10. een vertegenwoordiger van de Waalse Overheidsdienst Gebiedsontwikkeling, Woonbeleid, Erfgoed en Energie en de gemachtigd ambtenaar;

  11. een vertegenwoordiger van de Waalse Overheidsdienst, Landbouw, Natuurlijke hulpbronnen en Leefmilieu;

  12. de Beleidsgroep "Leefmilieu";

  13. de gemeentelijke commissie van de gemeente op het grondgebied waarvan de herziening van het gewestplan wordt gepland;

  14. de Beleidsgroep "Ruimtelijke Ordening";

  15. de vertegenwoordigers van de gemeente op het grondgebied waarvan de herziening van het gewestplan wordt gepland.

    § 4. Elke persoon kan per aangetekend schrijven een afschrift van het transcript van de presentatie en de documenten van de videopresentatie opvragen bij de persoon of de overheid die het initiatief van de herziening van het gewestplan heeft genomen. De aanvraag moet uiterlijk drie dagen vóór de online publicatie ontvangen zijn. Twee dagen vóór de online publicatie stuurt de persoon of de overheid die het initiatief van de herziening van het gewestplan heeft genomen per aangetekend schrijven, in één enkel exemplaar, de documenten naar de aanvragers.

    Iedereen kan het afschrift van het transcript van de presentatie en de documenten van de videopresentatie in het gemeentehuis raadplegen, op afspraak, tijdens de twee dagen waarin de videopresentatie online is.

    § 5. De videopresentatie van de persoon of de overheid die het initiatief van de herziening van het gewestplan heeft genomen, start met een toelichting omtrent het onderwerp, zoals beschreven in paragraaf 1, lid 2, en geeft vervolgens een presentatie van het ontwerp van herziening van het gewestplan.

    § 6. Elke persoon kan binnen vijftien dagen na de laatste dag van online publicatie van de videopresentatie zijn opmerkingen en aanbevelingen over het ontwerp van herziening van het gewestplan schriftelijk richten aan het gemeentecollege van een van de gemeenten op het grondgebied waarvan de herziening van het gewestplan wordt gepland. Hij kan ook bijzondere punten onderstrepen en alternatieven voorstellen die redelijkerwijs overwogen kunnen worden door de persoon of de overheid die het initiatief van de herziening heeft genomen opdat ermee rekening zou worden gehouden in het verslag over de milieueffecten.

    Elk gemeentecollege richt aan de persoon of de overheid die het initiatief van de herziening heeft genomen, het afschrift van de eventuele opmerkingen, aanbevelingen en voorstellen binnen dertig dagen na de laatste dag van online publicatie van de videopresentatie.

    Art. 4. Artikel 3 is van toepassing op de procedures die vanaf de inwerkingtreding van dit besluit worden georganiseerd, wanneer de persoon of de overheid die het initiatief van de herziening van het gewestplan heeft genomen, beslist heeft deze procedure overeenkomstig artikel 1 toe te passen, en op voorwaarde dat de periode van vijftien dagen waarbinnen opmerkingen en suggesties kunnen worden ingediend uiterlijk op 31 december 2020 verstreken is.

    Art. 5. De in artikel 3 bedoelde inspraakprocedure, die wordt georganiseerd vanaf de inwerkingtreding van dit besluit en waarvoor de periode van vijftien dagen waarbinnen opmerkingen en suggesties kunnen worden ingediend, uiterlijk op 31 december 2020 verstreken is, vervangt de voorafgaande informatievergadering voor de toepassing van artikelen D.II.47, § 1, lid 2, D.II.48, § 2, D.II.54, § 2, lid 5, 5°, en vervangt de voorafgaande informatievergadering voor de toepassing van artikel D.VIII.2, § 2, van het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling.

    Art. 6. Het dossier bedoeld in artikel D.VIII.15, § 1, van het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling zal het afschrift van de opmerkingen en suggesties bevatten die in het kader van deze procedure ingediend zijn wanneer de inspraak van het publiek overeenkomstig deze procedure is georganiseerd.

    Art. 7. Voor zover de situatie van de gezondheidscrisis COVID-19 dit rechtvaardigt, is de Regering gemachtigd om de mogelijkheid om de in dit besluit bedoelde inspraakprocedure toe te passen, te beperken, door een datum vóór 31 december 2020 te bepalen.

    Art. 8. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt wordt.

    Handtekening

    Namen, 11 juni 2020.

    Voor de Regering:

    De Minister-President,

    E. DI RUPO

    De Minister van Economie, Buitenlandse Handel, Onderzoek, Innovatie, Digitale Technologieën, Ruimtelijke Ordening, Landbouw, het "IFAPME", en de Vaardigheidscentra,

    W. BORSUS

    Aanhef

    De Waalse Regering,

    Gelet op het decreet van 17 maart 2020 tot toekenning van bijzondere machten aan de Waalse Regering in het kader van de gezondheidscrisis COVID-19;

    Gelet op het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling, zoals gewijzigd;

    Gelet op het advies nr. 67.526/4 van de Raad van State, gegeven op 9 juni 2020, overeenkomstig artikel 84, § 1, eerste lid, 3°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

    Gelet op de dringende noodzakelijkheid;

    Gelet op de noodzaak om dit besluit van bijzondere machten met spoed aan te nemen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT