Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van Boek III van het tweede deel van het reglementair deel van het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid betreffende de integratie van vreemdelingen of personen van buitenlandse herkomst, de 20 décembre 2018

Artikel 1. Dit besluit regelt, overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet, een aangelegenheid bedoeld in artikel 128, § 1, ervan.

Art. 2. In het tweede deel van het reglementair deel van het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid, wordt het opschrift van Boek III, vervangen bij het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014, vervangen als volgt:

"Integratie van vreemdelingen".

Art. 3. In artikel 236 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij het besluit van de Waalse Regering van 8 december 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in 1°, worden de woorden "of personen van buitenlandse herkomst" opgeheven;

  2. in 2° worden de woorden "Plaatselijke Besturen, Sociale Actie en Gezondheid " vervangen door de woorden "Binnenlandse Aangelegenheden en Sociale Actie";

  3. in 5° wordt het nummer "152/9" vervangen door het nummer "151/1".

    Art. 4. In Boek III van het tweede deel van hetzelfde Wetboek wordt een Titel I/1, dat de artikel en 236/1 en 236/2 omvat, ingevoegd, luidend als volgt :

    "Titel I/1. Gewestelijke actie

    Art. 236/1. Het coördinatiecomité bedoeld in artikel 151/1 van het Wetboek bestaat uit:

    1. een vertegenwoordiger van de Minister;

    2. een vertegenwoordiger van de Minister van Tewerkstelling;

    3. een vertegenwoordiger van de Minister van Vorming;

    4. een vertegenwoordiger van de Minister van Gezondheid;

    5. een vertegenwoordiger van de centra;

    6. een vertegenwoordiger van de administratie;

    7. een vertegenwoordiger van het "Institut wallon de l'évaluation, de la prospective et de la statistique" (Waals Instituut Voor Evaluatie, Prospectie en Statistiek);

    8. een vertegenwoordiger van de Minister van Plaatselijke Besturen;

    9. een vertegenwoordiger van de Minister van Huisvesting;

    10. een vertegenwoordiger van de sector van de integratie van vreemdelingen, die na een oproep tot de kandidaten door de Minister wordt aangewezen.

      Het coördinatiecomité vergadert minstens twee keer per jaar.

      Het coördinatiecomité wordt door de vertegenwoordiger van de Minister voorgezeten.

      Het secretariaat van het coördinatiecomité wordt door de administratie waargenomen.

      Het coördinatiecomité beraadslaagt over de agendapunten. Er wordt bij handopsteken gestemd en de beslissingen worden bij gewone meerderheid genomen, waarbij geen rekening met onthoudingen wordt gehouden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de zitting doorslaggevend.

      Het Comité kan elke persoon uitnodigen die het nuttig acht om aan het onderzoek van een specifiek vraagstuk deel te nemen.

      De beoordeling van het in artikel 151/1 van het Wetboek bedoelde plaatselijk integratieplan wordt uitgevoerd door het coördinatiecomité en wordt opgenomen in de beoordeling van het integratiebeleid bedoeld in artikel 151/1, tweede lid, 1°. De beoordeling heeft betrekking op kwalitatieve en kwantitatieve elementen.

      Art. 236/2. Het begeleidingscomité bedoeld in artikel 151/2 van het Wetboek bestaat uit:

    11. een vertegenwoordiger van de Minister;

    12. vier vertegenwoordigers van de centra;

    13. een vertegenwoordiger van de administratie;

    14. een vertegenwoordiger van de tolkdienst in een sociale context;

    15. vier vertegenwoordigers van de plaatselijke initiatieven voor de integratie van vreemdelingen, die elk één van de beleidslijnen vermeld in artikel 154 van het Wetboek vertegenwoordigen, en die na een oproep tot de kandidaten door de Minister worden aangewezen.

      Het secretariaat wordt door de administratie waargenomen.

      Het Comité kan elke persoon uitnodigen die het nuttig acht om aan het onderzoek van een specifiek vraagstuk deel te nemen.".

      Art. 5. In artikel 237/2 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014 en gewijzigd bij het besluit van de Waalse Regering van 8 december 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

    16. in paragraaf 1, eerste lid, worden de woorden "krachtens artikel 154/1 van het Wetboek erkende" opgeheven;

    17. in paragraaf 2, derde lid, worden de woorden "de rechten en plichten van elke persoon die in België verblijft" vervangen door de woorden "de in artikel 152/1 van het Wetboek bedoelde opvangmodule";

    18. in paragraaf 3 wordt het tweede lid vervangen als volgt:

      "De informatie over de rechten en plichten betreft minstens de volgende thematieken: de rechten en plichten bekrachtigd bij de Grondwet en bij de Europese conventie van de mensenrechten alsook de rechten en plichten van de begunstigden inzake gezondheidszorg, huisvesting, mobiliteit, werk, vorming, onderwijs, gelijke kansen en gendergelijkheid";

    19. in paragraaf 4 wordt het vierde lid aangevuld met de volgende zinnen:

      "De centra verwijzen naar de niveaus vastgesteld in het gemeenschappelijk Europees referentiekader voor talen om de behoefte aan opleiding te beoordelen. De nieuwkomer met niveau A2 wordt vrijgesteld van de opleidingsmodules voor het leren van de Franse taal bedoeld in artikel 152/4, § 2, van het Wetboek.".

      Art. 6. In artikel 237/3 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014 en gewijzigd bij het besluit van de Waalse Regering van 8 december 2016, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

    20. in het eerste lid, wordt punt 4° vervangen als volgt:

      "4° in voorkomend geval, de wijziging, in onderlinge overeenstemming, van het voorgestelde programma, met name indien de nieuwkomer het niveau A2 in het Frans heeft bereikt;";

    21. het tweede lid wordt opgeheven.

      Art. 7. In artikel 237/4, eerste lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014 en vervangen bij het besluit van de Waalse Regering van 8 december 2016, wordt het woord "opvangmodule" vervangen door het woord "module".

      Art. 8. In artikel 237/5, eerste lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014, wordt het woord "opvangovereenkomst" vervangen door het woord "overeenkomst".

      Art. 9. Artikel 237/6 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014 en vervangen bij het besluit van de Waalse Regering van 8 december 2016, wordt vervangen als volgt:

      "Art. 237/6. Bij hun indienstneming beschikken de in artikel 152/4, § 1, derde lid, bedoelde opleiders in de Franse taal minstens over:

    22. een baccalaureaat of een gelijkwaardig diploma en een specialisatie in het aanleren van het Frans of van het Frans als vreemde taal erkend door de Regering op voorstel van het coördinatiecomité;

    23. minimum drie jaar nuttige ervaring als opleider in het Frans als vreemde taal of een specialisatie in het aanleren van het Frans of van het Frans als vreemde taal erkend door de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT